Το τρένο που φοβόταν ότι θα χάσει ο Παύλος ήταν τελικά το «Ακρόπολις Εξπρές» (Video)
Αυτήν την Κυριακή, 5η Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα έκλεινε με την ομιλία του το 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Οι νέοι που θα καταλάμβαναν (αλά ΔΕΘ) τις πρώτες θέσεις του κοινού για τις ανάγκες της τηλεοπτικής παραγωγής θα χειροκροτούσαν με συνέπεια και προγραμματισμό.
Αλλά στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων θα κυριαρχούσε αναπόφευκτα ο πρώτος γύρος των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.
Γιατί όταν επελέγησαν οι ημερομηνίες του 14ου συνεδρίου η εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ ήταν ακόμη σε λήθαργο.
Η Covid-19 αποδείχθηκε και για την αναβολή του 14ου συνεδρίου «μία κάποια λύση».
Ο νέος γραμματέας του κόμματος ανακηρύχθηκε στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων.
Θα ψηφιστεί, λέει, διαδικτυακά από την… απερχόμενη πολιτική επιτροπή.
Στο προσυνέδριο καμμία ιδεολογική συζήτηση, έστω για τα «μάτια του κόσμου», δεν διεξήχθη.
Χαρακτηριστικό του πολιτικού διαλόγου που αναπτύχθηκε ήταν η άποψη η οποία κατατέθηκε από ευρωβουλευτή.
Οι Βρετανοί (αντί να μας δώσουν τα ελγίνεια) θέλουν να μας πάρουν τον πρωθυπουργό για να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον.
(Αν ο Τζόνσον -ή οποιοσδήποτε Βρετανός πρωθυπουργός- ακολουθούσε κομματικές διαδικασίες ανάλογες με αυτές του προσυνεδρίου των Ιωαννίνων δεν θα μπορούσε να σταθεί στην ηγεσία είτε των συντηρητικών είτε των εργατικών)
Οι νέοι, λοιπόν, που αυτήν την Κυριακή στην Αθήνα θα χειροκροτούσαν των πρωθυπουργό στο κλείσιμο του 14ου συνεδρίου έμειναν σπίτι τους.
Και όλα θα πήγαιναν καλά αν δεν προέκυπτε στο μεταξύ ο Παύλος των Ιωαννίνων.
Για να κατεδαφίσει στο προσυνέδριο ορισμένα για τα οποία θα χειροκροτούσαν στο συνέδριο οι συνομήλικοί του τον πρωθυπουργό.
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ελληνικής μετανάστευσης (ειδικά στην Ήπειρο) είναι αρκετή για να καταδείξει την πολιτική ζημιά που συνετελέσθη στα Ιωάννινα αφού το προσυνέδριο αντί να οδηγήσει στο συνέδριο, οδήγησε στους «Ράδιο Αρβύλα».
Στη δεκαετία του 1960 οι νέοι της Ηπείρου που μετανάστευαν στην Γερμανία όταν επέστρεφαν οδικώς τα καλοκαίρια στα χωριά τους επεδείκνυαν με καμάρι τα μεταχειρισμένα μοντέλα της ΒΜW και της MERCEDES που είχαν καταφέρει να αγοράσουν.
Είχαν φύγει από την Θεσσαλονίκη για το Μόναχο με το «Ακρόπολις Εξπρές» και γύριζαν στο χωριό με δικό τους γερμανικό αυτοκίνητο!
Επρόκειτο για την επιτομή της επιτυχίας τους «στα ξένα» αλλά και για την επιβεβαίωση του «γερμανικού θαύματος».
Συνήθως οι ΒΜW και οι MERCEDES συνοδεύονταν από διηγήσεις (συχνά φανταστικές) για το πόσο άρεσαν οι Έλληνες στις Γερμανίδες.
Έτσι οι Ηπειρώτες «γκασταρμπάιτερ» έφτιαχναν τον δικό τους καταναλωτικό και συναισθηματικό αφήγημα προς τους συγχωριανούς τους.
Κυρίως για να βρούνε οι ίδιοι την δύναμη να ξαναγυρίσουν στα γερμανικά εργοστάσια κάθε τέλη Αυγούστου.
Μισό αιώνα μετά το πολιτικό happening στα Γιάννενα με τον πρωθυπουργό και με τον γιο του Ηπειρώτη βιομηχάνου ο οποίος ναι μεν επέστρεψε από τις ΗΠΑ, αλλά για να δουλέψει στην εταιρία του πατέρα του, σάρωσε το κυβερνητικό αφήγημα του brain gain.
To “non paper” («σφυγμός της ημέρας») του κόμματος που εκδόθηκε όταν έγινε γνωστό το θέμα χειροτέρεψε τα πράγματα.
Γιατί δεν περιείχε κανένα στοιχείο για το πόσοι νέοι έχουν πραγματικά επιστρέψει από το εξωτερικό (πλην του γιου του βιομηχάνου) και έχουν ενταχθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Έτσι η πρωθυπουργική επωδός για «καλοπληρωμένες δουλειές» ηχεί πλέον ως προσωπική εμπειρία και όχι ως εργασιακή πραγματικότητα των πολλών.
Οι «Ράδιο Αρβύλα» έδωσαν την χαριστική βολή στο πρωθυπουργικό αφήγημα των «καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» αφού του είπαν ότι είναι στην «κοσμάρα» του.
Είχε προηγηθεί η «Εργάνη» με τα στοιχεία ότι οι μισοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 800 ευρώ.
Έτσι η «εργαλειοποίηση» των ξενιτεμένων νέων με happenings στην καρδιά της Ηπείρου (που έχει πληγεί καίρια και ιστορικά από την μετανάστευση) άφησε στο ατομικό και συλλογικό υποσυνείδητο ένα αρνητικό αποτύπωμα.
Την πρωθυπουργική έλλειψη ενσυναίσθησης, την «κοσμάρα» κατά τους Αρβύλα.
Και αυτό είναι χειρότερο από πολιτική γκάφα.
Δείτε το Video με την ραδιοτηλεοπτική εκδοχή του happening των Ιωαννίνων όπου εκτός του Πρωθυπουργού και του Παύλου συμμετέχουν επίσης οι «ράδιο Αρβύλα» και η γνωστή ερμηνεύτρια Πάολα. Θα δείτε, επίσης, πως σε αυτήν την ραδιοτηλεοπτική εκδοχή καταλαμβάνει ρόλο και το περίφημο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου με τον ίδιο να ομιλεί στο πρόσφατο παρελθόν για… πάρτι (χρηματοδοτήσεων):