Οργιάζει το κύκλωμα των ελληνοποιήσεων – «Βαφτίζουν» προϊόντα ως ελληνικά και εξαπατούν τους καταναλωτές

Οργιάζουν οι ελληνοποιήσεις στη χώρα μας – «Βαφτίζουν» ελληνικά προϊόντα άλλων χωρών, κυρίως των λεγόμενων “τρίτων χωρών”, που δεν έχουν γίνει ακόμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη η φετινή χρονιά θεωρείται για την Κρήτη, αλλά και για τις άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της μειωμένης παραγωγής και της πολύ κακής ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου στο νησί μας, ενώ μειωμένες παραγωγές είχαμε και στην κτηνοτροφία και στα αμπελουργικά μας προϊόντα για λόγους κλιματικής αλλαγής και οικονομικής κρίσης, που έχει “διώξει” τους παραγωγούς από την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Έτσι, η ανησυχία είναι μεγάλη για την ενδεχόμενη δράση, σε μια σειρά προϊόντων, από τα κυκλώματα εκείνα που εδώ και δεκαετίες κυριολεκτικά πλουτίζουν, “βαφτίζοντας” ως ελληνικά τα προϊόντα άλλων χωρών, κυρίως των λεγόμενων “τρίτων χωρών”, που δεν έχουν γίνει ακόμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

“Σκληρή” γλώσσα χρησιμοποιεί για όσους ενέχονται στο κύκλωμα των ελληνοποιήσεων ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, που λέει ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν αγαπούν τη χώρα τους και στην πραγματικότητα, αν και νομίζουν το αντίθετο, δεν αγαπούν ούτε τον εαυτό τους, αφού η ζημιά που κάνουν είναι πολύπλευρη και τους γυρίζει μπούμερανγκ.

«Είναι υποχρεωτική η διαδικασία σήμανσης των χαρακτηριστικών των προϊόντων και ιδιαίτερα των τροφίμων. Είναι ευρωπαϊκός ο κανονισμός. Και παράλληλα υπάρχει η υποχρέωση να αναγράφεται η προέλευση της πρώτης ύλης στο γάλα και το κρέας. Αυτό το πράγμα συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα, όπου στην ουσία θα πρέπει να γίνεται πλήρης ιχνηλάτηση. Δηλαδή, απόδειξη από πού έρχεται το προϊόν και πού φτάνει. Και ταυτόχρονα θα πρέπει αυτός που το εμπορεύεται να φροντίζει για να ενημερώνει τον καταναλωτή. Αυτή είναι μια νομική υποχρέωση η οποία πιέζει και πιέζεται ασφυκτικά απ’ όλες τις πλευρές», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, «η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, πέρα από τις ευθύνες του ίδιου του παραγωγού με την υποχρέωση του αυτοελέγχου, ότι έχει ευθύνες και ο ίδιος ο καταναλωτής, που θα πρέπει να διαβάζει τι είναι αυτό που αγοράζει. Και ασφαλώς, δίνει τις αρμοδιότητες στις υπηρεσίες που εμπλέκονται για να τηρούν την όλη διαδικασία…».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ λέει πως «εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει αδιαφορία και στον ίδιο τον καταναλωτή, γιατί δεν ενδιαφέρεται για όσα καταναλώνει. Έτσι οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες και πολλές φορές οι άνθρωποι που καλούνται να ελέγξουν την υπόθεση αυτή δεν έχουν και την ανάλογη επιμόρφωση και εκπαίδευση για να μπορούν να αντιληφθούν τα καινούργια δεδομένα. Και ασφαλώς, υπάρχουν και όλοι εκείνοι οι κακόβουλοι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να ελληνοποιήσουν κάνοντας ταυτόχρονα δύο τεράστια κακά: Το ένα είναι ότι προσβάλλουν τον τόπο. Γιατί “βαφτίζουν” ελληνικά προϊόντα που δεν είναι ελληνικά, εκμεταλλευόμενοι την αξία, την ποιότητα και την ταυτότητα που έχουν τα γνήσια ελληνικά προϊόντα. Άρα, στην ουσία, ένας που παίρνει ένα ελληνοποιημένο προϊόν, το οποίο δεν μπορεί να φτάσει ποιοτικά το ελληνικό προϊόν, είναι κάτι το οποίο προσβάλλει το ίδιο το προϊόν…».

Αυστηρές τιμωρίες

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της τιμωρίας των ενόχων, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος λέει στην εφημερίδα μας ότι «οι ελληνοποιήσεις θα έπρεπε να τιμωρούνται με πολύ υψηλές ποινές. Και δε συζητούμε για καλά και για κακά προϊόντα. Κάθε προϊόν έχει την ταυτότητά του. Και έχει υποχρέωση αυτός που το εμπορεύεται να αποτυπώνει την ταυτότητά του στον καταναλωτή. Είναι νομική υποχρέωση από το 2002…».

Επίσης, ο Αλέκος Στεφανάκης μάς μίλησε ακόμη και για μια άλλη μεγάλη ζημιά. «Πέρα από τη δυσφήμηση του ίδιου του προϊόντος, είναι η εξαπάτηση του καταναλωτή. Και το τρίτο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η τήρηση της νομοθεσίας…». Και συνεχίζει αναφέροντας: «Αυτοί που τα κάνουν, δεν αγαπούνε την Ελλάδα. Κοιτάζουνε την ατομικότητά τους για να επιβιώσουνε. Και στην ουσία κάνουν ζημιά και στον ίδιο τους τον εαυτό. Διότι δεν μπορεί σε μια καταρρέουσα κοινωνία να μείνεις εσύ όρθιος. Και έχει τεράστια ευθύνη ο τρόπος λειτουργίας του κράτους. Και έτσι, αποδυναμώνεται η ελληνική οικονομία, γιατί στην ουσία παίρνουμε τα χρήματα από τους τομείς που τα βγάζουν και τα εξάγουμε…».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «θα πρέπει όλοι να πιέσουμε να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Και όποιος συλληφθεί, είτε παραγωγός είναι αυτός, είτε δημόσιος υπάλληλος, αφού δε γίνεται ελληνοποίηση χωρίς την υποστήριξη ή την υπολειτουργία της δημόσιας διοίκησης, να τιμωρείται πάρα πολύ σοβαρά. Η νομοθεσία είναι αυστηρότατη. Πάντα ήταν αυστηρή. Δεν εφαρμόζεται…».

Βγάζουν “μάτι”

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. «Εμφανίζεται στη χώρα μας ένας αριθμός 13 εκατομμυρίων αιγοπροβάτων. Και ενώ έχουμε ένα σωρό ζημιές και την τριετία 2014-2016 χάθηκαν ένα εκατομμύριο ζώα και πολλά άλλα μπορεί να μη φαίνονται γιατί δεν τα δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι, φαίνεται η παραγωγή του γάλακτος να αυξάνεται με τα ίδια ζώα. Από 630.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα που είχαμε, στους 800.000 τόνους; Πού τα βρήκαμε ενώ είναι μειωμένα τα ζώα; Είναι μειωμένες οι τροφές, γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε τροφές», διερωτάται ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

Μάλιστα, το φαινόμενο της ελληνοποίησης στο γάλα δείχνει να έχει λίγο βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, λόγω των περυσινών ελέγχων και των αποτελεσμάτων που είχαν. «Θέλει τώρα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, να εφαρμόσει κάποια μέτρα. Έχουμε συμφωνήσει κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να τα βγάλω στη δημοσιότητα, βλέπω όμως ότι είναι διατεθειμένος να βγάλει δουλειά», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Έτσι, επειδή περιορίστηκαν οι εισαγωγές του γάλακτος μετά τους περυσινούς ελέγχους, έχει μειωθεί στην ελληνική αγορά το αιγοπρόβειο γάλα και έχουν αυξηθεί μερικά λεπτά οι τιμές παραγωγού. Λόγω ελλείψεων όμως έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση και στις τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια.

Συγκεκριμένα, για το γάλα, ο Παναγιώτης Πεβερέτος λέει ότι μετά τη μείωση των εισαγωγών γάλακτος και τα “χτυπήματα” που δέχτηκαν πέρυσι όλα αυτά τα κυκλώματα που τις διαπράττουν, «από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε μια μείωση της τάξεως του 30%. Αυτό κατά το ήμισυ οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών και κατά 50% επίσης στο ότι δεν έχουν οι κτηνοτρόφοι να ταΐζουν τα ζώα τους. Έχουν φύγει και πολλοί κτηνοτρόφοι από το επάγγελμα…».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΚ μας αποκαλύπτει έρευνα που έχει κάνει στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με την οποία «έχουν φύγει από πέρυσι 40.000 αιγοπρόβατα και 500 παραγωγοί. Μειώθηκαν, δηλαδή έφυγαν από τη δουλειά, και άμα συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα φύγουν όλοι…».

Τέλος, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει θέσει στον Μάκη Βορίδη και τα ζητήματα της γενετικής βελτίωσης των ζώων. «Δηλαδή, εκεί σε σας στο Ρέθυμνο υπάρχει ένα κέντρο Γενετικής Βελτίωσης το οποίο στην ουσία δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Το ίδιο γίνεται και σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν 7 κέντρα Γενετικής Βελτίωσης και δε δουλεύει κανένα. Δεκαεπτά εκατομμύρια ευρώ δίνει κάθε τρία χρόνια η Ε.Ε. για τη γενετική βελτίωση και τα λεφτά “τρώγονται” χωρίς να φαίνεται κανένα αποτέλεσμα στον σκοπό για τον οποίο δίνονται…».

«Μεγάλα εγκλήματα»

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, αγρότης Γιώργος Στειακάκης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ελαιόλαδο. «Σε οτιδήποτε γίνεται νοθεία, είναι κάτι που με βρίσκει αντίθετο. Το να εισάγουν είτε γάλα, είτε λάδι, είτε κρέας κ.λπ., είναι μια πολύ μεγάλη παρανομία. Και το κράτος πρέπει να κάνει παρέμβαση άμεσα. Και απορώ πώς δεν τους έχει συλλάβει ακόμη όλους αυτούς τους “κυρίους”. Είναι απαράδεκτο. Είναι σε βάρος του Έλληνα παραγωγού. Σε βάρος των προϊόντων που παράγει η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη. Και βλέπετε το χάλι του λαδιού φέτος. Να βγουν οι υπεύθυνοι να απαντήσουν…».

Ο Γιώργος Στειακάκης συνεχίζει αναφέροντας ότι φέτος η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη στο να φέρουν τα κυκλώματα αυτά ξένα λάδια στην Κρήτη και να τα πουλήσουν σαν ντόπια εξαιρετικά παρθένα, εκμεταλλευόμενοι την τεράστια καταστροφή και υποβάθμιση του προϊόντος από δάκο, γλοιοσπόριο και άλλους μύκητες.

«Ελληνικό προϊόν είναι κάτι που είναι ελληνικό στο 100%»

Τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου κάνει προς την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης, που λέει ότι «δε θα έπρεπε τα πιστοποιητικά καταγωγής που εκδίδουμε εμείς από τα Επιμελητήρια της χώρας να είναι πιστοποιητικά που απλά στηρίζονται στη δήλωση του επιχειρηματία ο οποίος εμπορεύεται το προϊόν αυτό. Αλλά θα έπρεπε η ελληνική Πολιτεία να ελέγχει όλη τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος από το χωράφι ως το ράφι και να επιβάλλει να είναι πραγματικά ελληνικές όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί το τελικό προϊόν»!

Ο Γιώργος Φασουλάκης διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι αυτό που ισχύει με τα πιστοποιητικά καταγωγής προϊόντων, να μην υπάρχει πρόβλημα για το αν οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες, ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Και ενώ αυτό βολεύει για παράδειγμα την Ιταλία να παίρνει το ελληνικό λάδι και να το αναμειγνύει με δικά της και να το “βαφτίζει” στη συνέχεια νόμιμα ιταλικό, δε συμφέρει τη δική μας χώρα.

«Αν το πιστοποιητικό καταγωγής ήταν έτσι ώστε να είναι ένα προϊόν ελληνικό στο 100%, θα έπαιρνε αξία και η παραγωγή του προϊόντος», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Φασουλάκης. Και συνεχίζει φέρνοντας το παράδειγμα μιας εταιρείας κρεάτων που μπορεί να κάνει εισαγωγές κρεάτων, να φτιάχνει λουκάνικα από τα εισαγόμενα κρέατα και να τα διαθέτει στη συνέχεια στην αγορά σαν ντόπια.

Τέλος, καταθέτει και την εξής επισήμανση: «Έρχονται ζώα από το εξωτερικό, μπαίνουν σε στάβλους, εκτρέφονται και μεγαλώνουν στους στάβλους. Και στη συνέχεια σφάζονται και πωλούνται στην αγορά σαν ελληνικά. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος», καταλήγει ο ίδιος.

«Έτσι θα “χτυπήσουμε” τις ελληνοποιήσεις»

Την αυστηροποίηση του διωκτικού πλαισίου για τους επαγγελματίες που ρισκάρουν να ελληνοποιήσουν προϊόντα από άλλες χώρες προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Επανειλημμένως έχει ξεκαθαρίσει ο Έλληνας υπουργός ότι όσοι θα εμπλέκονται σε ελληνοποιήσεις θα αντιμετωπίζουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, καθώς: παραβιάζουν το καθεστώς των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, νοθεύουν το προϊόν, λένε ψέματα στον καταναλωτή και προβαίνουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα, ο Μάκης Βορίδης επισημαίνει ότι οι ελληνοποιήσεις δεν περιορίζονται πλέον στη φέτα, αλλά εκτείνονται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων (κρέας, πατάτες, γιαούρτι, κρασί, λεμόνια κ.ά.).

Εξάλλου, για την Κρήτη, να υπενθυμίσουμε ότι γίνεται κάθε χρόνο κουβέντα για την παραγόμενη πατάτα. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, τα κυκλώματα αυτά πλένουν τις εισαγόμενες πατάτες και τις διακινούν μέσα από πλανόδιους των δρόμων σαν ντόπιες, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών. Και γι’ αυτό καλείται ο καταναλωτής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ξέρει ότι, όταν σε κάποια χρονική στιγμή δεν υπάρχει για παράδειγμα πατάτα Μαλίων, και δη “πατάτα Μαλίων” σε πλανόδιο, ακόμα και αν έχει πάνω της το κοκκινόχωμα που υποτίθεται ότι προέρχεται από τα Μάλια, θα πρέπει να κακοβάζει και να ζητάει απ’ τον έμπορο να του δείξει σχετικά παραστατικά.

Παπαδάκης Χριστόφορος
ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.