Πρώτα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, δια του επίσημου λογαριασμού του στο twitter, ότι Ελλάδα και Τουρκία «συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής απομόνωσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση – δια πηγών του Μαξίμου και όχι του υπουργείου Εξωτερικών – διέψευσε κατά το… ήμισυ τον Γιενς Στόλτενμπεργκ, διότι όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας η όλη συζήτηση αφορούσε ένα «έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος στο οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών» και το οποίο «απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα δεν παρέλειψε, με πάσα αυστηρότητα, να ανακαλέσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην τάξη διαμηνύοντας πως «ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει».
Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ όμως αγνοώντας την… αυστηρή επίπληξη Πέτσα επανήλθε. Και δήλωσε πως συμφωνία μεν δεν υπάρχει, αλλά ήδη έχει γίνει συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο για μέτρα αποφυγής «ατυχήματος» και αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.
Ανεξαρτήτως του εάν ο κ. Στόλτενμπεργκ κάνει παιχνίδι ως «λαγός» της Μέρκελ ή του Ερντογάν και ανεξαρτήτως του εάν υπερβαίνει τον ρόλο του, η ελληνική κυβέρνηση συλλαμβάνεται, για δεύτερη φορά, κρυπτόμενη και ψευδόμενη σε κορυφαίο εθνικό ζήτημα: συλλαμβάνεται, για δεύτερη φορά, να κάνει εν κρυπτώ συνομιλίες με την Άγκυρα την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί στην πράξη κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ήταν τον Ιούλιο, λίγες μέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που ο ελληνικός λαός μάθαινε από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο «αντ’ αυτού» του Ερντογάν Ιμπραίμ Καλίν είχε μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή για την προσέγγιση με την Τουρκία. Τώρα, με το Oruc Reis να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο ελληνικός λαός μαθαίνει από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υπήρξαν ελληνοτουρκικές «τεχνικές συζητήσεις» για μηχανισμούς εκτόνωσης, σε στρατιωτικό επίπεδο, υπό την «αιγίδα» της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες μάλιστα, στην πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ δεν υπήρξε καμία εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών και όλοι οι χειρισμοί έγιναν από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ήταν χειρισμοί εν γνώσει του Μαξίμου και εξ αυτού προκύπτει και η ηχηρή, χθεσινή απουσία του Νίκου Δένδια από την όλη – και εμφανώς αμήχανη – προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την εικόνα της πλήρους σύγχυσης. Πέραν του ότι πρόκειται για μια εικόνα που εκθέτει διεθνώς, και διπλωματικά, τη χώρα, είναι και μια εικόνα που δείχνει τις συνθήκες με τις οποίες οδηγείται η Αθήνα στον διάλογο με την Τουρκία – συνθήκες, από τις οποίες απουσιάζουν πλήρως οι ελληνικές πρωτοβουλίες και η ελληνική ατζέντα.
Ο ίδιος ο Γιενς Στόλτενμπεργκ, άλλωστε, έδωσε με τις διευκρινιστικές δηλώσεις και όλο το πλαίσιο των πιέσεων που θα ασκηθούν τις επόμενες μέρες. Είπε ότι οι «τεχνικές συζητήσεις» στο ΝΑΤΟ αποτελούν συμπλήρωμα της προσπάθειας της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση και αποκλιμάκωση, και προανήγγειλε νέο γύρο πρωτοβουλιών της Ανγκελα Μέρκελ: «Η γερμανική προσπάθεια- και το συζήτησα αυτό με την Καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο- σκοπεύει», δήλωσε, «να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και αυτό αφορά το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Συμμάχων για τα όρια, την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εμπειροι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η δημόσια παρέμβαση Στόλτενμπεργκ ήταν εν γνώσει όχι μόνον της Ουάσιγκτον αλλά και του Βερολίνου, και την συνδέουν ευθέως και με την τουρκική διαρροή του μηνύματος Ερντογάν για διάλογο και διαπραγμάτευση». Εκτιμούν δε, ότι και οι «έξι καθαρές λέξεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ερντογάν – «σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις» – ήταν επίσης σήμα διαλόγου υπό την κλιμάκωση της διεθνούς πίεσης.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως για την ελληνική πλευρά είναι πως, μετά την πολύμηνη αδράνεια, τις παλινωδίες και την διγλωσσία οδηγείται σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης υπό καθεστώς ασφυκτικού διλήμματος – του διλήμματος «άμεσος διάλογος ή θερμό επεισόδιο». Το εν λόγω δίλημμα το θέτει εύγλωττα , όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι και το χθεσινό δημοσίευμα της, φιλοκυβερνητικής, τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ η οποία προανήγγειλε την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.