Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της επιδημίας του Covid-19 είναι ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν με ποιους έχει συναναστραφεί κάθε ασθενής. Και όταν λέμε “με ποιους” δεν εννοοούμε το στενό φιλικό και συγγενικό περιβάλλον, διότι πριν νοσήσει ο φορέας του κορονοϊού θα πήγαινε σε καταστήματα, πλατείες, κινηματογράφους και εμπορικά κέντρα. Πώς λοιπόν θα βρεις με ποιους είχε επαφή έστω και για λίγα λεπτά;
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε επείγοντα μέτρα στο πλαίσιο των οποίων επιστρατεύονται τεχνολογίες και διαδικασίες που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμες μόνο στη Μοσάντ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας γνωστή και ως Σιν Μπετ και τις λοιπές αρχές της χώρας.
Το σχέδιο προβλέπει ότι για κάθε κρούσμα Covid-19 θα λαμβάνονται τα ψηφιακά του ίχνη (δηλαδή οι διαδρομές που έκανε με το κινητό του τηλέφωνο) ώστε να εντοπίζονται ποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Ναι, ακούγεται εφιαλτικό, ναι θυμίζει Μεγάλο Αδελφό και ναι, υπάρχουν αντιρρήσεις για την εφαρμογή της ουσιαστικά στο σύνολο του πληθυσμού.
Στην πράξη το σχέδιο θα παίρνει τα δεδομένα γεωεντοπισμού της συσκευής του ασθενή και θα κοιτάζει κοντά σε ποιες άλλες συσκευές βρέθηκε. Από τα στοιχεία IMEI των άλλων smartphones θα εντοπίζεται και ο ιδιοκτήτης τους που θα καλείται να εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν είναι θετικός στον κορονοϊό ή όχι.
Φυσικά είναι πολύ πιο πολύπλοκο απ’ όσο ακούγεται. Οι αρχές υποστηρίζουν πως όλο αυτό γίνεται για το καλό των πολιτών και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Φυσικά, αυτές οι δηλώσεις ουδόλως καθησυχάζουν όσους ανησυχούν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ψηφιακή εποχή. Σίγουρα, επίσης, ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα μέτρα αυτά να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα…