Οι επαγγελματίες του Διαδικτύου εργαζόμαστε σκληρά, χωρίς να φαινόμαστε, χωρίς ωράριο και με τεράστιες απαιτήσεις και ευθύνες σε θέματα ασφάλειας, αποδοτικότητας και δεοντολογίας.
Είμαστε εξειδικευμένοι αλλά και αυτοδίδακτοι προγραμματιστές, developers, σύμβουλοι επιχειρήσεων, επιστήμονες, αναλυτές, συγγραφείς, κειμενογράφοι, τεχνικοί, δημοσιογράφοι, πληροφορικοί, μαθηματικοί, ειδικοί σε προχωρημένα πεδία όπως το machine learning και η ανάλυση δεδομένων, διαφημιστές, σχεδιαστές, οργανωτές, πολλές φορές όλα αυτά μαζί, άλλες φορές με ακόμα περισσότερα αντικείμενα που ζητούμαστε να καλύψουμε.
Το 8ωρο είναι για εμάς ένας «μύθος μιας άλλης εποχής», καθώς η εργασία μας απαιτεί συνεχή ενημέρωση, κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες, σε νέα προβλήματα και σε αμέτρητα δυσνόητα αντικείμενα και θέματα που δημιουργούνται καθημερινά. Είμαστε αναγκασμένοι να μελετάμε και να εκπαιδευόμαστε σε δεκάδες τομείς που άλλοι επαγγελματίες δεν πλησιάζουν καν.
Αποτελούμε όμως και εμείς κρίκο στην αλυσίδα της κοινωνίας και κάθε επιβάρυνση και επιβράδυνση σε οποιοδήποτε τμήμα της, επιβαρύνει και τη δική μας εργασία και τη δική μας δυνατότητα επιβίωσης.
Ο κλάδος μας, δυστυχώς, αν και έχει ξεφύγει από κάποια στερεότυπα του παρελθόντος, εξακολουθεί να δέχεται χτυπήματα και να υποτιμάται από τη «δημοφιλή πεποίθηση» ενός ουσιαστικά ανενημέρωτου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που μας αντιμετωπίζει λέγοντας ότι η δική μας εργασία «δεν είναι και τόσο απαραίτητη», «αυτό που κάνετε δεν είναι κάτι χειροπιαστό».
Αυτή η υπάρχουσα σε πολλούς πεποίθηση εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις αμοιβές μας σε ύψος αλλά και σε τυπική συχνότητα.
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν αντίθετα ότι το Διαδίκτυο αποτελεί πλέον τον ισχυρότερο επικοινωνιακό και επιχειρηματικό τρόπο λειτουργίας.
Σε εμάς πέφτει το κύριο μέρος της ευθύνης να λειτουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας, της πληροφόρησης, της οργάνωσης και της ανταλλαγής, τομείς που καθημερινά αποδεικνύονται ολοένα και πιο σημαντικοί σε κάθε ενεργό τομέα.
Και, όμως, η δική μας εκπροσώπηση στην κοινωνία είναι η πιο αδύναμη.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Διαδικτύου είναι λοιπόν μια μεγάλη ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί.
Όχι με λογικές του παρελθόντος πως «εμείς είμαστε πληροφορικάριοι» και πως «στο Σύλλογό μας γίνονται δεκτοί μόνο όσοι έχουν πτυχίο πληροφορικής». Γιατί πολλοί από εμάς αντί για πτυχία πληροφορικής, έχουν στο βιογραφικό τους πτυχία από πολλούς άλλους επιστημονικούς τομείς ή έχουν φτιάξει και εργαστεί σε επιχειρήσεις, σε ολοκληρωμένα projects, και σε αμέτρητες προσπάθειες επιτυχημένες και μη, έχοντας ή όχι ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις.
Σας καλώ λοιπόν, αν εργάζεστε με οποιονδήποτε τρόπο σ’ αυτούς τους χώρους, να γίνετε μέλη και να συμμετέχετε στη δημιουργία αυτού του απαραίτητου συλλόγου.
Μαζί, με δημοκρατικές μεθόδους και με τη δύναμη του Διαδικτύου, της Γνώσης, της Συλλογικής Επικοινωνίας και των Τεχνολογιών που εκπροσωπούμε και με τα εργαλεία στα οποία εργαζόμαστε, μπορούμε να παλέψουμε για τα δικαιώματα και την προστασία της εργασίας μας.
Συμβολικά ξεκινήσαμε τον ιστοτόπο μας (https://sylepadia.wordpress.com) σε έναν δωρεάν χώρο και σε ένα εργαλείο που οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε (και μισούμε) το WordPress, αλλά δεν έχουμε καμία άλλη σχέση ή υποχρέωση μαζί του.
Το ίδιο θα κάνουμε με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, προτιμώντας τις λύσεις ανοιχτού λογισμικού, ώστε να μειώσουμε όσο γίνεται τα κόστη της λειτουργίας του Συλλόγου.
Ας κάνουμε προτάσεις για την οργάνωση του Συλλόγου μας ώστε να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή και παρουσία και ας χρησιμοποιήσουμε, αυτή τη φορά, τα εργαλεία και τις δυνατότητες που εμείς γνωρίζουμε τόσο καλά, προς όφελος της εργασίας και των οικογενειών μας και κατ’ επέκταση όλων των συμπολιτών μας!
———
Αυτό το κείμενο ξεκίνησε από τον Λουκά Καβακόπουλο (linkedin) που αποτελεί ιδρυτικό μέλος της προσπάθειας για να δημιουργηθεί αυτός ο Σύλλογος. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση τελικό: Οφείλουμε να το συμπληρώσουμε και να το αλλάξουμε πολλές φορές ώστε να εκπροσωπήσει όλους τους επαγγελματίες του χώρου…