Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στον Ερημίτη της Κέρκυρας εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Ερημίτης Πλους» όπου μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «αδιανόητη εγκληματική ενέργεια» και δηλώνει ότι «ήδη κινείται νομικά κατά παντός υπευθύνου… , γιατί αυτό το προαναγγελθέν έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο».
Παράλληλα, εικοσαετή αναστολή των οικοδομικών αδειών στην πληγείσα από τη φωτιά περιοχή του Ερημίτη «για να διαλυθεί η σκιά της ηθικής αυτουργίας και ενθάρρυνσης των εμπρηστών», ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση
«Δεκάδες χρόνια το οικοσύστημα Ερημίτη με την φροντίδα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Β.Α. Κέρκυρας, κυρίως όμως των κατοίκων των Σινιών, είναι προστατευμένο από κάθε είδους καταστροφή φυσική και μη, έτσι διατηρεί και αυτήν την σπάνια,την προ Ενετών κερκυραϊκή βλάστηση, που του προσδίδει και την ιδιαιτερότητα του σαν στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς του νησιού και ταυτόχρονα να είναι ο αιμοδότης της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας.
Η επιχειρούμενη ολική καταστροφή του προχθές το βράδυ 16 Αυγούστου με εμπρησμό (για «πολλαπλές ταυτόχρονες εστίες» μίλησε ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ.) και η καταστροφή 130 στρεμμάτων, μοναδικής στο είδος της δασικής έκτασης είναι μια αδιανόητα εγκληματική πράξη κατά της φύσης, μια αξιοσημείωτη, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτη καταστροφή κατά της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, είναι σαφώς και μια ευθεία επίθεση κατά της τοπικής οικονομίας…
Έτσι αντιλαμβάνεται η τοπική κοινωνία το γεγονός και έτσι θα το αντιμετωπίσει…
Η βεβαιότητα με την οποία μιλούσε στους φερόμενους ως επενδυτές ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τμήμα του Ερημίτη κατά την επίσκεψή του στο χώρο στις 11 του Ιούλη, επαναλαμβάνοντας ότι: «αυτό θα καεί… αυτό θα καεί…» έφτασε στα αυτιά του Κερκυραϊκού λαού σαν έμμεση αλλά και σαφής υπόδειξη προς κάθε αρρωστημένο νου, ειδικά μετά τις προβλέψεις του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη…
Τότε, ξένισαν και προκάλεσαν εύλογες απορίες οι εν λόγω πρωτοφανείς αναφορές του Πρωθυπουργού, σήμερα όμως, μετά τις τραγικές εξελίξεις το Πανελλήνιο και βέβαια ο Κερκυραϊκός λαός έχει κάθε λόγο να τον θεωρεί «υποκινητή» ή «ηθικό αυτουργό της καταστροφής» ή «προφήτη».
Το Δ.Σ. «Ερημίτη Πλους …» ήδη κινείται νομικά κατά παντός υπευθύνου… , γιατί αυτό το προαναγγελθέν έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Βρίσκεται σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας, την νομική και την τεχνική ομάδα που στηρίζουν τον αγώνα για την προστασία του Ερημίτη και με βάση το πόρισμα της Π.Υ. θα προχωράει σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με στόχο να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να εντοπιστούν οι ένοχοι αυτής της καταστροφής.
Για το σκοπό αυτό, απευθύνεται δημόσια προς κάθε πολίτη ζητώντας να παράσχει βοήθεια και να δώσει κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει το ερευνητικό έργο των αρχών για την αποκάλυψη των υπευθύνων του εμπρησμού.
Επιπλέον, δεδομένων των δυσκολιών που έχει προκαλέσει πλέον το ισχύον καθεστώς στην περιοχή, εξετάζει τρόπους για να ενταθούν οι προσπάθειες οργάνωσης εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας ώστε να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή. …έπεται συνέχεια».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας
«Στις 16 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Άγιο Στέφανο Σινιών, η οποία επεκτάθηκε, όλως τυχαίως (;;) στο προς δόμηση τμήμα του Ερημίτη. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Π.Υ. υπήρχαν πέντε ταυτόχρονες εστίες φωτιάς και αυτό προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Επί 30 έτη, που οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευθύνη για τη φροντίδα του Ερημίτη και τον καθαρισμό των μονοπατιών, δεν εκδηλώθηκε ποτέ πυρκαγιά. Μόλις περιήλθε στη δικαιοδοσία της εταιρείας, έπιασε φωτιά και το έργο της πυρόσβεσης ήταν δύσκολο μέσα από τα ακαθάριστα πλέον μονοπάτια.
Ο πρωθυπουργός, κατά την πανηγυρική εκδήλωση των εγκαινίων του Kassiopi Project, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι το δάσος θα καεί. Οι αρμόδιες περιφερειακές αρχές δεν θα έπρεπε να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση και να μεριμνήσουν ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας;
Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, εκτός από την αποτελεσματική επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συμμετείχαν θεσμικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, δεν αντιληφθήκαμε όμως παρουσία των επίδοξων επενδυτών.
Αναμένουμε άμεσες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη και τιμωρία των υπεύθυνων του εμπρησμού και απαιτούμε άμεση αναδάσωση. Γνωρίζουμε ότι ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη καταλύει κάθε ασφαλιστική δικλίδα για την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως στην προκειμένη περίπτωση επιβάλλεται τουλάχιστον 20ετής αναστολή των οικοδομικών αδειών στην πληγείσα από τη φωτιά περιοχή για να διαλυθεί η σκιά της ηθικής αυτουργίας και ενθάρρυνσης των εμπρηστών».