Η ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανικών χωρών, πλέον αποτελεί προτεραιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα παίξουν το δικό τους σημαντικό ρόλο τόσο ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG FSRU) καθώς και ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) στην Αλεξανδρούπολη.
Την ώρα που η Τουρκία αποτελεί τη βασική δίοδο διέλευσης αγωγών αερίου προκειμένου να τροφοδοτήσει τα Βαλκάνια με τον Διαδρατικό Αγωγό ΤΑP από το Αζερμπαϊτζάν και με τον Turkish Stream που μεταφέρει Ρώσικο αέριο, ίσως να είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη των Βαλκανίων για απεξάρτηση από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, εκτός από την ασφάλεια, τα εν λόγω έργα, πρόκειται να “δέσουν” καλύτερα και ουσιαστικότερα και τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες στον Βορρά, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τα Δυτικά Βαλκάνια και στη Ρουμανία. Άλλωστε, προϋπόθεση, για την Ειρήνη, την ευημερία μεταξύ των λαών, είναι οι καλές οικονομικές σχέσεις των χωρών.
Ο Ερντογάν συνεχίζοντας το γνώριμο παιχνίδι σε διπλό ταμπλό προσπαθεί να κρατά τα ενεργειακά ηνία των Βαλκανίων σε μία προσπάθεια να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με Μπακού και Μόσχα. Άλλωστε η σχέσεις αυτές είναι επιβεβλημένες για να εξακολουθήσουν να πρωταγωνιστούν ενεργειακά στην Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, τόσο η Ρωσία όσο και το Αζερμπαϊτζάν.
Όλες οι χώρες της Βαλκανικής βρίσκονται σε συνεχή πίεση, αφού ουσιαστικά εξουσιάζονται ενεργειακά από την Τουρκία, γεγονός που κάνει την ενεργειακή ασφάλεια γι αυτές, την υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα.
Έτσι, το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της απεξάρτησης των χωρών των Βαλκανίων από τα ενεργειακά μεγαθήρια και την Τουρκία ειδικότερα, είναι αναμφίβολα ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Ένα έργο μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Βαλκανίων να προμηθεύονται φυσικό αέριο σε εξαιρετικά ανταγωνιστές τιμές από δεκάδες ανεξάρτητους προμηθευτές.
Έτσι, η Αλεξανδρούπολη, μέσω του FSRU θα αποτελέσει τον θεμελιώδη λίθο για την ίδρυση ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στα πρότυπα της Ευρώπης με στόχο την προώθηση χαμηλών τιμών προς όφελος των τελικών καταναλωτών της περιοχής, το 2022 σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα.