Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις σημερινές εμπρηστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αν η Αθήνα επιχειρήσει να επεκτείνει τα χωρικά της δεν είναι αιτία πολέμου; Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;”.
“Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου”, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Καλεί, επίσης την Τουρκία “να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους”.
Συνεχίζοντας, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως “η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία”.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις Οκτάι
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Οκτάι σχολιάζοντας την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια δήλωσε: “Αν η Αθήνα επιχειρήσει να επεκτείνει τα χωρικά της δεν είναι αιτία πολέμου; Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;”.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει ότι “είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο”.
“Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ζητήματα της ειρήνης και της διπλωματικής γλώσσας, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο εάν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους”, πρόσθεσε ο Οκτάι.