Σχολεία: Επιστροφή των μαθητών στα θρανία με… “βάρδιες” – Το πιθανότερο σενάριο

Σήμερα, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων με σημείο αιχμής την επαναλειτουργία των σχολείων, για την οποία έχουν καταγραφεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η πρώτη τα θέλει να περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα της άρσης και η δεύτερη να ανοίξουν αργότερα και μάλιστα μόνο η Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το πιθανότερο είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πύλες τους λίγο μετά τα μέσα Μαΐου, με προτεραιότητα τη Γ΄Λυκείου και με «βάρδιες» ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μαθητών στις σχολικές αίθουσες και στα προαύλια. Πάντως, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Καθημερινής, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η τρέχουσα σχολική χρονιά να τερματιστεί από τις αρχές Μαρτίου.

Στην παρούσα φάση οι εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πολλές και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα που θα καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο. Βέβαιο είναι πάντως ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα θα προστατευθούν με κάθε τρόπο. Από την προσοχή, πάντως, δεν μπορεί να διαφύγει η φράση «νέα κανονικότητα» που χρησιμοποίησε ο κ. Πέτσας και σκιαγραφεί τις αλλαγές στη ζωή μας. Το σχέδιο άρσης των μέτρων θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα συνέχισης για κάποιο διάστημα των περιοριστικών μέτρων από τη μία αλλά και στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο σχεδιασμός είναι η άρση να ξεκινήσει από ομάδες του πληθυσμού που στατιστικά έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό όπως αυτά του λιανεμπορίου.

Η δυσκολία του εγχειρήματος επιστροφής στην κανονικότητα αποτυπώνεται και στις διαφορετικές στρατηγικές των μεγάλων χωρών. Οι ΗΠΑ θέτουν κριτήρια που σχετίζονται με τη μείωση των κρουσμάτων για 14 ημέρες και τη δυνατότητα των νοσοκομείων να ανταποκριθούν. Στη Γερμανία ανοίγουν πρώτα τα μικρά καταστήματα, στη Δανία τα σχολεία και στην Ιταλία τα βιβλιοπωλεία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.