Στο ναδίρ της παραγωγής συγκοινωνιακού έργου έχει οδηγήσει τον ΟΑΣΘ η νέα, διορισμένη από τη ΝΔ, διοίκηση του Οργανισμού, με τα λεωφορεία στους δρόμους της πόλης, να μη ξεπερνούν, κάποιες μέρες, ούτε τα 220.
Η διοίκηση των Σκόδρα – Σπανού προσπαθεί καθημερινά, με επικοινωνιακό τρόπο, να πείσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, πως από τότε που έφυγαν οι «κακοί συριζαίοι» και ήρθαν οι «άριστοι της ΝΔ», η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης έχει βελτιωθεί. Όμως τα στοιχεία άλλα λένε, όπως βέβαια και η τραγική έλλειψη λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ο συνωστισμός, η αναμονή και η αγανάκτηση στις στάσεις του ΟΑΣΘ, το αφόρητο στρίμωγμα και η «σαρδελοποίηση» των επιβατών στα πολύπαθα λεωφορεία του Οργανισμού.
Υπάρχουν ημέρες με 215 λεωφορεία…
Η πραγματικότητα και τα στοιχεία αναφέρουν ότι αριθμός λεωφορείων μειώνεται σχεδόν καθημερινά. Συνήθως, και με μεγάλη δυσκολία, ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στην πόλη, δεν ξεπερνούν τα 240 ενώ υπάρχουν και «δύσκολες μέρες», με τα λεωφορεία να μειώνονται στα 217. Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν την κυκλοφορία των λεωφορείων του ΟΑΣΘ την πρόσφατη περίοδο, δηλαδή από 27 Ιανουαρίου μέχρι και 5 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που διαθέτουμε, η κυκλοφορία των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, το συγκεκριμένο ενδεικτικό διάστημα, που αποτυπώνει το συγκοινωνιακό έργο στη Θεσσαλονίκη, είναι η εξής:
- 27/1: 217 λεωφορεία
- 28/1: 242 λεωφορεία,
- 29/1: 240 λεωφορεία
- 30/1: 237 λεωφορεία
- 31/1: 238 λεωφορεία
- 3/2 : 217 λεωφορεία
- 4/2: 233 λεωφορεία
- 5/2: 232 λεωφορεία
Μάλιστα, κάποιες Δευτέρες, ο αριθμός των λεωφορείων έχει πέσει και στα 215, και αν προσμετρήσει κανείς το γεγονός πως τα περισσότερα αρθρωτά μεγάλα λεωφορεία αντιμετωπίζουν συχνότερα βλάβες, και πως τα περισσότερα που κυκλοφορούν είναι μονά, τότε γίνεται κατανοητό πως δεν υπάρχει εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Τον Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφορούσαν 407 λεωφορεία…
Πέρσι, τέτοιο καιρό, κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης σαφώς περισσότερα λεωφορεία. Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, δήλωνε πως στην Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσαν 407 λεωφορεία ενώ τον Ιούλιο του 2019 ανέφερε πως κυκλοφορούσαν 320 λεωφορεία. Δηλαδή καμία σχέση με την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ΟΑΣΘ των «αρίστων της ΝΔ», που προσπαθούν να διαχειριστούν την ανικανότητα τους με ευχολόγια και σχέδια επί χάρτου. Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι στοιχεία από τον ίδιο τον ΟΑΣΘ.
Η κατάσταση πλέον στον ΟΑΣΘ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και μέτρο, με το Σωματείο των Εργαζομένων να τηρεί σιγή ιχθύος, όταν παλιότερα για «ψύλλου πήδημα» αντιδρούσε και κατήγγειλε τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης. Να θυμίσουμε πως όταν για πρώτη φορά ετέθη θέμα παραχώρησης κάποιων ελάχιστων γραμμών στα ΚΤΕΛ, και συγκεκριμένα των μακρινών υπεραστικών διαδρομών των 50, 60, 70 και 80 χιλιομέτρων, το Σωματείο του ΟΑΣΘ προχώρησε σε απεργία, η ΓΣΕΕ έβγαλε ανακοίνωση και η …ΔΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για αδιαφάνεια και θολό θεσμικό πλαίσιο.
Χώρια το πλήθος των δημοσιευμάτων στον τότε αντιπολιτευόμενο Τύπο, που σήμερα βέβαια «λιβανίζει» τα κατορθώματα και τα ευχολόγια της διοίκησης Σκόδρα – Σπανού αλλά και του «άσχετου» υπουργού Μεταφορών, Κ.Καραμανλή junior…Τώρα στη νέα κανονικότητα των αρίστων της ΝΔ, με την παραχώρηση 26 γραμμών του ΟΑΣΘ δεν ακούγεται ψίθυρος. Γιατί άραγε;
Σχεδιάζουν ιδιωτικοποίηση;
Όσον αφορά την αποδέσμευση λεωφορείων από την παραχώρηση των 26 γραμμών στα ΚΤΕΛ, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως από τα 48 λεωφορεία, μόλις 25 θα μπορούν να αξιοποιηθούν, διότι κάποια είναι δίπορτα και άρα ακατάλληλα για την πόλη ενώ πολλά αντιμετωπίζουν μηχανικές βλάβες. Επίσης στον ΟΑΣΘ αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη ανταλλακτικών καθώς η τωρινή διοίκηση δεν πληρώνει τους προμηθευτές αφού δεν αναγνωρίζει τα χρέη της προηγούμενης διοίκησης, παρότι οι προμήθειες έγιναν με διαφανείς διαγωνισμούς.
Ο στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι προφανής: να καταστεί ο ΟΑΣΘ απόλυτα αναξιόπιστος κι ανεπιθύμητος και να περάσει ξανά σε χέρια ιδιωτών…