Η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει στις περιοχές που σαρώνει ο κορονοϊός, λόγω των αυστηρών μέτρων πρόληψης που έλαβαν οι χώρες, κατά της εξάπλωσης του. Σύμφωνα με επιστήμονες όμως, οι θετικές επιπτώσεις στη ποιότητα του αέρα, αναμένεται να μην κρατήσουν για πολύ, αφού με το τέλος της πανδημίας, θα επανέλθουν ομαλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, που προκαλούν τη ρύπανση.
Κάθε περιοχή του πλανήτη που χτυπήθηκε από τον κορονοϊό, είδε σημαντική μείωση στην ατμοσφαιρική της ρύπανση. Όσο εξακολουθούν να απειλούνται ανθρώπινες ζωές, τα μέτρα που καθήλωσαν αεροπλάνα στο έδαφος, έκλεισαν εργοστάσια και έσβησαν τις μηχανές αυτοκίνητων θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να διατηρήσει χαμηλούς τους ρύπους και με το πέρας της πανδημίας.
«Oι άνθρωποι αναστέλλουν προσωρινά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, αλλά σχεδιάζουν να τα πραγματοποιήσουν αργότερα. Τα αεροπλάνα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα επομένως οι εκπομπές αυτές θα μπορούσαν απλά να επανέλθουν αν οι άνθρωποι γυρίσουν στις παλιές τους συνήθειες» λέει ο Νίκολας Κίμπερλι, επιστημονικός ερευνητής.
Ανάλογες μειώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν παρατηρηθεί και μετά το 2008 και τη μεγάλη κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να καταρρέει και τον κλάδο της βιομηχανίας να έχει αδρανήσει.
Τότε, η ετήσια συνολική μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άγγιξε το 1,3% ενώ σύμφωνα επιστήμονες οι φετινές δεν θα ξεπεράσουν το 0,3%.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων έχει μειωθεί αλλά υπάρχουν αρκετά αποθέματα οπότε η παραγωγή θα επιταχυνθεί γρήγορα» τονίζει η Τζούλια Πόνγκρατς, Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας.
Δείτε το βίντεο από το Mega: