Από τα κορυφαία fake news που εμπνεύστηκε ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 μετέφερε ψηφοφόρους –οι οποίοι φορούσαν παλτό– από την Τουρκία για το δημοψήφισμα, καθώς και ότι εμφανίστηκε κρούσμα χολέρας σε προσφυγικό καταυλισμό
Ο Γιώργος Μουρούτης, στενός φίλος και επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζεται από την επιθετικότητά του απέναντι σε «μη φιλικούς» δημοσιογράφους, τους οποίους πάντοτε αντιμετώπιζε ως εχθρούς, από τις ανταλλαγές ύβρεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τις συνεχείς απειλές του για προσφυγή στη Δικαιοσύνη απέναντι σε όποιον ασκεί κριτική, κυρίως όμως από τις συνεχείς γκάφες του οι οποίες ουδέποτε τον έβαλαν στο στόχαστρο του πρώην πρωθυπουργού παρά το γεγονός ότι συχνά του προκαλούν σημαντική πολιτική ζημιά.
Τα παραδείγματα πολλά, με πιο πρόσφατο αυτό που τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την οργή του Αντ. Σαμαρά ο οποίος πίσω από τις αποκαλύψεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για την απόλυση της καθηγήτριας Φώφης Μπουλούτα από το Κολλέγιο Αθηνών είδε προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα του παιδιού του. Αθελά του ίσως, ο Γ. Μουρούτης έβαλε στο κάδρο τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνο επιλέγοντας να αναρτήσει είδηση μέσω του ιστότοπου thepresident.gr (στον οποίο εμφανίζεται ως διαχειριστής) σύμφωνα με την οποία ο νεαρός Σαμαράς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου σε γκάφα ολκής. Σε άρθρο του ο Γ. Μουρούτης άρχισε αδιακρίτως να κατηγορεί διαδικτυακά τρολ τα οποία επιτίθονταν στον Κων. Σαμαρά για την υπόθεση του κολεγίου. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός δημοσιοποίησε ως απάντηση τα στοιχεία εκείνα που κατά τον ίδιο πιστοποιούν ότι η καθηγήτρια, η οποία απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2017, είχε απολυθεί εκδικητικά. Ο Γ. Μουρούτης και στη συνέχεια ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος απέστειλε εξώδικο τόσο στην ΟΙΕΛΕ όσο και στον Κώστα Βαξεβάνη, δημιούργησαν εκ του μηδενός ζήτημα αφενός επαναφέροντας ένα θέμα του οποίου οι λεπτομέρειες παρέμεναν άγνωστες επί έξι χρόνια και αφετέρου τοποθετώντας δυστυχώς στο επίκεντρο έναν 20άχρονο σήμερα νέο, ο οποίος όπως κάθε μαθητής μπορεί κάποτε να υπέπεσε σ’ ένα ασήμαντο σχολικό παράπτωμα.
Ψηφοφόροι από την… Τουρκία
Η έστω και από λάθος στοχοποίηση του υιού Σαμαρά δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τον Γ. Μουρούτη να πέφτει από γκάφα σε γκάφα εκθέτοντας τον Αντ. Σαμαρά. Ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου έχει γίνει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο σχολιασμού, άλλοτε για τις ρατσιστικές αναρτήσεις του και άλλοτε για την προπαγάνδα του. Το καλοκαίρι του 2015, για παράδειγμα, μόνο λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, ο Μουρούτης επιχείρησε μ’ ένα tweet περί δήθεν μεταφοράς ψηφοφόρων από την Τουρκία για να ψηφίσουν να διαμορφώσει κλίμα υπέρ του «ναι». Βέβαια, πέραν του αυτονόητου παράδοξου του ισχυρισμού, το εν λόγω tweet είχε και ένα ακόμη πρόβλημα: η φωτογραφία που το συνόδευε παρουσίαζε «ψηφοφόρους» με παλτά και μπουφάν εν μέσω κατακαλόκαιρου!
Λίγους μήνες νωρίτερα, ενώ το προσφυγικό ήταν σε έξαρση και η Μεσόγειος μετατρεπόταν για μια ακόμη φορά σε νεκροταφείο βασανισμένων ψυχών, ο Γ. Μουρούτης κοινοποιούσε στο Facebook ψευδή είδηση για δήθεν κρούσμα χολέρας στην Κω, την οποία έσπευσαν διαψεύσουν οι γιατροί του νοσοκομείου του νησιού. Ο συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά δεν δίστασε πάντως λεπτό να αναδημοσιεύσει μια δήθεν πληροφορία που καμιά σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα προκειμένου να στοχοποιήσει πρόσφυγες για μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών, με σκοπό προφανώς να ενεργοποιήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά ασκώντας παράλληλα ρηχή και επικίνδυνη αντιπολίτευση. Τούτο βέβαια δεν θα έπρεπε να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αφού ο ίδιος άνθρωπος κατηγόρησε πρόσφατα τον δήμαρχο Αθηναίων διότι δεν φρόντισε να μαζέψει, όπως έγραφε, τα τσαντίρια που έχουν στηθεί στο Σύνταγμα από παράνομους μετανάστες. Οι κατά Μουρούτη «παράνομοι μετανάστες» ήταν βέβαια πρόσφυγες που ζητούσαν επανένωση με τις οικογένειές τους.
Ψευδο-πατριωτισμός
Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε προκαλέσει την αγανάκτηση διάφορων «πατριωτών», όχι για την ουσία της αλλά γιατί πίσω από τους δύο ηγέτες δεν υπήρχε ελληνική σημαία. Από τον χορό της προπαγάνδας που στήθηκε δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει ο Γ. Μουρούτης, ο οποίος βιάστηκε να σχολιάσει τις εικόνες αναρτώντας ειρωνικά σχόλια χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περί εθνική μειοδοσίας. Εκείνο που «ξέχασε» ο στενός φίλος του Αντ. Σαμαρά είναι πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν φωτογραφίες του κατά τ’ άλλα πατριώτη πρώην πρωθυπουργού με την τουρκική πολιτική ηγεσία και φόντο μόνο σημαίες της Τουρκίας, αλλά και πολλές άλλες εικόνες ηγετών με τον Ταγίπ Ερντογάν στις οποίες επίσης δεν φαίνεται να υπάρχουν παρά μόνο τουρκικές σημαίες.
Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει και η συμπεριφορά του Γ. Μουρούτη απέναντι στον γνωστό Πιτσιρίκο, ο οποίος είχε βρεθεί στη Βουλή την άνοιξη του 2013 προκειμένου να πάρει συνέντευξη από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Ο Μουρούτης δίχως κανέναν λόγο είχε σπεύσει να δημοσιοποιήσει την αληθινή ταυτότητα του μπλόγκερ, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει πού βρήκε το ονοματεπώνυμό του. Η κίνησή του αυτή είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκανε τότε λόγο για «άνομες πολιτικές παρεμβάσεις».