Το ακούσαμε κι’ αυτό. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, έφτασε στο σημείο να πει ότι η πραγματική “είδηση” δεν είναι όταν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, αλλά όταν δεν κάνουν.
“Η είδηση -είπε χαρακτηριστικά ο Ν.Παναγιωτόπουλος, σήμερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ- ήταν προχθές, οπότε είχαμε μηδενικές εισόδους, παραβιάσεις, υπερπτήσεις και τα λοιπά, όχι σήμερα!”
Ο υπουργός Άμυνας αναφερόταν στις 19 Μαΐου 2020, οπότε υπήρξε “μηδενική τουρκική δραστηριότητα” στο Αιγαίο. Τις προηγούμενες ημέρες, βέβαια, αλλά και μετά, καταγράφονταν καθημερινά πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Σε κάποιες, λίγες, περιπτώσεις, μάλιστα, σε χαμηλά ύψη, και πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά στρατηγικής σημασίας.
Είναι απορίας άξια η ελαφρότητα, με την οποία αναφέρεται ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σε τόσο σοβαρά θέματα. Πόσο μάλλον, όταν η Άγκυρα, εδώ και πολλά χρόνια, οικοδομεί το πλέγμα των διεκδικήσεών της ακριβώς πάνω στις προκλήσεις της και τις βήμα το βήμα κινήσεις της σε Αιγαίο, Έβρο, Θράκη, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, στο τρίγωνο Κρήτης, Ρόδου – Καστελόριζου, Κύπρου, και πλέον μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.
Η Ελλάδα σε… σκωτσέζικο ντους
Το ότι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και αλλού αποτελούν καθημερινή “υπόθεση ρουτίνας”, είναι γνωστό σε κάθε Έλληνα πολίτη. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι ο υπουργός Άμυνας να βγαίνει και να το δηλώνει, λες και δεν τρέχει τίποτα, η απόσταση είναι τεράστια.
Κι’ όμως, ήταν οι Νεοδημοκράτες πολιτικοί που, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έβγαιναν σε τακτική εβδομαδιαία βάση και εξέδιδαν “δελτίο παραβιάσεων” τα προηγούμενα χρόνια, καταγγέλλοντας την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ενδοτισμό. Που έχουν λουφάξει, άραγε, όλοι αυτοί τώρα που ο υπουργός τους κάνει αυτές τις δηλώσεις; Φανταζόμαστε, στην ασφάλεια κάποιου πολυτελούς υπουργικού γραφείου.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση στο Αιγαίο, όπου τη μια ημέρα η Άγκυρα δεν προκαλεί, και τις υπόλοιπες προκαλεί, ως “σκωτσέζικο ντους”, το οποίο “διέπει την καθημερινότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων”.
Κατά τα λεγόμενά του, δηλαδή, η Τουρκία επιβάλλει την Ελλάδα σε “σκωτσέζικο ντους”. Και η Αθήνα τι πράττει; Άγεται και φέρεται πίσω από τις ορέξεις του “απομονωμένου” Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, όπως τώρα πληροφορούμεθα από μεγάλο, φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, ΜΜΕ, είναι “καλύτερος” για την Ελλάδα απ’ ότι οι “κεμαλιστές”; Μήπως άλλαξε θέσεις και η ΝΔ και δεν το πήραμε είδηση; Διότι άλλα έλεγε τα προηγούμενα χρόνια.
Άραγε, συνειδητοποιεί τι λέγει ο υπουργός Άμυνας; Δεν πρόκειται για κάποια πλακατζίδικη, κουτσομπολίστικη, διαδρομιστική συζήτηση, αλλά για επίσημες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας. Και μπορεί ο ίδιος να απευθύνεται στην ελληνική κοινή γνώμη, και να τα λέγει όλα αυτά για εσωτερική κατανάλωση. Έχει, όμως, αντιληφθεί ότι τον ακούνε και απέναντι;
Διπλωματία… αστεϊσμών
Τι “αυστηρό” μήνυμα, άραγε, θέλει να στείλει; Ότι δεν μας νοιάζει που κάνετε παραβιάσεις και ότι το έχουμε συνηθίσει; ‘Η, όπως έλεγε πρόσφατα, οπότε το ελικόπτερό του παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά, ότι, όταν γύρισε το βλέμμα του στον ουρανό, τα μόνα αεροσκάφη που είδε, ήταν τα ελληνικά;
Ο υπουργός Άμυνας, όπως άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, και με αστεϊσμούς νομίζουν ότι θα υποβαθμίσουν το μέγεθος των τουρκικών σχεδιασμών (Βλέπε: Aπίστευτος Δένδιας: «Ευτυχώς, η Τουρκία δεν έχει αμφισβητήσει ακόμα τους Παξούς»!).
Το μόνο που καταφέρνουν, είναι να πείσουν και τον πλέον άσχετο ότι στερούνται σχεδίου στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, και ότι θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και του πρόσκαιρου, φτηνού μικροποπολιτικού κέρδους.
Τηλεφώνημα παρουσία ανθύπατου
Βέβαια, οι εμφανίσεις για επικοινωνιακό εντυπωσιασμό και μόνο δεν αποτελούν χαρακτηριστικό μόνον του υπουργού Άμυνας. Και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν πάει πίσω.
Χθες, λοιπόν, μια ημέρα μετά από τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Λιβύη, οπότε ο “στρατάρχης” Χάφταρ υπέστη μια σοβαρή ήττα, με αποτέλεσμα να αναδιπλωθεί στρατιωτικά και οι δυνάμεις του, ουσιαστικά, να εγκαταλείψουν την “σφιχτή” περικύκλωση της Τρίπολης, το υπουργείο Εξωτερικών “διέρρευσε” την εξής πληροφορία: Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ (Richard Norland).
Φανταστείτε την εικόνα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να τηλεφωνεί στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, έχοντας δίπλα του τον Αμερικανό “ανθύπατο”, ο οποίος μάλλον θα τον κοίταζε με ένα ύφος σαν να του έλεγε: “Χωρίς εμένα, ούτε αυτό το τηλεφώνημα δεν θα μπορούσες να κάνεις”.
Να σημειωθεί πως ο Ν.Δένδιας δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον -αντίστοιχου διπλωματικού και πολιτικού επιπέδου- ομόλογό του των ΗΠΑ, ούτε έστω με κάποιον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, ή τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, αλλά με έναν απλό πρέσβη. Όπως οι δεκάδες Έλληνες πρέσβεις, οι οποίοι είναι υφιστάμενοι του κ.Δένδια, και καθημερινώς τους δίδει εντολές (αν το κάνει).
Είναι σαν να διαφήμιζε ο Μάϊκ Πομπέο ότι είχε τηλεφωνική επαφή με κάποιον Έλληνα πρέσβη, έστω σε κάποιο “θερμό” σημείο του πλανήτη. Τόσο “σπουδαία” ήταν η είδηση περί τηλεφωνικής επικοινωνίας Δένδια – Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη. Τόση και η βαρύτητά της. Μηδενική.
Η διαρροή της έγινε μόνο και μόνο για να αποκομίσει τα ένσημα του διαμεσολαβητή ο “νέος Πιούριφοϊ”, Τζέφρι Πάιατ, και, βέβαια, για να δείξει ο κ.Δένδιας ότι και αυτός χειρίζεται … σοβαρά διεθνή ζητήματα, όπως το Λιβυκό.
Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι ο Τ.Πάιατ, σε αντίθεση με τη μεγάλη κινητικότητα που εκδηλώνει εδώ και χρόνια, το τελευταίο διάστημα μάλλον δείχνει να έχει πέσει σε λήθαργο. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν οφείλεται σε αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τα τεκταινόμενα της γειτονιάς μας, αλλά έχει να κάνει με τα μέτρα “κοινωνικής απόστασης” (social distancing), λόγω κορονοϊού.
Στον αυτόματο πιλότο
Παρά ταύτα, όσο απίστευτο κι’ αν φαίνεται, στελέχη της κυβέρνησης, σύμβουλοι του πρωθυπουργού περί τα εθνικά θέματα και Νεοδημοκράτες βουλευτές, ακρατώς πολυλογούντες για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς να λέγουν τίποτε, εμφανίζονται στα κανάλια να πανηγυρίζουν επειδή, λέει, ο Ν.Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη. Αν αυτό δεν λέγεται “μπανανία”, τι είναι;
Κι’ όμως, όλοι αυτοί είναι που, όπως πριν είχαν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες σε μια νίκη του Χάφταρ κατά της φιλοτουρκικής “κυβέρνησης” της Τρίπολης, τώρα ποντάρουν όλα τα λεφτά τους στην κατάρρευση του “απομονωμένου” Ερντογάν, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας. Κούνια που τους κούναγε, κι’ ακόμα τους κουνάει!
Είναι οι ίδιοι που πριν επένδυαν στον Χάφταρ, αλλά τώρα που φαίνεται ότι υφίσταται ήττες, πίνουν νερό στο όνομα της Ρωσίας, η οποία, σε συνεννόηση με την Τουρκία, προσπαθεί να προωθήσει συμφωνία εκεχειρίας. Είναι αυτοί που προηγουμένως επένδυαν στη ρήξη Μόσχας – Άγκυρας στη Συρία, μήπως υποστεί κάποιο πλήγμα ο Ερντογάν.
Κοντολογίς, η Αθήνα εμφανίζει μηδενικές πρωτοβουλίες, και στο μόνο που ευελπιστεί, είναι στο “παιχνίδι” και τις παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων. Αυτό κι’ αν ονομάζεται ακινησία στην εξωτερική πολιτική.
Η άσκηση “Καταιγίς”
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, και που η εξωτερική πολιτική κινείται στον αυτόματο πιλότο, ουδεμία εντύπωση προκαλεί η πολλοστή αστοχία του υπουργού Άμυνας, ο οποίος, παραλλάσσοντας την φράση της δημοσιογραφικής αργκό ότι είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά όταν άνθρωπος δαγκώσει σκύλο, λέγει ότι είδηση δεν είναι όταν τουρκικά μαχητικά κάνουν παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά όταν δεν πετάνε στο Αιγαίο.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος, ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτό το “φάλτσο”. Αναφέρθηκε και στην ακύρωση της μεγάλης ελληνικής άσκησης, “Καταιγίς”, προσπαθώντας και εδώ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Κι’ ας υπάρχουν εντονότατες υποψίες ότι η ακύρωση της άσκησης δεν έγινε εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά κατόπιν συνεννόησης της Αθήνας με την Άγκυρα.
“Νομίζω ότι πολλές φορές προκαλείται μεγάλος θόρυβος από μία κίνηση που στην ουσία δεν είναι και τόσο «δραματική»”, είπε ο ίδιος.
Τώρα, τι είναι πιο δραματικό; Να προσπαθεί ο υπουργός Άμυνας να πείσει ότι η κατευναστική πολιτική της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα είναι η ενδεδειγμένη, ή αυτός καθεαυτός ο τρόπος που εκφράζεται; (Βλέπε: Μετά την καζάν-καζάν συνεκμετάλλευση, τώρα ακύρωση ελληνικών ασκήσεων… για τα μάτια της Χούλια και μόνο και Η άσκηση «Καταιγίς», το λουκέτο της Διεύθυνσης Κύπρου στο ΥΠΕΞ, και οι λεκτικές κουτοπονηριές των «αρμοδίων»)
Τέλος, ο ίδιος είπε πως “δεν νομίζει ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι να αυξήσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι τον κίνδυνο πρόκλησης άλλων καταστάσεων” (!).
Αν πράγματι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης, εκτός των άλλων, λόγω τουρισμού, και μάλιστα, όπως αναφέρεται σε μερίδα των ΜΜΕ, τα υπουργεία Τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε συνεννόηση ακόμα και για κοινή τουριστική καμπάνια ενόψει καλοκαιριού, γιατί κάθε τρεις και λίγο βάζει στην τσίτα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου της τουρκικής απειλής;
‘Η τα πράγματα είναι σοβαρά, οπότε απαιτείται και η ανάλογη σοβαρότητα εκ μέρους των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών -κάτι, πάντως, που δεν δείχνουν με τις δηλώσεις τους- ή απλά επισείεται ο τουρκικός μπαμπούλας για να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από τα καυτά οικονομικά προβλήματά τους. Και τα δυο μαζί δεν μπορούν να συμβαίνουν. Ας αποφασίσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες τι ισχύει, και μετά μας λένε και σε εμάς τους … “πτωχούς”!