ΟΑΣΘ: Η επόμενη ημέρα και τα ….επόμενα λεωφορεία

Άννη Καρολίδου

Στο μεσοδιάστημα του καλοκαιριού, από την έναρξη άρσης των μέτρων του lock down και ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, 50+50+ 90 λεωφορεία, θα προστεθούν στο στόλο των λεωφορείων του ΟΑΣΘ που εξυπηρετεί τις αστικές συγκοινωνίες στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι αστικές συγκοινωνίες αλλά και το επιβατικό κοινό στη Θεσσαλονίκη, μπαίνουν σε μία νέα δύσκολη και απαιτητική φάση. Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω covid-19, ο ΟΑΣΘ καλείται, με τα περίπου 230-240 αξιόμαχα λεωφορεία που διαθέτει σήμερα, να εξυπηρετήσει τον κόσμο στις μετακινήσεις του, τηρώντας παράλληλα αυστηρούς κανόνες υγιεινής και την οδηγία του ΥΠΟΜΕ για πύκνωση των δρομολογίων στις ώρες αιχμής.

Παρά την δρομολόγηση 100 λεωφορείων στο νομό Θεσσαλονίκης, από τα ΚΤΕΛ, που απελευθερώνουν έτσι περίπου 60 λεωφορεία του ΟΑΣΘ από περιαστικές γραμμές και, παρά το κυλιόμενο ωράριο λόγω μέτρων,  τα σχεδόν 300 λεωφορεία που θα κινούνται στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, μετά βίας θα καλύπτουν τις μεταφορικές ανάγκες του επιβατικού κοινού. Απαιτούνται και άλλα οχήματα. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ηγεσία του ΥΠΟΜΕ, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αλλά και του ΟΣΕΘ που έχει στείλει έναν μακρύ κατάλογο με 11 προαπαιτούμενα προς υλοποίηση, στους παρόχους συγκοινωνιακού έργου, δηλαδή σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ.

Με τις νέες συνθήκες που επιβάλλει ο covid-19, ο χρόνος αναμονής στις στάσεις, πιθανότατα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος  για το επιβατικό κοινό, αφού το κάθε λεωφορείο θα κινείται με πληρότητα μόλις 50%. Για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, που ως σήμερα αποφεύγει τις μετακινήσεις, θα πρέπει να δρομολογηθούν πολλά περισσότερα λεωφορεία, για να υλοποιηθεί και αυτό που επιδιώκει το ΥΠΟΜΕ , δηλαδή η πύκνωση των δρομολογίων ειδικά στις ώρες αιχμής.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o δ/νων σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας, σε τούτη τη φάση που η σταδιακή άρση του lock down συνεπάγεται και λιγότερους μετακινούμενους, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για να ενισχυθεί ο στόλος του ΟΑΣΘ με επιπλέον λεωφορεία.

ΟΑΣΘ και Δήμος Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΘ, πολύ άμεσα, μέσα στην εβδομάδα σταδιακά θα βάλει σε κυκλοφορία επιπλέον 50 λεωφορεία που βρίσκονται στο συνεργείο για συντήρηση.

Επίσης, πολύ σύντομα, αναμένεται να δοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης το πράσινο φως για να αγοράσει και να φέρει, από την Γερμανία, 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία τα οποία θα τα διαθέσει για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών.

Με αυτά τα 100 λεωφορεία θα δοθεί μία ανάσα στον ΟΑΣΘ, ο οποίος άμεσα προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την μίσθωση 180 λεωφορείων. Με το 50% των λεωφορείων να παραδίδεται εντός 60 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, προβλέπεται ότι ως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν παραληφθεί επιπλέον 90, οπότε το φθινόπωρο των αυξημένων μετακινήσεων από πλευράς επιβατικού κοινού, θα βρει καλύτερα προετοιμασμένες τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Με αυτές τις συνδυασμένες κινήσεις και τις 25 γραμμές που ήδη ανέλαβαν και εξυπηρετούν τα ΚΤΕΛ, προβλέπεται όπως και έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΟΜΕ, βελτίωση του επιπέδου των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, που θέλουν και περιμένουν το μεγάλο διαγωνισμό του Υπουργείου, για την προμήθεια καινούργιων λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.