Σύψας: Θέμα χρόνου το μεγάλο ατύχημα, έτσι όπως πάμε

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κοροναϊού -ιδιαίτερα από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας- αλλά και τις εικόνες συνωστισμού και έλλειψης μέτρων ασφαλείας εξέφρασε εκ νέου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα: δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διερωτήθηκε πως θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος.

Μιλώντας στον Σκάι, επισήμανε επιπροσθέτως, πως ενδεχομένως να ληφθούν κι άλλα μέτρα στο άμεσο μέλλον. Αν αυξηθούν τα κρούσματα τα μέτρα μπορούν να ξαναρθούν ανά πάσα στιγμή .

«Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις.  Οι επιλογές είναι δύο», είπε ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία», σημείωσε.

Παράλληλα εκφράζοντας την ανησυχία του για τα εισαγόμενα κρούσματα, σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας. Είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα».

Όπως εξήγησε ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα, είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα «ορφανά». Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ και περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα αναλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο καθηγητής είπε πως υπάρχουν ήδη δύο τουλάχιστον εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3 που είναι η τελική μελέτη. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση. «Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή δύο εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο».

Τέλος, επεσήμανε πως για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις  ή 14.000.000 αν είναι δύο δόσεις το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.