Η Ένωση Παραγωγών και Βιομηχανιών Ιατρικών Υλικών, ανακοίνωσε πως δεν θα δεχθεί την περικοπή 25% του χρέους των χρημάτων που οφείλουν τα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία και πρόσθεσαν ότι από τις 8 Οκτωβρίου δεν θα μπορούν να προμηθεύουν στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία είδη ορθοπεδικής και χειρουργικής σπονδυλικής στήλης.
……
Η ανακοίνωση έχει ως εξής : Εκπρόσωποι των εταιρειών μας που παράγουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα στον τομέα της ορθοπεδικής και της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, πραγματοποίησαν συνάντηση στις 4/10/2020 και συζήτησαν τα προβλήματα του κλάδου. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίστηκαν και επιβεβαιώθηκαν τα ακόλουθα σημεία. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι δημόσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα μπορούσαν να εισπράξουν αυτά που έχουν να παίρνουν αν δεχόταν να παραιτηθούν από το 25% των απαιτήσεων τους διαφορετικά δεν θα γινόταν η πληρωμή.
………
Οι παραγωγοί προϊόντων ορθοπεδικής και χειρουργικής σπονδυλικής στήλης, δεν έχουν πραγματοποιήσει προμήθεια σε δημόσια ιδρύματα με τιμές υπεράνω των τιμών που δόθηκαν στις 1 Απριλίου 2010. Η ισοτιμία δολαρίου τότε ήταν 1,5 λίρα και η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ισοτιμίας του δολαρίου, πού έφτασε 7,75 δεν λήφθηκε υπόψη. Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες, κόστος προσωπικού, κόστος τεχνικής υπηρεσίας, κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας, ασφαλίστρων, ενέργειας και στα τέλη πιστοποίησης, αύξησαν σημαντικά το κόστος παραγωγής της βιομηχανίας ιατρικών συσκευών. Οι παραγωγοί μας που αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των συνολικών απαιτήσεων του τομέα ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 17 μήνες από τα νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο υγείας και εδώ και 36 μήνες από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Οι εταιρείες παραγωγής λόγω της επιβάρυνσης, επί 10 χρόνια έχουν χρεωθεί σημαντικά σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και για αυτό το λόγο έχουν πληρώσει σημαντικό ποσό τόκων. Παρά τη δυσκολία να καλυφθεί το κόστος προσωπικού για τα περίπου 17.000 άτομα του προσωπικού των εταιρειών αυτών κατά την περίοδο της πανδημίας δεν υπήρξαν απολύσεις. ……
Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, θα αναστείλουν σημαντικά την παραγωγή, ενώ μέχρι να αποδοθούν τα οφειλόμενα δεν είναι δυνατόν να παρέχονται ιατροτεχνολογικά προϊόντα στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία”
https://sol.org.tr/haber/firmalar-kamu-ve-devlet-hastanelerine-tibbi-cihaz-teminini-durduruyor-16383