Τουρίστες ούτε για… δείγμα στη Σαντορίνη – Η άδεια Καλντέρα και η αγωνία για το καλοκαίρι

Ζοφερό θα είναι τα καλοκαίρι στον τουρισμό, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες – Πάμφθηνα τα καταλύματα ακόμη και τον Αύγουστο στη χώρα μας

Ταξίδι – αστραπή και στα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την Τετάρτη για πτήσεις εξωτερικού, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την υποδοχή των τουριστών έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Φρέσκου, τις επόμενες τέσσερις ημέρες στα 18 αεροδρόμια που ανοίγουν για πτήσεις εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, λαμβάνουν θέσεις μάχης υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη του ΕΟΔΥ και των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους επιβάτες φτάνουν στη χώρα.

Την ίδια ώρα ξεκινά και η ενημερωτική καμπάνια, το έντυπο, δηλαδή, με τις εννέα οδηγίες αυτοπροστασίας από τον ιό της πανδημίας γραμμένες γραμμένο στα αγγλικά, στα γαλλικά και τα γερμανικά θα λαμβάνουν στα χέρια τους όσοι εισέρχονται στη χώρα. Σήμανση με τις οδηγίες θα υπάρχει σε 27 αεροδρόμια, επτά σημεία χερσαίας εισόδου και επτά λιμάνια. 

Ποιες πτήσεις χωρών απαγορεύονται

Πάντως, μέχρι τώρα οι πτήσεις από τις παρακάτω χώρες παραμένουν σε αναμονή. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για τις εξής χώρες:

  • Βρετανία,
  • Ρωσία,
  • Σουηδία,
  • Ισραήλ,
  • Κατάρ,
  • Σαουδική Αραβία
  • και Βόρεια Μακεδονία.

Τουρίστες ούτε για… δείγμα στη Σαντορίνη

Ζοφερή, στο μεταξύ, είναι και η κατάσταση στη Σαντορίνη καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, δεν υπάρχει τουρίστας ούτε… για δείγμα. Μάλιστα, οι κρατήσεις σε όσα ξενοδοχεία λειτουργήσουν δεν υπερβαίνουν το 8% για το προσεχές διάστημα. «Εχουμε μια πληρότητα 6% για όλο το καλοκαίρι. Σήμερα, θα έπρεπε η καλντέρα να είναι γεμάτη με 150 σκάφη για εκδρομές και δεν υπάρχει ούτε ένα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο OPEN TV ο ταξιδιωτικός πράκτορας στο νησί, Βαγγέλης Κοντονικολής. 

Στη Γερμανία, την ίδια ώρα, από την οποία η Ελλάδα περιμένει επισκέπτες που θα δώσουν ανακούφιση, οι tour operators προωθούν κυρίως διακοπές εσωτερικού. Το μόνο πακέτο που διατίθεται προς το παρόν με προορισμό την Ελλάδα αφορά στα ξενοδοχεία της TUI στη Ρόδο. Στα Χανιά, μάλιστα, έχουν ήδη ενημερωθεί πως η TUI δεν θα πετάξει εκεί μέχρι και τον Αύγουστο.

Απογοητευμένοι οι επαγγελματίες στον τουρισμό

ι επαγγελματίες στον τουρισμό είναι απογοητευμένοι και αυτό γιατί παρά τις ελκυστικές τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προς το παρόν ούτε επισκέπτες έχουν ούτε και κρατήσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, χαμηλές πληρότητες, κλειστά τουριστικά καταλύματα και ανύπαρκτες προκρατήσεις ακόμη και για τον Αύγουστο είναι η γενική εικόνα στον κλάδο, λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων την 1η Ιουλίου. «Είναι σε ένα ποσοστό 15% της περσινής πληρότητας, τα νούμερα είναι απογοητευτικά» λέει στο Open TV ο Κώστας Μπίζας, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στην Πάρο.

Στην κυβέρνηση λαμβάνουν ανησυχητικά στοιχεία για τους τζίρους στον τουριστικό τομέα αλλά και στην εστίαση ως πακέτο παρεχόμενων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να σχεδιάζουν νέα μέτρα στήριξης. Αυτό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 28η γενική συνέλευση του Συνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κράτος στέκεται δίπλα στον κόσμο του τουρισμού προαναγγέλοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο: «Έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο, είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής. Πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τουριστικών επιχειρήσεων κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα βγει νικητής και απ΄αυτήν την κρίση, προσθέτοντας, πάντως, ότι κανείς δεν τρέφει αυταπάτες για τη φετινή χρονιά. Γι΄αυτό άλλωστε και υπογράμμισε ότι χρονιά – ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι το 2021, ενώ αναφέρθηκε και σε μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα.

Στα νησιά πολλές είναι οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τις 15 Ιουλίου. Το εξαιρετικά περιορισμένο ενδιαφέρον από ξένους τουρίστες έχει συμπιέσει τις τιμές. Στην Χίο, για παράδειγμα οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 30% και ένα δίκλινο δωμάτιο φτάνει τα 40 ευρώ. Στην Πάρο οι ιδιοκτήτες ήδη συζητούν για δίκλινα μέσα στον Αύγουστο έως 65 ευρώ, ενώ και στην Κεφαλλονιά τα δίκλινα φτάνουν τα 60 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα βοήθημα από το κράτος. Όπως εξηγούν, σχεδόν καμία τουριστική μονάδα δεν κατάφερε να λάβει καν την επιστρεπτέα προκαταβολή.  Οι ιδιοκτήτες στηρίζουν πολλές από τις ελπίδες τους φέτος στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά και στον Έλληνα επισκέπτη, όπως λένε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.