Η υπόθεση με την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της 34χρονης στην Καλλιθέα έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Η άγνωστη γυναίκα με τα μαύρα και τη μάσκα παραμένει άφαντη με τις αρχές να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να την εντοπίσουν και να τη συλλάβουν.
Επιθέσεις τέτοιου τύπου δεν γίνονται συχνά, όμως έχουν μακρά ιστορία στη χώρα μας. Το βιτριόλι (θειικό οξύ), το ακουαφόρτε (υδροχλωρικό οξύ) αλλά και τα υπόλοιπα καυστικά υγρά, γίνονταν όπλα κυρίως στα χέρια όσων ήθελαν να εκδικηθούν για λόγους απιστίας.
Μία από τις πρώτες υποθέσεις επίθεσης με βιτριόλι στη χώρα μας καταγράφεται στα τέλη της δεκαετίας του ’30 στη Φλώρινα. Πρωταγωνιστές της υπόθεσης ήταν ένας φαντάρος και μια υπηρέτρια. Ο φαντάρος είχε υποσχεθεί τα πάντα στην υπηρέτρια για να περνάει καλά όταν έβγαινε από το στρατόπεδο. Εκείνη, ερωτευμένη καθώς ήταν, ήθελε να παντρευτεί, για να σταματήσει να ξενοδουλεύει.
Τελικά ο στρατιώτης την παράτησε κι εκείνη για να τον εκδικηθεί τον περιέλουσε με βιτριόλι που είχε κρυμμένο στη ζακέτα της, στήνοντάς του καρτέρι έξω από το στρατώνα. Ο φαντάρος έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η υπηρέτρια συνελήφθη.
Το 1950 την κοινή γνώμη απασχόλησαν ταυτόχρονα δύο υποθέσεις επιθέσεων με καυστικό υγρό. Στην Αγία Παρασκευή μια κοπέλα έριξε βιτριόλι στον παντρεμένο εραστή της αδελφής της, που την είχε μεθύσει και την είχε «διαφθείρει», ενώ ταυτόχρονα στο Γ’ Κακουργιοδικείο δικαζόταν μια κοπέλα και η μητέρα της επειδή είχαν προσπαθήσει να ρίξουν βιτριόλι στον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος ανέβαζε διαρκώς τις οικονομικές απαιτήσεις που αξίωνε για προίκα, φτάνοντας ακόμα και τις 700 λίρες για να την «αποκαταστήσει».
Στις 24 Ιουλίου 1956 στην “Απογευματινή” γίνεται λόγος για μια επίθεση με βιτριόλι στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας.
“Η βιτριολίστρια του Πειραιά”
Τον Ιούλιο του 1978, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδα “Ακρόπολις” φιλοξενείται δημοσίευμα με τίτλο «Χαροπαλεύει το θύμα της βιτριολίστριας» και την λεζάντα «Άγρια επίθεση κατά του συζύγου με ακουαφόρτε και σκαλιστήρι».
Η επίθεση έγινε στην Αμφιάλη του Πειραιά, στο σπίτι που έμενε το θύμα με τη σύζυγό του. Το ζευγάρι καυγάδιζε αρκετά συχνά για οικονομικούς λόγους, Κυριότερος λόγος φέρεται να ήταν ένα σπίτι στη Σαλαμίνα, που ανήκε 100% στον συνταξιούχο με την σύζυγο του να απαιτεί να της γράψει το μισό ποσοστό της ιδιοκτησίας.
Εκείνος αρνούνταν και την ημέρα της επίθεσης, η γυναίκα καθώς βρισκόταν στο μπάνιο «κάποια στιγμή, άρπαξε το σκαλιστήρι και επιτέθηκε στον άνδρα της. Παρά τα τραύματα του, εκείνος κατόρθωσε να αποσπάσει το φονικό όργανο απ’ τα χέρια της και τότε εκείνη του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο».
Το θύμα μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά με βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι και εγκαύματα στο πρόσωπο, με κίνδυνο να τυφλωθεί. Η βιτριολίστρια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αμφιάλης, όπου έγινε η προανάκριση. Από εκεί, έγινε γνωστή η ιστορία του ζευγαριού, η οποία δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Από το ρεπορτάζ έγινε γνωστό ότι η γυναίκα, πριν παντρευτούν δούλευε ως μαγείρισσα και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 120.000 δραχμές τις οποίες έδωσε στον άντρα της για προίκα.
Τον Ιούλιο του 2002, ένας 61χρονος, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στην παραλιακή λεωφόρο, δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο ίδιος είχε αφήσει υπόνοιες ότι η επίθεση εναντίον του προερχόταν από συμφέροντα ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και είχε διατυπώσει υπόνοιες εις βάρος ενός 36χρονου επιχειρηματία.
Τον Ιανουάριο του 2007, άγνωστος επιτίθεται με βιτριόλι εναντίον μιας 27χρονης κοπέλας σε στάση λεωφορείου στην οδό Ναθαναήλ, στη Θεσσαλονίκη. Μαζί της τραυματίζεται ένας 23χρονος νεαρός που προσπάθησε να βοηθήσει την κοπέλα και έγινε στόχος του δράστη.
Οι πιο πρόσφατες και “γνωστές” επιθέσεις
Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις με καυστικό υγρό είναι και εκείνες που απασχόλησαν και περισσότερο. Πρόκειται για τις επιθέσεις κατά του γνωστού ποινικολόγου Παύλου Σαράκη το 2017 και κατά της πρώην ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα το 2008.
Η επίθεση κατά του ποινικολόγου σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στον Νέο Κόσμο. Ο κ. Σαράκης υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης. Ακολούθησε σειρά καταθέσεών του από το 2007 στην Ασφάλεια Αττικής όπου αναφερόταν στον ύποπτο ρόλο «ανθρώπων της νύχτας» – που αναμιγνύονται σε υποθέσεις σωματεμπορίας και εκβιάσεων- πίσω από την επίθεση εναντίον του. Ο δικηγόρος είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για σχέσεις μαστροπών και αστυνομικών. Για την επίθεση αυτή καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση ένας Αλβανός ποινικός.
Έναν χρόνο αργότερα, η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, δέχεται επίθεση από αγνώστους στα Άνω Πετράλωνα. Οι άγνωστοι έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα της, αναγκάζοντας την μάλιστα να πιει και ποσότητα του υγρού, με συνέπεια να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και βαριές σωματικές βλάβες. Την εποχή εκείνη η Κωνσταντίνα Κούνεβα εργαζόταν σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα τον Πειραιά και είχε προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για άθλιες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευση στις εταιρείες καθαρισμού.