Καλεντερίδης στον Realfm: Η υποχωρητικότητα της Ελλάδας στην τουρκική απειλή έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας

“Με τους Ιταλούς είχαμε μία συμφωνία που είχε προηγηθεί από το 1977, η ΑΟΖ πάτησε στα όρια που είχαν οριστεί τότε, οπότε αναγκαστήκαμε να κάνουμε μία πολύ οδυνηρή υποχώρηση σε σχέση με τα αλιευτικά ιδιαίτερα στο διάστημα μεταξύ έξι και 12 μιλίων. Όταν είσαι εσύ ο επισπεύδων και ο άλλος δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει τώρα τη συμφωνία είσαι υποχρεωμένος να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο οι υποχωρήσεις είναι σε δύο τομείς που μας ζητούνται. Η μία είναι να γίνει τμηματικά, δηλαδή να μην συμπεριληφθούν το Καστελλόριζο και ίσως και τα άλλα νησιά, μόνον η Κρήτη και το δεύτερο που ακούω ότι είναι το καινούργιο αίτημα της αιγυπτιακής διπλωματίας είναι ότι δεν θα αναγνωρίσουν πλήρη ΑΟΖ στην Κρήτη. Αυτό δημιουργεί και ένα προηγούμενο από τη στιγμή που η Κρήτη δεν έχει πλήρη ΑΟΖ, από εκεί και μετά μπορεί να συμπαρασύρει αυτή η ρύθμιση και την ΑΟΖ των υπόλοιπων νησιών και αναφέρομαι στην οριοθέτηση όποτε και αν γίνει με την Τουρκία. Νομίζω ότι καλό είναι το ταξίδι του κ. Δένδια, τουλάχιστον θα ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις της αιγυπτιακής διπλωματίας. Από εκεί και μετά πιστεύω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει την τσάντα του και να κινηθεί στις πρωτεύουσες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και όλων των χωρών που επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη Μόσχα, το Παρίσι, την Αίγυπτο και στη συνέχεια ο ίδιος να επισκεφτεί το Κάιρο και να λυθεί το πρόβλημα. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος με το ταξίδι του κ. Δένδια”, είπε ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Σχετικά με το δημοσίευμα της Yeni Safak που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θέλει πόλεμο ο κ. Καλεντερίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “είναι από τις λίγες φορές που η Ελλάδα διέρρευσε, κατά την άποψη μου σωστά, αν δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδυναμώνουν τη θέση μας, αυτά τα τέσσερα σενάρια. Είδα ότι η Τουρκία ξαφνιάστηκε με αυτή την εξέλιξη και δεν τη διαχειρίστηκε σωστά από τη δική της πλευρά, δείχνει μία έκπληξη, μία νευρικότητα και σαν αντιπερισπασμό ‘ανακάλυψαν’ ομαδικούς τάφους που έκαναν οι Έλληνες στρατιώτες πριν από 99 χρόνια στη Μικρά Ασία. Φαίνεται να τους προβληματίζει η αποφασιστικότητα που φαίνεται ότι δείχνει η πατρίδα μας μέχρι στιγμής πάνω σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι η υποχωρητικότητα της Ελλάδας αλλά και η ρητορική που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες απέναντι στην τουρκική απειλή, η φοβική αντιμετώπιση και ο πολύ κακός ρόλος που έπαιξαν τα ΜΜΕ προς αυτό, έφεραν τον πόλεμο στην πόρτα μας. Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει μία άλλη πολιτική δεκαετίες τώρα, ο πόλεμος θα ήταν πολύ μακριά”.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο γεωπολιτικός αναλυτής σημείωσε μεταξύ άλλων: “Στο θέμα των Σκοπίων η επισπεύδουσα πλευρά ήταν τα Σκόπια. Και εκεί έγινε το εξής παράλογο, η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις, δεν πήρε απολύτως τίποτα… Με ποια λογική η Ελλάδα πήγε και έκανε αυτόν τον τραγικό συμβιβασμό, το βατερλώ της ελληνικής διπλωματίας ήταν αυτή η συμφωνία”.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.