Φωτιά στις Μυκήνες: Η επόμενη ημέρα και το… «λίγο καμένο που θα βλέπουν οι επισκέπτες»

Την ώρα που οι εικόνες από τις Μυκήνες μαρτυρούν τη ζημιά από τις φωτιές και την εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, γεννώντας ερωτήματα αναφορικά με τη στάση και την αντίδραση των αρχών, το υπουργείο Πολιτισμού υιοθετεί τη στάση «δεν έγινε και τίποτα».

Μάλιστα προβάλει στα social media φωτογραφίες αποσπασματικές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη πως δε συνέβη και κάτι σοβαρό. Για την ακρίβεια, το υπουργείο, προφανώς θέλοντας να προκαλέσει σύγχυση, παρουσιάζει κάποια από τα μνημεία που δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, αποκρύπτοντας ωστόσο το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής και κόβωντας τα επικριτικά σχόλια. Η δε υπουργός Λίνα Μενδώνη ολοκλήρωσε την αυτοψία της σήμερα, υποστηρίζοντας ότι στον αρχαιολογικό χώρο έγινε η λιγότερη δυνατή ζημιά, πράγμα που απέδωσε στο ότι «υπήρχε πρόληψη και ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κάτοικοι και επισκέπτες των Μυκηνών μιλούν για εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, εγκληματική αμέλεια και έλλειψη προετοιμασίας αναφορικά με την αναγκαία και αυτονόητη αποψίλωση της βλάστησης γύρω από το χώρο. Το ίδιο καταμαρτυρούν και οι εικόνες που καταγράφουν την καταστροφή που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος από τις φλόγες και αποκαλύπτουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του υπουργείου. Φθορές έχουν σημειωθεί στην Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, τις Βόρειες Αποθήκες, στην περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, στα δυτικά της Ακρόπολης, στη Συνοικία και στην περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Εξάλλου το ζήτημα της εγκατάλειψης του χώρου που καταγγέλουν κάτοικοι και χρήστες των social media δεν είναι καν καινούργιο, αφού τηλεοπτικά ρεπορτάζ κατέγραφαν την κατάσταση – με ξερόχορτα και σκουπίδια – από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από σημείο που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του παρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου και οι ανακριτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν καταθέσεις από το προσωπικό του, καθώς όπως αναφέρουν πηγές από την πυροσβεστική θα έπρεπε να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, ούτως ώστε σε περίπτωση φωτιάς να υπάρχει «ασπίδα προστασίας». Εάν υπήρχαν ή όχι αυτές οι ζώνες θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, όπως και εάν εφαρμόστηκαν τα μέτρα πυρασφάλειας όταν ξέσπασε η φωτιά .

Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου, που υποστήριξε πως ο χώρος είχε καθαριστεί, πηγές από την πυροσβεστική εκτιμούν πως για να επεκτάθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου η πυρκαγιά πρέπει να βρήκε καύσιμη ύλη. Έτσι, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι εάν είχε καθαριστεί σωστά ο χώρος ή όχι, όπως και εάν δούλεψαν σωστά τα αντιπυρικά συστήματα του αρχαιολογικού χώρου και εάν υπήρξε αντίδραση και ποια ήταν αυτή, μετά το πέρασμα της φωτιάς εντός του χώρου. Εάν δηλαδή εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας και με ποιο τρόπο, όπως και ένα υπήρξαν μέτρα προκειμένου να μην επεκταθούν οι φλόγες στην έκταση που τελικά επεκτάθηκαν.

Η πρώτη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού είχε χρώμα μάλλον απολογητικό, αφού ναι μεν έσπευσε να αναφέρει ότι δεν υπήρξαν «ζημιές στις αρχαιότητες, όσο αυτό είναι δυνατό να διαγνωστεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου», ωστόσο, στη συνέχεια αναφέρει ότι οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: «η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών».

Αυτά πριν ολοκληρωθεί η αυτοψία των κλιμακίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού που δεν βρέθηκε στις Μυκήνες παρά μόνο σήμερα, ολοκληρώνοντας της δική της αυτοψία, απεφάνθη ότι «η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα τους δομικούς λίθους των μνημείων». Ευχαρίστησε την Πυροσβεστική γιατί όπως είπε «αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για τη φωτιά και δεν πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο και στη γύρω περιοχή». Η Λίνα Μενδώνη πρόσθεσε ότι υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν, καταλήγοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες «οι επισκέπτες θα βλέπουν μόνο λίγο καμένο χορτάρι στο χώμα». 

ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενο θράσος

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη “τη μικρότερη δυνατή φθορά” και πως “το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα”. Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία  υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό».

Χθες σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σειρά σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν «για το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση», για το ότι άργησε η ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, και ότι «υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

ΚΚΕ: Προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης

«Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη φωτιά στις Μυκήνες.

«Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Η εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ

Τέλος εντύπωση προκάλεσε και η δημοσιογραφική κάλυψη της φωτιάς στις Μυκήνες που ενώ αναδείχτηκε ιδιαίτερα από διεθνή ΜΜΕ, όπως ο Guardian, στα ελληνικά δελτία ειδήσεων προβλήθηκε στα τελευταία θέματα ενώ οι εικόνες που κατέγραφαν την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου δεν δημοσιεύτηκαν.

Οι αποκαλυπτικές εικόνες από τη φωτιά στις Μυκήνες…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.