Διαφωνεί με το σχέδιο που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος τον αμερικανό ομόλογό του, αλλά ως φαίνεται από την επιστολή το γνώριζε πολύ καλά. Αυτό ακριβώς που είπε και ο Πάνος Καμμένος, στην πρόσφατη συνέντευξή του, ότι όλοι γνώριζαν το σχέδιο, άσχετα εάν διαφωνούσαν με αυτό.
Το γιατί όμως ένα σχέδιο αμυντικής συνεργασίας με χώρες με τις οποίες ήδη έχουμε διπλωματικές σχέσεις, θεωρείται παράλληλη εξωτερική πολιτική, είναι ακατανόητο.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», στην επιστολή παραιτησης του τ. ΥΠΕΞ υπάρχουν ευθείες επικρίσεις κατά του Πάνου Καμμένου και του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.
Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου περί «βαλκανικής συμμαχίας» φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Άμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας.
Με πληροφορίες από «Έθνος της Κυριακής»