Των Παναγή Γαλιατσάτου, Αλέξανδρου Κόντη, Γιώργου Σιαδήμα
Τέσσερα διαφορετικά εμβόλια για τον κορονοϊό από τέσσερις διαφορετικούς προμηθευτές διαπραγματεύεται για τις ανάγκες των πολιτών της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τη μία από αυτές τις εταιρείες, την AstraZeneca, η Κομισιόν έχει υπογράψει συμβόλαιο προαγοράς για 400 εκατομμύρια δόσεις. Με τις άλλες τρεις, τις Johnson & Johnson, Sanofi SKG και Curevac, έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές συνομιλίες, με την πρώτη μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία προαγοράς για 200 εκατομμύρια δόσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η Κοµισιόν διαπραγµατεύεται µε τις εταιρείες αυτές για όλους τους Ευρωπαίους. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο τον Ιανουάριο, όταν έγινε σαφές ότι η πανδηµία λαµβάνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. ∆εν ήταν επίσης αυτονόητο ότι θα είχαν πρόσβαση στο εµβόλιο όλοι. Ο πρώτος που έθεσε ανοιχτά το ζήτηµα ότι το εµβόλιο θα πρέπει να είναι «παγκόσµιο δηµόσιο αγαθό» και ζήτησε από την Ε.Ε. να αγοράσει τις πατέντες ήταν ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος από τα τέλη Μαρτίου. Ο Ηλ. Μόσιαλος ήταν τότε και εξακολουθεί να είναι σε καθηµερινή επικοινωνία µε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Εκείνη την εποχή ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισµούς υγείας. Στο Μαξίµου και στο υπουργείο Υγείας εκτίµησαν πως η πρόταση Μόσιαλου θα αποκτούσε µεγαλύτερη απήχηση αν είχε πολιτική κάλυψη. Ετσι, µε κοινή παρέµβασή τους στη γερµανική εφηµερίδα «Frankfurter Allgemeine», στις 6 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ηλ. Μόσιαλος ζήτησαν «να προβεί η Ε.Ε. από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εµβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης». Το ότι ο πρωθυπουργός ασπάζεται απολύτως την ιδέα ότι το εµβόλιο θα πρέπει να είναι δηµόσιο αγαθό φαίνεται και από την ανακοίνωση που έκανε την Παρασκευή πως, όποτε και αν έρθει το εµβόλιο στην Ελλάδα, θα διανεµηθεί δωρεάν. Στην παρέµβαση εκείνη ο Ηλ. Μόσιαλος είχε επισηµάνει πως η αµερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν ήδη εξασφαλίσει δικαιώµατα για εµβόλια και τεστ και ότι υπήρχε κίνδυνος να µείνουν πίσω άλλες χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Υγείας και ο Β. Κικίλιας είχαν ήδη την εµπειρία από τις µάχες για τη διασφάλιση υγειονοµικού υλικού και αναλώσιµων, απαραίτητων για την προστασία ασθενών και υγειονοµικού προσωπικού. Στην πράξη επρόκειτο για έναν πόλεµο όλων εναντίον όλων, µε τις πλούσιες χώρες να βάζουν δυσθεώρητα «καπέλα» στις τιµές και άλλους να κατάσχουν φορτία µε µάσκες σε αεροδρόµια όπου γινόταν στάση για ανεφοδιασµό.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Αγώνας δρόμου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου
Σε δύο μήνες θα ληφθεί η τελική απόφαση για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Στο 60% θα κυμανθεί η αποτελεσματικότητά του, λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος.