COVID-19: Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται να κάνουν «χρυσές δουλειές»

Έρχεται στη χώρα μας η τηλεργασία. Παράλληλα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κρίση του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει για αρκετό διάστημα, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση του όρου «e-», είτε αφορά τo e-working (ηλεκτρονική εργασία), είτε τo e-banking (ηλεκτρονική τραπεζική), είτε το e-sales (ηλεκτρονικές πωλήσεις) κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται να κάνουν «χρυσές δουλειές».

Ήδη, τα σχέδια «επιχειρησιακής συνέχειας» (business continuity plans) που μέχρι πρόσφατα κινούνταν στη δεύτερη γραμμή στελεχών της επιχειρήσεων, πλέον περνούν στην πρώτη γραμμή. «Αυτή τη στιγμή εκπονούμε σχέδιο ώστε μεγάλος αριθμός εργαζομένων μας να μπορεί να εργαστεί από το σπίτι του», παραδέχεται στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζες. «Και όταν λέμε μεγάλος αριθμός, δεν εννοούμε 50 ή 100, αλλά για τετραψήφιο αριθμό εργαζομένων» συμπληρώνει ο ίδιος. Τα μέτρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει, θα παρουσιάζονται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ.

Στη δουλειά πάση θυσία

Σε μια άλλη εταιρεία ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία σχέδια «επιχειρησιακής συνέχειας». Οι εργαζόμενοι ήδη προσέρχονται στις θέσεις εργασίας σε ομάδες (cluster) προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Όπως εξηγεί στέλεχος τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, δεν μπορεί όλοι οι τεχνικοί να εργάζονται όπως στο παρελθόν ή οι μηχανικοί υποστήριξης, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας μαζικής υποχρεωτικής αποχής τους από τα καθήκοντά τους. Έτσι η εργασία γίνεται σε ομάδες, που προσέρχονται εκ περιτροπής στον εργασιακό χώρο κάθε τρεις ημέρες. «Κάποιοι πρέπει πάση θυσία να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα στην περίπτωση που υπάρχει ένα ή περισσότερα κρούσματα στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων», παραδέχεται το στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης.

Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων πλέον δεν αναφέρονται σε σχέδια «επιχειρησιακής συνέχειας», αλλά σε σχέδια μείωσης του ρίσκου (mitigation plans). «Ο κορωνοϊός δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, όπως π.χ. συμβαίνει σε μια πλημμύρα ή ένα σεισμό», παραδέχεται το στέλεχος της TUV Nοrd και αρμόδιος για πιστοποιήσεις «επιχειρησιακής συνέχειας» Γιάννης Μιχαηλίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι «ο κορωνοϊός έχει χαρακτηριστικά λειτουργίας της επιχείρησης που προσιδιάζει σε πόλεμο και πλέον ο στόχος δεν πρέπει να είναι η συνέχιση της δραστηριότητας, αλλά και η μείωση της ζημίας που μπορεί να επέλθει».

Μια «γεύση» του τι θα μπορούσε να επακολουθήσει, παραδέχονται οι άνθρωποι της αγοράς, δόθηκε αυτές τις ημέρες στον Πύργο της Ηλείας και σε άλλες πόλεις του ίδιου νομού και του νομού Αχαΐας. Οι τραπεζικές συναλλαγές (στο γκισέ) νέκρωσαν, όπως επίσης και οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλα καταστήματα, περίπτερα κ.λπ. «Μέχρι στιγμής σταθήκαμε τυχεροί, καθώς τα κρούσματα ήταν περιορισμένα στα τέλη του μήνα που καταβλήθηκαν οι συντάξεις», παραδέχεται τραπεζικό στέλεχος. Ο ίδιος ωστόσο βλέπει ένα γολγοθά μέχρι το τέλος του μήνα που θα επαναληφθεί το σκηνικό της καταβολής των μισθών και των συντάξεων.

Επίσης, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν πλέον επισήμως μέτρα ή/και συστάσεις προς το προσωπικό. Αυτή τη στιγμή οι συστάσεις γίνονται κατ’ ιδίαν, αλλά εντός των επόμενων ημερών θα λάβουν τη μορφή «εγκυκλίων» από τις διευθύνσεις προσωπικού. Ηδη, φημολογείται ότι μεγάλη επιχείρηση έχει συστήσει στο προσωπικό με εσωτερική ενημέρωση ότι όσοι δεν αισθάνονται καλά και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, να μην προσέρχονται στη θέση εργασίας τους.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα σχέδια «επιχειρησιακής συνέχειας» στόχο έχουν: πρώτον, τη διασφάλιση της υγείας/ακεραιότητας του προσωπικού και των πελατών, δεύτερον τη διασφάλιση της βασικής δραστηριότητας (παραγωγή ή/και παροχή αγαθών και υπηρεσιών) της επιχείρησης και τρίτον, τη συνέχιση της δυνατότητας διενέργειας των συναλλαγών/πωλήσεων με τους πελάτες.

Από απόσταση

Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ενταθούν δράσεις τηλεργασίας, όπως είναι το e-learning, το e-banking, το e-government κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις θα εντείνουν την παροχή υπηρεσιών από απόσταση, ενώ όπως έγραψε το περασμένο Σάββατο η «Κ», έχουν πολλαπλασιαστεί οι παραγγελίες αγαθών από τα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, στην αγορά παρατηρείται έλλειψη φορητών Η/Υ, καθώς οι επιχειρήσεις επιχειρούν να τροφοδοτήσουν τους μελλοντικούς τηλεργαζόμενούς τους με Η/Υ και γρήγορες συνδέσεις Internet. Υπό αυτή την έννοια, οι εταιρείες πώλησης Η/Υ και συνδέσεων Internet αναμένεται να κάνουν «χρυσές δουλειές» τις επόμενες εβδομάδες.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.