Θεωρία συνωμοσίας:Η Blackwater βρίσκεται στην Ελλάδα για την προστασία της κυβέρνησης;

Είναι αλήθεια πως η Blackwater βρίσκεται στην Ελλάδα, με σκοπό την προστασία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου σε περίπτωση εξέγερσης λόγω της εξαθλίωσης των Ελλήνων;

Συνωμοσιολογία – Clickbait – Ανακύκλωση είδησης

Στο greeknewsondemand.com,  πρόσφατα και στο pronews.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Ανάλογο κείμενο (του 2013) δημοσίευσαν και τα blogs katohika.gr και sfairika.gr

Τι ισχύει;

Για να κατανοήσουμε τη βαρύτητα της «είδησης», καθώς και το τρόπο αποδόμησής της, θα πρέπει να ανατρέξουμε στις αρχικές πηγές των ισχυρισμών και να τις εξετάσουμε μια προς μια.

Πριν 6 χρόνια

Στα τέλη Ιουλίου 2012, εμφανίζονται τα πρώτα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού των αστυνομικών που φυλάνε πολιτικά και άλλα πρόσωπα, καθώς και οι πρώτες πληροφορίες για φύλαξη της Βουλής (εσωτερικά) από ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι, πιθανότατα προερχόμενες από κύκλους της Αστυνομίας. Τη 1η Αυγούστου 2012, εμφανίζεται δημοσίευμα στην ανύπαρκτη πλέον ιστοσελίδα Athens News, σύμφωνα με το οποίο, η αστυνομική δύναμη που φυλάσσει πολιτικά πρόσωπα θα μειωθεί δραστικά και τη φύλαξη της Βουλής θα αναλάβει ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι (δεν γίνεται καμιά αναφορά σε Blackwater), σύμφωνα με όσα φέρεται να αποφάσισε ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Ο Κανονισμός της Βουλής για τη φύλαξή της ωστόσο, διευκρινίζει: «O Πρόεδρος της Bουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Bουλής και των χώρων της, στο όνομα της oποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία. Καθορίζει τη δύναμη της αστυνομίας και εγκρίνει τo προσωπικό της που πρέπει να υπηρετεί στη φρουρά της Bουλής, η oπoία και τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές του
Λίγες ώρες αργότερα, ο τότε Πρόεδρος της Bουλής Ευ. Μεϊμαράκης, διαψεύδει πως η ασφάλεια της Βουλής θα ανατεθεί σε εταιρία σεκιούριτι.

Στις 29 Αυγούστου 2012, δημοσιεύεται το ΦΕΚ A 166/2012, σχετικά με τη μείωση της αστυνομικής προστασίας πολιτικών κτλ, χωρίς τη παραμικρή αναφορά σε ανάθεση της φρούρησης της Βουλής σε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτιΦΕΚ A 166 – 2012

Αν και το ζήτημα θα έπρεπε να είχε κλείσει ήδη με τη δημοσίευση του ανωτέρω ΦΕΚ, η φημολογία συνεχίζεται και επιτείνεται. Το Νοέμβριο του 2012, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δημοσιεύματα περί παρουσίας της Blackwater στην Ελλάδα, σε αναξιόπιστα μπλογκς όπως το alfeiospotamos.pblogs.gr που προωθεί τις θέσεις του Αρτέμη Σώρρα.

Οι τότε ισχυρισμοί βασίζονται σε συνέντευξη του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη (δεν υπάρχει πλέον το σχετικό βίντεο, αλλά υπάρχει ηχητικό αντίγραφο), επικεφαλής της πολιτικής γραμματείας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.), όπου αναφέρει πως η τότε Ελληνική Κυβέρνηση είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Blackwater (σήμερα γνωστή ως Academi) για τη παροχή υπηρεσιών ασφάλειας. Ωστόσο οι ισχυρισμοί του κ. Καζάκη, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Ακολουθεί μεταγενέστερο βίντεο του κ. Καζάκη όπου παρουσιάζεται ανάλογος ισχυρισμός.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2012, ο πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος σε συνέντευξη του στη millstonenews.com (η ιστοσελίδα έχει κατεβάσει το δημοσίευμα) υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία παροχής στρατιωτικής προστασίας  Academi.

Λίγο αργότερα, γίνεται γνωστό πως ο κ. Χρυσανθόπουλος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.), αρχηγός της οποίας είναι ο κ. Καζάκης που πρώτος διατύπωσε τον ισχυρισμό.

2013

Η είδηση της συνέντευξης του κ. Χρυσανθόπουλου αναμεταδίδεται κατά κόρον από ελληνικά ΜΜΕ στις αρχές του χρόνου και συνεχίζει να αναπαράγεται μέχρι σήμερα ως νέα είδηση.

 

Το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, η ινδική ιστοσελίδα darkernet.in (δεν υπάρχει πλέον), αναμεταδίδει (25/2/2013) την υποτιθέμενη ύπαρξη της Blackwater στην Ελλάδα, επικαλούμενη νέα συνέντευξη του κ. Χρυσανθόπουλου στο newstatesman.com στις 24/2/2013 και ελληνικά δημοσιεύματα εκείνης της εποχής. Ωστόσο, τίποτα από τα ανωτέρω δεν επιβεβαιώθηκε και τόσο το darkernet.in όσο και το newstatesman.com, προχώρησαν σε ενημέρωση των άρθρων τους (δείτε εδώ και εδώ) λίγες ημέρες αργότερα, συμπεριλαμβάνοντας επίσημη διάψευση της Blackwater (Academi), σύμφωνα με την οποία τα σχετικά δημοσιεύματα είναι αναληθή. Το Υπουργείο Εξωτερικών, επίσης διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Χρυσανθόπουλου.

 

 

Λίγο αργότερα, αφαιρείται ο τίτλος «Πρέσβη επί τιμή» του κ. Χρυσανθόπουλου, για να αποκατασταθεί το 2016.

Κλείνοντας το «κύκλο»

Στο παρακάτω βίντεο με ημερομηνία 13/3/2013, ακούμε το κ. Χρυσανθόπουλο να εξηγεί πως βασίζει τον ισχυρισμό του για τη φύλαξη της Βουλής από τη Blackwater σε δηλώσεις του κ. Δένδια στο Athens News στις 1/8/2012. (δείτε εδώ και εδώ). Ωστόσο σε κανένα σημείο των άρθρων του Athens News δεν υπάρχουν δηλώσεις Δένδια, και σε κανένα σημείο δεν γίνεται λόγος για την ανάληψη της φύλαξης της Βουλής από τη συγκεκριμένη εταιρία. Κατόπιν, οι κ. Χρυσανθόπουλος και Καζάκης είδαν μια διαφήμιση από μια εταιρία που προωθεί επενδύσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που έκανε λόγο για συμφωνία Ελληνικής Κυβέρνησης με Blackwater (Academi). Όπως παραδέχεται ο κ. Χρυσανθόπουλος και επισημάναμε στην αρχή του άρθρου μας, ήταν ο κ. Καζάκης αυτός που πρώτος ξεκίνησε τη σχετική φημολογία ή οποία όπως είδαμε έχει διαψευστεί.

Το μόνο που υπήρξε εκείνη την εποχή (1/8/2012), ήταν δημοσιεύματα που ανέφεραν τη πιθανότητα κάποια εταιρία σεκιούριτι (καμία αναφορά σε ξένη εταιρία) να αναλάβει το εσωτερικό της Βουλής και όχι το εξωτερικό που προστατεύει η Ελληνική Αστυνομία. Δεν υλοποιήθηκε τελικά τίποτα από τα ανωτέρω και ουδέποτε υπήρξε σενάριο ξένης εταιρίας παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του κ. Χρυσανθόπουλου.

2013 και έπειτα

Τον Απρίλιο του 2013, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, απαντά σε επερώτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά την ανάληψη φύλαξης του Κοινοβουλίου από τη Blackwater (Academi), απαντώντας χαρακτηριστικά «Η Ελληνική Αστυνομία δια της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής η οποία έχει οργανωθεί και λειτουργεί σε επίπεδο Αστυνομικής Διεύθυνσης, ασκεί το σύνολο των αστυνομικών δραστηριοτήτων«.

Από το 2013 και μετά, οι ισχυρισμοί περί παρουσίας της Blackwater (Academi) στην Ελλάδα, ανακυκλώνονται ανά διαστήματα (πχ 2014, 20162017 και 2018).

 

Σύνοψη

Ο πρώτος που φαίνεται πως διατύπωσε τον ισχυρισμό για την ύπαρξη της Blackwater (Academi) στη χώρα μας, ήταν ο κ. Καζάκης, επικεφαλής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) το 2012. Ο πρέσβης επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, μέλος το Ε.ΠΑ.Μ. (επικεφαλής του τομέα των Διεθνών Σχέσεων) και συνεργάτης του κ. Καζάκη, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον ισχυρισμό εξαιτίας της ιδιότητάς του, μέσω συνεντεύξεων σε ξένα ΜΜΕ, τον οποίο το ΥΠΕΞ και η Blackwater διέψευσαν, αλλά το κυριότερο, ουδέποτε υποστηρίχθηκε από στοιχεία ή επιβεβαιώθηκε. Κατόπιν οι ισχυρισμοί άρχισαν να αναπαράγονται και να ανακυκλώνονται ανεξέλεγκτα για λόγους clickbait.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός (που χρονολογείται από το 2012) για ύπαρξη της Blacwater (νυν Academi) στην Ελλάδα, καταρρίπτεται.

 

Θάνος Σ. Επαχτίτης

http://ellinikahoaxes.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.