Μπάχαλο, σκάνδαλο, ανικανότητα, ή δόλος; Τι γίνεται με την υδροξυχλωροκίνη;

Στο πρώτο μεγάλο ερευνητικό σκάνδαλο που προέκυψε από την πανδημία κορανοϊού, το “The Lancet”, ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο,
απέσυρε ένα ερευνητικό “paper” από τέσσερις συγγραφείς (Dr. Mandeep R. Mehra, Dr. Frank Ruschitzka, Dr Amit N. Ο Patel & Dr Sapan Desai), οι οποίοι ανέφεραν ότι τα φάρμακα ελονοσίας χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη, τα υποδείχτηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως σημαντικά στον αγώνα κατά του COVID-19, αυξάνουν τη θνησιμότητα σε ασθενείς. 
Αυτή η εξέλιξη…ίσως και σκάνδαλο…έρχεται σε μια εποχή που η υδροξυχλωροκίνη είχε “αποδειχθεί” αναποτελεσματική στην πρώτη μεγάλη μελέτη σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με άτομα μολυσμένα με COVID-19. Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το New England Journal of Medicine.
Σήμερα, τρεις από τους συγγραφείς της μελέτης, “Υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη για τη θεραπεία του COVID-19″: μια πολυεθνική ανάλυση”, έχουν αποσύρει τη μελέτη τους.
Δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν έναν ανεξάρτητο έλεγχο των δεδομένων που υποστηρίζουν
Ως αποτέλεσμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “δεν μπορούν πλέον να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια των κύριων πηγών δεδομένων”, ανέφερε το “The Lancet” σε δήλωσή του την Πέμπτη.
Το Science Magazine αναφέρει ερευνητές και διαδικτυακούς ερευνητές που εκφράζουν σοκ ότι, το αποσυρμένο paper από το Lancet περιλαμβάνει “εκπληκτικό αριθμό ασθενών και λεπτομέρειες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών και τη δοσολογία που φαινόταν αδικαιολόγητη”. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της μελέτης, μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης σταμάτησαν ξαφνικά. 
Οι Mehra, Ruschitzka και Patel είναι τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς που έχουν παραιτηθεί αυτής της μελέτης που υπήρχε για ακριβώς 13 ημέρες. Ο τέταρτος συγγραφέας – Sapan Desai – είναι ο ιδρυτής της εταιρείας που παρείχε τη βάση δεδομένων και λείπει από τη λίστα ονομάτων στη δήλωση ανάκλησης του Lancet.
Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου και οι ανησυχίες άρχισαν να αυξάνονται σχεδόν αμέσως, για αυτό και μια ακόμη μελέτη αναρτήθηκε στο New England Journal of Medicine όπου η ίδια εταιρεία – Surgisphere – παρείχε δεδομένα.
Η βάση δεδομένων Surgisphere στη ακυρωθείσα μελέτη Lancet ήταν στο προσκήνιο λόγω του μεγέθους της “σχεδόν 100.000 ασθενείς”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.