Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Κώστα Σημίτη – Βράζει η ελληνική κοινωνία με τον αρχιερέα της διαπλοκής

Οι κυβερνήσεις των οικονομικών σκανδάλων στη μεταπολίτευση έχουν ονοματεπώνυμο, λέει η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την έρευνα ΣΦΥΓΜΟΣ της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Πρωταθλήτριες αναδεικνύονται εκείνες του Κώστα Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ το 46% (έναντι του 39%) πιστεύει ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα προχωρούσε στην «ανίχνευση της υπόθεσης Παπαντωνίου». Το 15% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο ερώτημα εάν «ταυτίζετε τα οικονομικά σκάνδαλα με συγκεκριμένες κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου», το 67% λέει «ναι», το 30% «όχι» και το 3% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην κατάταξη της «διαφθοράς» -ερώτηση με πολλαπλές απαντήσεις-, τα πρωτεία κατέχει η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με 94% και ακολουθούν εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου με 82%, του Γιώργου Παπανδρέου με 79%, του Αντώνη Σαμαρά με 71%, του Κώστα Καραμανλή με 69%, του Κώστα Μητσοτάκη με 63%, του Αλέξη Τσίπρα με 55% και του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 45%.

Την πρωτιά στον Κώστα Σημίτη δίνουν τόσο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 97% όσο και της Ν.Δ με 90%, ενώ στον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεύτερη θέση με ποσοστά 82% και 83% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον έχει ότι το 47% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζουν τα οικονομικά σκάνδαλα με την κυβέρνηση Τσίπρα και το 49% της Ν.Δ. με εκείνη του Αντώνη Σαμαρά.

Για την υπόθεση Παπαντωνίου το 48% όσων ψήφισαν Ν.Δ. απαντά ότι μια κυβέρνηση του κόμματός τους θα προχωρούσε στην ανίχνευσή της, ενώ το 55% του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως «όχι».

Οσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση και το θέμα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζει 180 ψήφους στη Βουλή, σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) απαντούν θετικά, το 18% αρνητικά και το 4% λέει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Βάσει κομματικής τοποθέτησης «ναι» απαντά το 79% του ΣΥΡΙΖΑ και το 78% της Ν.Δ.

Τέλος, ως προς τον ποιον θεωρούν ότι έχει την ιδιότητα «έντιμος», οι ερωτηθέντες λένε: 37% «κανένας από τους δύο», 28% «Αλέξης Τσίπρας», 25% «Κυριάκος Μητσοτάκης», 4% «και οι δύο το ίδιο», 6% «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

———

ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, από 26 ερευνητές και 2 επόπτες, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια, στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών, σταθμισμένα με την από κοινού κατανομή φύλου ηλικία. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ: Μέγιστο +/- 3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 9-12 Νοεμβρίου 2018.

Τάσος Τσακίρογλου

efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.