Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να έχει παραδοθεί το ισλαμικό τέμενος της Αθήνας, βάζοντας τέλος σε ένα σίριαλ 14 ετών. Ποιος θα είναι ο παράγοντας που θα κρίνει την ακριβή ημερομηνία. Σε πλήρη ετοιμότητα για λειτουργία εκτιμάται ότι θα βρεθεί το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Αυτό αναφέρει στο Sputnik κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με την υπόθεση. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι την απάντηση για την ακριβή ημερομηνία θα δώσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού:…
«Αν η πανδημία παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους χώρους λατρείας τότε ο προγραμματισμός θα προχωρήσει κανονικά. Σε αντίθετη περίπτωση η έναρξη λειτουργίας θα μετατεθεί για αργότερα».
Δεδομένου ότι το κτίριο του τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού ανέρχεται στα 850 τ.μ. και η χωρητικότητά του υπολογίζεται στα 360 άτομα, θα λειτουργήσει με 1 άτομο ανά 5 τ.μ., όπως προβλέπουν τα μέτρα για τους χώρους λατρείας, κατά συνέπεια με 170 άτομα περίπου. Η λειτουργία του τζαμιού του Βοτανικού εγκλωβίζεται σε ένα γαϊτανάκι 14 ετών που περιλαμβάνει δικαστικές διαμάχες, αναθεωρήσεις νόμων και απουσία πολιτικής βούλησης, καθιστώντας εκ του αποτελέσματος την Αθήνα ως την μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς επίσημο μουσουλμανικό τέμενος.
Όλα έδειχναν ότι θα ξεκινούσε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2019.
Ωστόσο, οι πρόωρες εθνικές εκλογές μετέθεσαν την έναρξη της λειτουργίας, παγώνοντας τις διαδικασίες επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούσαν πράξεις του δημοσίου.
Στη συνέχεια, στο επτάμηνο που μεσολάβησε μέχρι η καραντίνα να σταματήσει εκ νέου τις διαδικασίες, επιχειρήθηκε μια προσπάθεια επίλυσης τεχνικών και γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων που αφορούσαν την περιοχή που χτίστηκε το τέμενος.
Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού. Οι αρχές ανανέωσαν τη θητεία της διοικούσας επιτροπής που «έτρεξε» τη διαδικασία και μόλις το τέμενος δοθεί σε λειτουργία αναμένεται να προσληφθεί ο Μοχάμεντ Ζάκι ως ο πρώτος ιμάμης. Πρόκειται για Έλληνα πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο, ο οποίος μιλάει τρεις γλώσσες: Ελληνικά, αραβικά και γαλλικά. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικομαθηματικών αλλά και Μουσουλμανικών Σπουδών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Sputnik είχε ασχοληθεί αναλυτικά με τις καθυστερήσεις και τους διαξιφισμούς γύρω από το τέμενος.