Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στη Γουχάν στα τέλη του 2019 μέχρι και την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη στις μέρες μας, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο συμφωνούν πως δεν θα είμαστε ποτέ απόλυτα ασφαλείς, αν δεν βρεθεί το εμβόλιο που θα θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στον φονικό ιό. Πότε, όμως, θα καταστεί αυτό εφικτό;
Οι δοκιμές και οι εργαστηριακοί έλεγχοι βρίσκονται εδώ και καιρό σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο οι ειδικοί διαφωνούν ως προς τον χρόνο που η επιστημονική κοινότητα θα μπορέσει να ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός δοκιμασμένου, ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. Συμφωνούν, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να το περιμένουμε μέσα στο τρέχον έτος.
ΠΟΥ: Εμβόλιο σε περισσότερο από 12 μήνες
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από μερικές ημέρες, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσα σε διάστημα ενός έτους ή και περισσότερο. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται 70 εμβόλια σε όλο τον κόσμο, με τρία από αυτά να είναι τα επικρατέστερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό που έχει προχωρήσει περισσότερο στην κλινική διαδικασία είναι ένα πειραματικό εμβόλιο από την εταιρεία CanSino Biologics (Χονγκ Κονγκ) και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, καθώς βρίσκεται ήδη στη Φάση 2.
Ακόμη δύο δοκιμάζονται σε ανθρώπους – πρόκειται για το εμβόλιο που αναπτύσσουν ξεχωριστά οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Inovio, σύμφωνα με έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Roche: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει εμβόλιο πριν το τέλος του 2021
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Roche, με έδρα τη Ζυρίχη, Σέβεριν Σβαν δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σύντομη διάθεση ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ο χρονικός ορίζοντας των 12 έως 18 μηνών είναι φιλόδοξος, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. «Συνήθως χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Δυστυχώς, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κανένα εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος του 2021», δήλωσε ο Σβαν.
Καθηγητής ΑΠΘ: Τουλάχιστον σε 1- 1,5 χρόνο το εμβόλιο
Μέχρι το 2022 στην καλύτερη περίπτωση και έως το 2024 στη χειρότερη θα βρίσκεται στη ζωή μας ο κορονοϊός, αφού, ακόμα κι αν αποκτήσουμε ορισμένα φάρμακα, κάποια από τα οποία δείχνουν ήδη ότι μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα, δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, αλλά θα βοηθούν τους περισσότερους πάσχοντες να τον αντιμετωπίσουν.
Μόνη πανάκεια είναι το εμβόλιο, το οποίο δεν πρόκειται να παρασκευαστεί σε λιγότερο από 1 – 1,5 χρόνο από σήμερα. Για την παρασκευή του γίνονται προσπάθειες από επιστήμονες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα δεν πρόκειται να φανούν νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, δήλωσε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα στο πρόσωπο, όταν από τον ερχόμενο Μάιο χαλαρώσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Σύμβουλος βρετανικής κυβέρνησης: Ελάχιστη η πιθανότητα να βρεθεί εμβόλιο το 2021
Την άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μάθει να ζει με τα «ενοχλητικά» περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, τουλάχιστον για το υπόλοιπο της χρονιάς, εξέφρασε ο αρχίατρος και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι.
Παράλληλα, ο επιστήμονας σημείωσε πως είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να βρεθεί ένα «εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο» ή φάρμακο μέσα στο επόμενο έτος. «Μέχρι να τα έχουμε αυτά – και η πιθανότητα να συμβεί αυτό κάποια στιγμή εντός του επόμενου ημερολογιακού έτους είναι απίστευτα μικρή και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές – θα πρέπει να βασιζόμαστε σε άλλα κοινωνικά μέτρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, σήμερα Πέμπτη 23/4, επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία ξεκινούν δοκιμές σε ανθρώπους για πιθανό εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό. Όπως αναφέρει η mirror.co.uk, ο επικεφαλής του τμήματος που ανέπτυξε το σκεύασμα δήλωσε ότι αυτό «παρασκευάστηκε από το 0 και αναπτύχθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς».
Το συγκεκριμένο εμβόλιο για το οποίο ξεκινούν οι δοκιμές, επιλέχθηκε ως το πιο κατάλληλο ενάντια στον κορονοϊό, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ισχυρή ανοσοαπόκριση στον οργανισμό, από την πρώτη δόση.