Ο τουρκικός στόλος έχει τεθεί πάλι σε πολεμική ετοιμότητα. Εσπευσμένα δέσμευσε δύο περιοχές για τις 10 και 11 Αυγούστου, ανοιχτά της Ατταλείας, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Ο Αύγουστος λοιπόν προβλέπεται εκρηκτικός, αφού μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα, ώστε να ακυρώσει ακόμα και με πολεμική ενέργεια, την συμφωνία που διαλύει το άκυρο μνημόνιο με τον Σαράτζ.
Στην Ελλάδα δεν πρέπει να τρέφουμε πλέον αυταπάτες. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως ότι λέει το κάνει. Και η προειδοποίηση ότι «θα ακυρώσει την συμφωνία με την Αίγυπτο στο μέτωπο«, σημαίνει ακριβώς αυτό που εννοεί. Θα μετέλθει της πολεμικής απειλής για να σύρει την Ελλάδα σε άτακτη υποχώρηση. Και για αυτό το σενάριο θα πρέπει ακριβώς να προετοιμαζόμαστε.
Που θα χτυπήσουν οι τούρκοι
Το Καστελόριζο είναι προφανής στόχος της Τουρκίας, αλλά δεν είναι ο κύριος. Άλλωστε το Καστελόριζο και η περιοχή ανατολικά της Ρόδου, έμειναν έξω από την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για λόγους που θα εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο. Το μείζον θέμα είναι η πρόθεσή της Τουρκίας να δημιουργήσει πολεμικό μέτωπο νοτίως της Κρήτης, με πραγματική εισβολή στην ελληνική ΑΟΖ. Στο σημείο μάλιστα που δεν περιλαμβάνει η συμφωνία με την Αίγυπτο.
Ο τρόπος που θα κινηθεί η Τουρκία μπορεί να είναι ξεκάθαρος, είναι όμως εξίσου δόλιος. Η τουρκική εισβολή θα αρχίσει στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, που όμως δεν βρίσκεται στην ελληνική ΑΟΖ, συμπεριλαμβάνεται όμως στο πλαστό μνημόνιο Τουρκίας – Σαράτζ. Με την ενέργεια αυτή, θα δημιουργήσει τετελεσμένα όσον αφορά το τούρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς όμως η Ελλάδα να έχει έννομο συμφέρον να αντιδράσει, διότι η έναρξη των γεωτρήσεων θα γίνει σε περιοχή που η Ελλάδα δεν διεκδικεί.
Φυσικά η Τουρκία γνωρίζει ότι οι έρευνες εκεί δεν θα δώσουν κανένα αποτέλεσμα, διότι τα πλούσια κοιτάσματα βρίσκονται νοτίως της Κρήτης στην ελληνική ΑΟΖ. Και εκεί είναι που θα κάνει την δεύτερη κίνηση, που θα συνιστά πραγματική εισβολή στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Κραδαίνοντας μάλιστα ως νομικό επιχείρημα την προγενέστερη γεώτρηση που θα έχει κάνει εντός των λιβυκών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που έχει συμπεριλάβει στο μνημόνιο με τον Σαράτζ.
Θα επιχειρήσει δηλαδή να δικαιολογήσει την εισβολή με το επιχείρημα ότι είναι συνέχεια της εφαρμογής του τούρκολιβυκού μνημονίου, που ξεκίνησε με την γεώτρηση στα λιβυκά χωρικά ύδατα, ενέργεια για την οποία φυσικά η Ελλάδα δεν θα έχει φέρει καμία αντίρρηση! Η περιοχή όμως που θα εισβάλλει, όπως φαίνεται στο χάρτη, είναι εκτός της συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου, άρα θα συνιστά ευθεία πρόκληση αποκλειστικά και μόνο προς την Ελλάδα και φυσικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία θα προσπαθήσει δηλαδή να εκμεταλλευθεί ένα κενό το οποίο υφίσταται στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ της Κρήτης. Και είναι βέβαιο ότι θα το κάνει εμπλέκοντας και το πολεμικό της ναυτικό, δημιουργώντας ένα σκηνικό αντίστοιχο με τα Ίμια, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα όμως. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με την δυναμική αντίδραση της Ελλάδας, όχι μόνο σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο, αλλά κυρίως «στο μέτωπο«. Αυτό ακριβώς το μέτωπο που έχει προαναγγείλει ότι θα ανοίξει η Τουρκία.