Το καινούριο σύνθημα της κυβέρνησης είναι η “νέα κανονικότητα”, στηριγμένη για τις επόμενες εννέα εβδομάδες σε τρεις κεντρικούς άξονες: καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, πειθαρχία στη μεταβατική περίοδο και συλλογική προσήλωση στις οδηγίες των επιστημόνων και όλα αυτά στη “μάχη” κατά του κορονοϊού. Σε αυτό αναμένεται να σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο διάγγελμά του, ανοίγοντας στους πολίτες τον φάκελο “έξοδο από το lockdown”. Το σχέδιο μετάβασης σε μια άλλη πρωτόγνωρη καθημερινότητα χωρίζεται σε μεγάλα κεφάλαια (αγορά, εργασία και μέσα μεταφοράς, σχολεία, τουρισμός, επαγγελματικός αθλητισμός) όπως θα σκιαγραφηθούν στο έκτο κατά σειρά πρωθυπουργικό διάγγελμα.
Αυτό που ίσως δεν θα πει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 μ.μ. σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, είναι το γεγονός ότι ο οδικός χάρτης της επανόδου θα συνοδευτεί από σφιχτούς ελέγχους για την τήρηση των κανόνων και από νέο κύκλο κυρώσεων (μεγάλα πρόστιμα) για όσους θα απειλούν με πισωγύρισμα την προσπάθεια. Σε πρώτη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να συνδυάσει τους τόνους αισιοδοξίας για την “τελική νίκη” με τις προειδοποιήσεις για “προσοχή”, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και μέτρων ατομικής υγιεινής κατά τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων που δείχνουν τώρα προς εκτεταμένη χρήση μάσκας σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού. Ο ίδιος αναμένεται να μιλήσει για τα έως τώρα “κέρδη” από τη διαχείριση της πανδημίας, να αναφερθεί στις θυσίες των πολιτών μπροστά σε δύσκολα μέτρα αλλά και στη σχέση εμπιστοσύνης πολιτείας – κοινωνίας.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” οι λέξεις που θα δίνουν το στίγμα στο σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού είναι το “σταδιακά” και “προσεκτικά”.
Αμέσως μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου από υφυπουργούς προκειμένου να εξειδικευθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και την Τετάρτη θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων για τα σχολεία από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συγκεκριμένα, τον λόγο μετά τον Πρωθυπουργό θα πάρουν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών), αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Τη διαδικασία θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
4 Μαΐου
– Αρχίζει η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων
– Ανοίγουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία (έως 10 άτομα)
– Καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις
11 Μαΐου
Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Την ίδια ημέρα ή μια εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν αυτοί των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου
25 Μαΐου ή 1η Ιουνίου
– Θα λειτουργήσουν ξανά τα δημοτικά σχολεία
– Άρση των περιορισμών μετακίνησης για την ηπειρωτική Ελλάδα
1η ή 8 Ιουνίου
– Ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά
– Αρχίζουν να επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ
– Ανοίγουν επίσης: ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, πολυκαταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις ανοικτού τύπου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
12 Ιουνίου
Έναρξη πιθανότατα των Πανελληνίων Εξετάσεων
15 Ιουνίου
Άνοιγμα των δημοσίων υπηρεσιών για το κοινό, παιδότοπων και πάρκων αναψυχής
15 ή 22 Ιουνίου
Επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων κλειστού χώρου και χώρων εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
26 Ιουνίου
Τελειώνει η χρονικά για τα δημοτικά σχολεία
Τέλη Ιουνίου
Ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία
Με πληροφορίες από εφημερίδες “ΤΑ ΝΕΑ” και “Καθημερινή”