Στην Ξάνθη μετέβη εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Υφυπουργός συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προσγειώθηκε με ελικόπτερο αρχικά στο Νοσοκομείο Ξάνθης ενώ στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης φορέων στο Δημαρχείο της πόλης.
Η κατάσταση με τον κοροναϊό στην περιοχή έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, όπως δείχνουν τα τέσσερα – πλέον – επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές κλινικές του Νοσοκομείου Ξάνθης, τα οποία είχαν αντιμετωπιστεί ως απλά περιστατικά με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε καραντίνα μεγάλο μέρος του προσωπικού και να αναμένονται αποτελέσματα ελέγχων.
Μάλιστα, δύο από τα περιστατικά αυτά έχουν διακομιστεί και σε άλλα Νοσοκομεία, πριν διαπιστωθεί ότι είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, ένα στη Νευροχειρουργική κλινική της Καβάλας και ένα στην Παιδιατρική του Ιπποκρατείου.
Δυσφορία για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης
Στο κοινό της περιοχής υπάρχει έντονη δυσφορία γιατί ακόμη και μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr, καθύλην αρμόδιοι υπηρεσιακοί και θεσμικοί παράγοντες παρακάμπτονται και δεν γνωρίζουν την εξάπλωση του ιού, τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων και την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Το πρόβλημα όπως εντοπίζουν πηγές από τον χώρο της υγείας είναι η πεισματική άρνηση να γίνονται διαγνωστικά τεστ ακόμη και στο προσωπικό του Νοσοκομείου, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ο προβληματισμός επιτείνεται από το γεγονός ότι τα 4 νέα κρούσματα προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές περιοχές του νομού Ξάνθης όπως και την πόλη. Το δε κρούσμα με το 14 μηνών βρέφος, που βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προέρχεται από τον οικισμό ρομά του Δροσερού, όπου διαμένουν περίπου 5.000 κάτοικοι σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες.
Τη Δευτέρα οι αποφάσεις αλλά μόνο για το Δροσερό
Την πολύωρη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ στο Δημαρχείο της Ξάνθης απασχόλησε μόνο το ένα από τα 4 περιστατικά που εντοπίστηκαν σε κλινικές του Νοσοκομείου Ξάνθης, αυτό του βρέφους από τον οικισμό ρομά του Δροσερού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο συγκεκριμένο οικισμός έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και με πολλούς θύλακες της νόσους που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η λήψη δειγμάτων από τον συγκεκριμένο οικισμό, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.