Τις αρχικές υποψίες επιβεβαίωσε η δημοσιοποίηση του κειμένου της τελικής συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Καΐρου για τμηματική, όπως αποδεικνύεται τελικώς, οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στις συντεταγμένες του επίσημου κειμένου της συμφωνίας που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ 28ου και 32ου παραλλήλου. Κενό στο οποίο εγγράφει τις μεγαλύτερες διεκδικήσεις της η Τουρκία.
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπέγραψε μία συμφωνία η οποία παραβλέπει το Καστελόριζο.
Παράλληλα, στη συμφωνία, που αποτελείται συνολικά από πέντε άρθρα, έχουν μειωμένη επήρεια μία σειρά από ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος αλλά και η Κρήτη, κάτι που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη χώρα μας. Ταυτοχρόνως, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη, υπάρχει ένα ακόμα τμήμα, δυτικά της οριοθετημένης περιοχής, κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου και της Λιβύης, που επίσης δεν έχει μπει στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.
Κάπως έτσι, η όποια συμφωνία, αν και εφόσον επιτευχθεί με την Τουρκία, θα βάζει για τα καλά τη γειτονική χώρα στο ενεργειακό παιχνίδι της Ν.Α. Μεσογείου και θα τη δικαιώνει μερικώς αν όχι ολικώς στις αιτιάσεις της. Το γιατί φτάσαμε εδώ είναι λίγο πολύ γνωστό.
Δείτε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας:(ΕΔΩ)