ΤΟ ΓΕΕΘΑ καταγγέλλει fake news με τραυματισμένο στρατιώτη στον Έβρο – ΦΩΤΟ

του Χρήστου Μαζανίτη

Σε μία σελίδα στο Facebook με τον διακριτό τίτλο «Έλληνες Έφεδροι – Πολίτες Οπλίτες» δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες σύμφωνα με τις οποίες Έλληνας στρατιώτης βρισκόταν τραυματισμένος στο έδαφος από πυρά που δέχθηκε από αλλοδαπούς, στα σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο.

«Κοιμήσου Έλληνα ραγιά. Δεν δείχνουν τίποτα τα βοθροκάναλα» έγραφε μεταξύ άλλων ο χρήστης στην ανάρτησή του, συνοδευόμενη από φωτογραφίες με δήθεν τραυματισμένους Έλληνες στρατιώτες.

Βεβαίως και πολλοί χρήστες του διαδικτύου αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ψεύτικη είδηση και μπρος στην κατακραυγή βγήκε ο συγγραφές της είδησης απολογούμενος ενώ οι διαχειριστές της σελίδας στο Facebook έσπευσαν να την κατεβάσουν.

Δείτε τα screenshots που δίνει στην δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ:

Οι φωτογραφίες προέρχονται από προσωπικό λογαριασμό στο Instagram (που πλέον έχει κατέβει), ενός άνδρα που υπηρέτησε παλιότερα στον Έβρο, και τις δημοσίευσε στα πλαίσια του “challenge” που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, όπου οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων καλούνται να ανεβάσουν φωτογραφίες από τη στρατιωτική τους θητεία.

Κατόπιν της έκτασης που πήρε το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, ο νεαρός άνδρας παραδέχτηκε πως έκανε “χαβαλέ” για τον κορωνοϊό.

Ο ίδιος μάλιστα ανάρτησε και σχετικό βίντεο, όπου ομολογεί πως οι εικόνες προέρχονται από άσκηση “πριν 3-4 χρόνια και κάναμε μια εκπαίδευση αρκετά ρεαλιστική και δεν είναι αίμα κανονικό, είναι μπογιά“.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από στρατιωτική άσκηση, και αποτελούν προσομοίωση τραυματισμού φίλιου προσωπικού. Ο εξοπλισμός (στολή παραλλαγής, άρβυλα, κράνος, εξάρτυση κτλ), καθώς και το όχημα (HMMWV, γνωστό και ως “Humvee”) που φαίνονται στις εικόνες, είναι του Ελληνικού Στρατού.

Το θέμα απασχόλησε και το ΥΠΕΘΑ, ο Διευθυντής Ενημέρωσης του οποίου ζήτησε τη συνδρομή μας στην έρευνα αναφορικά με την προέλευση των φωτογραφιών, και το ενημερώσαμε σχετικά.

Εν κατακλείδι, οι επίμαχες φωτογραφίες δεν απεικονίζουν στρατιώτη που έχει τραυματιστεί από τουρκικά πυρά στον Έβρο, αλλά προέρχονται από παλαιότερη άσκηση προσομοίωσης τραυματισμού από εχθρικά πυρά στο πεδίο μάχης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.