Στην αντικατάσταση του ΚΥΤ της Μόριας με ένα μεγαλύτερο… στη Μόρια, στρέφεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την ώρα που οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όλη η Μυτιλήνη παρακολουθούν τις εξελίξεις έτοιμοι να παρέμβουν δυναμικά αν το κρίνουν απαραίτητο.
Αφορμή για την αποκαλυπτική στροφή στις προθέσεις του κ. Μηταράκη έδωσε η πρωτοβουλία της ολλανδικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει ένα Κέντρο Υγείας στη Μόρια για τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού σε μισθωμένη έκταση 25 στρεμμάτων γειτονικής του ΚΥΤ και για το οποίο το υπουργείο έχει βάλει στόχο να είναι έτοιμο σε χρόνο-ρεκόρ. Συγκεκριμένα, έως τις 20 Αυγούστου, ώστε να εγκαινιαστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την τελευταία ημέρα της προγραμματισμένης επίσκεψής της στη Λέσβο.
Ετσι, λοιπόν, μετά και από σχετική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μηταράκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Νησί 99 fm» προλειαίνοντας το έδαφος, στελέχη του υπουργείου επισκέφτηκαν τη Μόρια αναζητώντας τους ιδιοκτήτες του καταπατημένου ελαιώνα της περιοχής και προσφέροντάς τους 180 ευρώ/στρέμμα προσπάθησαν να τους δελεάσουν ώστε να συναινέσουν στη μίσθωση και των δικών τους εκτάσεων και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση αλλά και τη μετατροπή του ΚΥΤ σε «ελεγχόμενη δομή», όπως την ονομάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, τα στελέχη του υπουργείου δεν έμειναν εκεί, αλλά προχώρησαν και σε εκβιασμούς βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και την προοπτική επίταξης των επίμαχων στρεμμάτων. Μετά την ευρεία δημοσιότητα που πήρε το θέμα στον τοπικό Τύπο, με διαρροές προσπάθησαν να τα μαζέψουν, αρνούμενοι ωστόσο αυτό που δεκάδες άνθρωποι είδαν και άκουσαν με τα μάτια τους και τα αυτιά τους.
«Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να αμφισβητεί ένα αληθές γεγονός που συνέβη παρουσία δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων στους οποίους έγιναν προτάσεις εκμίσθωσης εκτάσεων από στελέχη του υπουργείου για επέκταση του ΚΥΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία υπογραμμίζει ότι στη Διαύγεια έχει αναρτηθεί σύμβαση ανάθεσης σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στη Μόρια και συμφωνία παροχής υπηρεσιών σίτισης και καθαριότητας στο ΚΥΤ Μόριας έως 31.12.2022.
«Σταματήστε τώρα»
«Να σταματήσει κάθε σκέψη και προσπάθεια επέκτασης και μονιμοποίησης του ΚΥΤ της Μόριας. Να πάψει ο αντιδημοκρατικός και προσβλητικός τρόπος διακυβέρνησης που προωθείται από το υπουργείο χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ίδια ανακοίνωση. Για εμπαιγμό και υποτίμηση της νοημοσύνης των ντόπιων κάνει λόγο σε χαρακτηριστική για το κλίμα στη Μυτιλήνη δήλωσή της και η πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Λέσβου, Βάσω Χοχλάκα.
Αντίθετος από την πρώτη στιγμή και ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος σε δηλώσεις του, εκτός της αντίθεσής του σε κάθε τέτοια προοπτική, τόνισε ότι δεν προτίθεται συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Μόρια για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας αν αυτό επιτευχθεί να είναι έτοιμο τη συγκεκριμένη ημερομηνία (σ.σ. κάτι που είναι δυνατόν, μια και ως δομή υγείας σε περίοδο πανδημίας δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ενώ και η κατασκευή θα είναι προκάτ).
«Συνομιλητές για τη διατήρηση του ΚΥΤ της Μόριας δεν θα βρει όσο αθετεί προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις και προσπαθεί εντέχνως να επιβάλλει τρόπους απολυταρχικής διακυβέρνησης. Το ΚΥΤ της Μόριας πρέπει να κλείσει τους επόμενους μήνες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρώτα ένα χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και μετά όλα τα άλλα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας – Παναγιούδας και λοιπών οικισμών, ο οποίος υπογραμμίζει πως «ο υπουργός υποστήριξε ότι οι λέξεις “επίταξη” και “επέκταση” είναι προβοκατόρικες, ενώ σκοπίμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνάντηση στελεχών του υπουργείου με τους ιδιοκτήτες των ελαιοκτημάτων και στο περιεχόμενό της. Οι λέξεις “επίταξη” και “επέκταση” είναι απολύτως ορθές και αιτιολογημένες τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νομικό επίπεδο, μετά από τη συνάντηση των ιδιοκτητών ελαιοκτημάτων με τα στελέχη του υπουργείου, εφόσον τους ζητήθηκε εκμίσθωση εκτάσεων που οδηγεί σε αύξηση των στρεμμάτων του ΚΥΤ (επέκταση) και εφόσον υπάρξουν ενδιάμεσα ελαιοκτήματα που δεν εκμισθωθούν αυτοβούλως με αποτέλεσμα τη διάσπαση της ενότητας των σχεδίων του υπουργείου (επίταξη). Τέλος, όσον αφορά τη δομή Υγείας, διαβλέπουμε έναν ιδιότυπο εκβιασμό της τοπικής κοινωνίας που ζητά την αποσυμφόρηση του Βοστανείου στα λόγια του υπουργού: “Αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα την κάνουμε με το ζόρι”. Ολοι καταλαβαίνουν ότι η δομή θα σημάνει την παγίωση του ΚΥΤ και της υπάρχουσας κατάστασης».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών