Τα πάνω κάτω φαίνεται ότι έρχονται στην αγορά των γαλλικών φρεγατών, καθώς δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο αναφέρουν ότι η Ελλάδα, με εμπλοκή των ΗΠΑ, δεν επιθυμεί να τις εντάξει στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας La Tribune η χώρα μας «δεν επιθυμεί την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας (IAG) με την Γαλλία ή αργότερα συμφωνίας για την πώληση δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης (FDI) οπλισμένων με πυραύλους Naval Scalp κάτι που θα αποτελέσει ένα τεράστιο χαστούκι για την Γαλλία».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι κάποιοι στην Γαλλία διακρίνουν πως πίσω από την αλλαγή στάσης σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται το «αόρατο χέρι των ΗΠΑ», οι οποίες θέλουν να παρέχουν στους Έλληνες φθηνό εξοπλισμό, κάτι που θα ικανοποιούσε την Τουρκία που δεν θέλει να υπάρχουν πύραυλοι Scalp Naval στην Μεσόγειο Θάλασσα, ειδικά στα χέρια των Ελλήνων. Σημειώνει δε ότι οι ΗΠΑ θέλουν εδώ και αρκετούς μήνες να επανεξοπλίσουν την Ελλάδα δρώντας ανταγωνιστικά προς την Κίνα και την Ρωσία και ενισχύοντας τις αμερικανικές βιομηχανίες.
Η L a Tribune τονίζει ότι για τον λόγο αυτό οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Florence Parly και Jean-Yves Le Drian, αγωνίζονται να επαναφέρουν τους Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες, ωστόσο, θεωρούν ότι η τιμή των δύο φρεγατών είναι πολύ υψηλή, ενώ οι όροι και οι χρηματοδοτικές ρήτρες ανεπαρκείς και σκληρές.
Το δημοσίευμα αναφέρει πώς αν και όλα πήγαιναν καλά τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας IAG (Ιούλιος) και της σύμβασης (πριν από το τέλος του καλοκαιριού), η ελληνική Κυβέρνηση και ιδίως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πολλαπλασίασε προ τριών εβδομάδων τα τεχνικά αιτήματα, για να εξηγήσει τελικά ότι χρειαζόταν χρόνο να σκεφθεί προτού υπογράψει μια συμφωνία άμυνας και την IAG και κατά συνέπεια και την σύμβαση.
Αυτό το θέμα έχει τριπλή στρατηγική σημασία για την Γαλλία, σχολιάζει η εφημερίδα: γεωπολιτική στην Μεσόγειο, βιομηχανική (Naval Group, Thales και MBDA) και τελικά ικανότητα (Naval Scalp επί των FDI). «Η απώλεια, μέσα στο τωρινό περιβάλλον, θα ήταν πραγματική ήττα», εκτιμά, καθώς μόνο η Γαλλία υποστήριξε σθεναρά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.