Σχεδόν αλώβητο παραμένει το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την καταγραφή κάποιων απωλειών που έχει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.
Η έρευνα διαπιστώνει απελπιστική αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει τις όποιες φθορές της κυβέρνησης, καθώς βρίσκεται καθηλωμένο στη ζώνη των 20 ποσοστιαίων μονάδων στο εκλογικό σώμα.
Αυτή είναι και η αιτία, που η διψήφια διαφορά στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στο 11,1%.
Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ χάνει 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, πληρώνοντας τα λάθη και με τις πυρκαγιές, και συγκεντρώνει 30,8% έναντι 33,9%, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 0,3% αντί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση και φθάνει το 19,7%
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,8%, μειωμένο κατά 3,1% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν καταφέρνει να καρπωθεί αλλά παραμένει στάσιμος, αφού από το 20% του περασμένου Ιουλίου, βρίσκεται τώρα στο 19,7%.
Στην εκτίμηση ψήφου, η εταιρία «βλέπει» ότι η ΝΔ θα φτάσει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,8%.
Σύμφωνα με το γκάλοπ, το ΚΙΝΑΛ είναι στο 6% στην πρόθεση ψήφου και 8% στην εκτίμηση της εκλογικής του επίδοσης, το ΚΚΕ στο 5,1% (και στο 6,8% στην εκτίμηση ψήφου), ενώ υπάρχει ανατροπή στην τέταρτη θέση, στην οποία ανεβαίνει το ΜεΡΑ25, κάνοντας άλμα από 3,2% τον περασμένο Απρίλιο στο 4,1% τώρα και με την τελική εκτίμηση για την εκλογική του επίδοση να φτάνει 5,5%.
Αντιθέτως η Ελληνική Λύση από 5,3% τον Ιούλιο περιορίζεται τώρα στο 4% – με την εκτίμηση ψήφου στο 5,3%.
Η διατήρηση της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στην πρόθεση ψήφου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει συντριπτικά του Αλέξη Τσίπρα.
Τα ποσοστά είναι ενδεικτικά: 38% έναντι 16%, κάτι που δίνει γενικά ισχυρό προβάδισμα στην κυβέρνηση.
Στη δε αξιολόγηση του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού το 43% τον κρίνει θετικά με το 50% να λέει αρνητικά, αλλά τα αντίστοιχα για τον κ. Τσίπρα ως προς την απόδοσή του από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απογοητευτικά: Το 19% τον κρίνει θετικά, με το 71% να λέει αρνητικά.
Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στο εύρημα σχετικά με την αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες για το έργο του ως αξιωματική αντιπολίτευση: Μόνο το 14% λέει ότι είναι θετικό, ενώ το 73% το εκτιμά ως αρνητικό.
Η έρευνα πάντως καταγράφει και το γιατί η ΝΔ είχε απώλεια αυτή την περίοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων.
Η πορεία της χώρας κρίνεται ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση από ένα ποσοστό 51%, σε αντίθεση με το 38% που απαντάει σε θετική.
Στην προηγούμενη μέτρηση τα ποσοστά έδιναν περίπου ισοπαλία, όπερ σημαίνει ότι καταγράφεται κάποια δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη.
Μία δυσαρέσκεια που αφορά στις εντυπώσεις από τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στην πανδημία: το 53% την κρίνει αρνητικά, ενώ μόνο το 42% θετικά, που είναι διαχρονικά η πιο αρνητική εικόνα.
Αλλά και οι εντυπώσεις για τον ανασχηματισμό δίνουν αρνητικό ισοζύγιο για την κυβέρνηση. Ποσοστό 35% εκφράζεται αρνητικά, μόλις 10% θετικά, ενώ το 50% δηλώνει ουδέτερο.
Στη γενική αξιολόγηση της κυβέρνησης το 39% λέει θετικά, με το 54% να δηλώνει αρνητικά.
Η εταιρία μέτρησε και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για το εμβόλιο, με το 11% να επιμένει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί – σταθερό το ποσοστό σε σχέση με τον Ιούλιο – ενώ ένα 4% λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)