Δεν έχει ρηξικέλευθα στοιχεία το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που εισηγήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και φέρνει στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρά την προσπάθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης να το παρουσιάσει ως εμβληματικό. Πρόκειται για ένα μείγμα γραφειοκρατικών παρεμβάσεων και προτάσεων της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί, μέρος των οποίων είχε υιοθετήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σημαντικότερη παρέμβαση στις προτεινόμενες αλλαγές είναι ότι θα εκδίδεται πλέον μόνο μία προκήρυξη του ΑΣΕΠ τον χρόνο για όλες τις προσλήψεις ώστε να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων από όλες τις βαθμίδες (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.) και από αυτούς να επιλέγονται οι κατάλληλες ειδικότητες για τις προσλήψεις σε κάθε φορέα. Αναμένεται να μπει τέλος στις διαφορετικές ανεξάρτητες προκηρύξεις και κατ’ επέκταση και στα διαφορετικά παράβολα που καταβάλλουν οι υποψήφιοι. Βασικός στόχος είναι η σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.
Κάθε χρόνο τον Μάιο με βάση τις ανάγκες που θα καταγράφουν οι φορείς του Δημοσίου και θα εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου θα προκηρύσσονται θέσεις και θα διεξάγεται διαγωνισμός όπου θα εξετάζονται: το γνωστικό πεδίο του κάθε υποψηφίου, οι δεξιότητές του (αναλυτική και επαγωγική ικανότητά του), το προφίλ του υποψηφίου μέσα από τα τεστ προσωπικότητας.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών είναι:
- «Καθιέρωση στις διαδικασίες ΑΣΕΠ υποχρεωτικής γραπτής γνωστικής δοκιμασίας προκειμένου να διασφαλισθεί η ύπαρξη των απαραίτητων, γενικών και ειδικών γνώσεων».
- «Το σύστημα εξετάσεων να γίνει λειτουργικότερο ώστε τελικά να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Πρόκειται για αόριστη αναφορά σε διαδικασίες που υφίστανται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και σχετίζονται με την αξιολόγηση υποψηφίων πέρα από τα τυπικά προσόντα (ψυχομετρικά τεστ κ.ά.).
- «Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν “στοιχεία – εισροές” στις διαδικασίες ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου» (διαδικασίες που ήδη είχαν προγραμματιστεί).
- «Μείωση διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που ενθαρρύνει την κατά τρόπο αποσπασματικό έναρξη διαδικασιών πρόσληψης και την ως εκ τούτου μη στοχοθετημένη κατανομή των ανθρώπινων πόρων της Ανεξάρτητης Αρχής».
- «Ενίσχυση-Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ τόσο ως προς το στελεχικό δυναμικό όσο και τους συμβούλους (αύξηση του αριθμού τους) προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου της Αρχής». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο αριθμός των στελεχών του ΑΣΕΠ θα αυξηθεί από 29 άτομα σε 35-37 το προσεχές διάστημα.
- «Ανάπτυξη ειδικά παραμετροποιημένου και προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης επιστημονικού εργαλείου για τη διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων» (μπιχεβιοριστικά μοντέλα κ.ά.) Οι ρυθμίσεις στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Επιτροπής εκσυγχρονισμού του νόμου 2190/94 (νόμος Πεπονή), στην οποία μετείχαν τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, εκπρόσωποι του ΝΣΚ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στελέχη του ΑΣΕΠ και του ΥΠΕΣ.
Πισωγύρισμα Γεραπετρίτη
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, το νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών του δημόσιου τομέα περιλαμβάνει:
- Προεπιλογή από ειδική πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου που συντάσσει κατάλογο των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.
- Μοριοδότηση τριών ομάδων κριτηρίων: εκπαιδευτικών, εμπειρίας και δομημένης συνέντευξης.
- Τελική επιλογή με απόφαση του οικείου υπουργού, μεταξύ των τριών υποψηφίων που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις διατάξεις του δικού του νόμου 4622/2019, στον οποίο δεν υπήρχε η τελική επιλογή με απόφαση υπουργού.
Θυμίζουμε τι έλεγε στη Βουλή στις 5 Αυγούστου 2019 ο κ. Γεραπετρίτης: «Ο νόμος 4369/2016 τον οποίο επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως νομοσχέδιο τομή για την αποκομματικοποίηση ήταν ενεργός επί τρία χρόνια. Και παρήγαγε έναν γενικό γραμματέα. Διότι είχαν εκκινήσει προκηρύξεις οι οποίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίστηκαν φωτογραφικές. Και επεστράφησαν. Και διότι δεν ήταν μια διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά μια διαδικασία που το ΑΣΕΠ πρότεινε 3 άτομα από έναν κατάλογο και στο τέλος επέλεγε ο υπουργός!» Ακριβώς δηλαδή αυτό που θέλει να κάνει σήμερα η κυβέρνηση και ο νυν υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος!
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών