Ξέρει κι από κλιματιστικά ο Τσιόδρας -Τι είπε για τον πρωτοφανή καύσωνα που προκάλεσε η καραντίνα

Στη σχέση που έχουν η καραντίνα και τα μέτρα για τον κορωνοϊό με τα κύματα καύσωνα αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής, που χθες ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένα νεκρό στην Ελλάδα, μίλησε εκτενώς για το ζήτημα της Σουηδίας. Αρχικά σχολίασε τη δήλωση του ΠΟΥ ότι ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ, ενώ για τη διαφορετική προσέγγιση της σκανδιναβικής χώρας είπε:

«Στην Ουχάν θα γίνει μαζικό έλεγχος των πολιτών εξαιτίας νέων κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Στο Λίβανο οι αρχές επέβαλλαν και πάλι Lockdown. Στο Πακιστάν το ίδιο, όπως και στην Ινδία. Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Θα αντέχαμε εμείς να ακούμε 147 νεκρούς σε μια ημέρα όπως οι Σουηδοί χθες;»

Πώς το lockdown «φουντώνει» τους καύσωνες

Εν όψει και του μαγιάτικου καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ερωτήθηκε χθες για το πώς τα περιοριστικά μέτρα -όπως και η οδηγία για τα κλιματιστικά- θα επηρεάσει τη ζωή των πολιτών και απάντησε:

«Είναι σημαντικό το θέμα των κλιματιστικών, ιδιαίτερα σε μια χώρα η οποία ασφυκτιά από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Ακούω και διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντόλογους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το «απαγορευτικό», επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτινών του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ από ό,τι διαβάζω, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Άρα είναι πολύ σημαντικό το θέμα του κλιματισμού και είναι και πολύ λεπτό»

Τσιόδρας: Προσοχή στη συντήρηση των κλιματιστικών

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της συντήρησης των κλιματιστικών:

«Θέλει πολλή προσοχή, θέλει κατ’ αρχάς μια τεχνική συντήρηση, να δει κανείς τις προδιαγραφές των συστημάτων που έχει και αν μπορεί να λειτουργήσει με άλλους μηχανισμούς κλιματισμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους χώρους, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προωθείται η συνεχής και 24ωρη χρήση των Μονάδων, σύμφωνα με αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και είναι στην ιστοσελίδα του. Προωθείται η συντήρηση από ειδικό προσωπικό με χρήση μέτρων προστασίας και ατομική μάσκα, γιατί μπορεί να υπάρχουν από κάποιους θετικούς ασθενείς, “απομεινάρια” του ιού ακόμα και στις συσκευές του κλιματιστικού.»

Ο καθηγητής τόνισε ότι «προωθείται η χρήση του εξωτερικού αέρα, του φρέσκου αέρα και όχι η ανακύκλωση του αέρα. Φυσικά, σε ιδιαίτερους χώρους, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα απαραίτητα μέτρα. Πιθανώς και να συνεχίσουν με κάποια άλλα, νέα συστήματα ψύξης. Δόξα τω Θεώ, έχουμε αυτή την στιγμή 24 κρούσματα σε Μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε την πίεση κάποιων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αντιμετωπίζουν τέτοια τεχνικά προβλήματα, πάντα σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.»

«Αν χρειαστούν τεχνικές προσαρμογές σε ΜΕΘ θα τις κάνουμε»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι αυτός ο χαμηλός αριθμός νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ «οφείλεται στην επιτυχημένη μας πορεία. Αν, όμως, δεν προσέξουμε και αυξηθούν τα κρούσματα, αυξηθούν και τα κρούσματα στις ΜΕΘ, τότε θα πρέπει να σκεφτόμαστε όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη νοσηλεία κρουσμάτων σε ΜΕΘ. Από το φάρμακο και τα προστατευτικά μέτρα για τους επαγγελματίες υγείας, μέχρι τον κλιματισμό. Είναι πολύ λεπτός ο χειρισμός του ιού και μας λύνει και αναπάντητα επιστημονικά ερωτηματικά, τα οποία δεν τα είχαμε μελετήσει δεκαετίες» είπε και προσέθεσε:

«Aς πούμε, διάβαζα για την απλή ομιλία και τον ρόλο που μπορεί να έχει στην διασπορά των γονιδίων. Ο κλιματισμός είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, θέλει προσοχή και θέλει μερικές βασικές αρχές. Νομίζω είναι ένας πολύ καλός μπούσουλας οι οδηγίες που έχει το Υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του. Φυσικά, τα κατά τόπους προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου και – όπου είναι απαραίτητο – και με ειδικότερες οδηγίες, είτε από εμάς, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είτε από άλλα ειδικά κλιμάκια επιστημόνων περιβαλλοντολόγων.»

Καταλήγοντας και ο υφ. Υγείας κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι «θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες σε ό,τι αφορά τη χρήση τέτοιων μηχανημάτων σε ευαίσθητες μονάδες, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εφόσον χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές σε τεχνικό επίπεδο, βεβαίως και θα τις κάνουμε.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.