BR24: Το 60% στην Ελλάδα φοβάται πόλεμο με την Τουρκία

Στην αναζωπύρωση του φόβου της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας αναφέρεται δημοσίευμα της βαυαρικής ιστοσελίδας BR24. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι το 60% των Ελλήνων φοβάται ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί πόλεμος εναντίον της Τουρκίας – τουλάχιστον μια σφοδρή αντιπαράθεση στη Μεσόγειο, ενώ επίσης γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε μια περιοχή της Μεσογείου που διεκδικεί και η Ελλάδα.

Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί εδώ και καιρό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά αφότου έχει καταστεί σαφές ότι μπορούν να αντληθούν από τον βυθό της θάλασσας φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι τέσσερις μεσογειακές χώρες Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ σχεδιάζουν ήδη έναν κοινό αγωγό και έχουν ξεκινήσει γεωτρήσεις για την εύρεση αερίου. Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι περιθωριοποιημένη. Και έτσι, πριν από δύο μήνες, υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τα κοινά θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, τα οποία εκτείνονται περίπου στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στις ακτές της Τουρκίας και της Λιβύης. Και οι δύο πλευρές αγνόησαν το γεγονός ότι το ελληνικό νησί της Κρήτης βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ως νησί, η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα και επομένως δεν υπάρχει καμία απαίτηση για τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της, αντιτείνει η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών Παναγιώτη Τσάκωνα της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει το hellasjournal.gr που επικαλείται το βαυαρικό δημοσίευμα. Η θάλασσα γύρω από την Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, οπότε δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από αυτήν και θέλει να στείλει ερευνητικά σκάφη στα ανοικτά της Κρήτης. Ο Έλληνας διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς προειδοποιεί: «Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύουν να το κάνουν, και μάλιστα φέτος. Είμαστε, επομένως, αναγκασμένοι να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Όλα τα «ενδεχόμενα» -σε απλή γλώσσα αυτό σημαίνει: Εν ανάγκη, τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα απομακρύνουν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία με τη δύναμη των όπλων. Οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι εφημερίδες στην Ελλάδα εδώ και μέρες εξετάζουν όλα τα σενάρια: Τα τουρκικά και τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα βάλλουν σύντομα το ένα εναντίον του άλλου; Θα υπάρξει ναυμαχία γύρω από την Κύπρο, όπου η Τουρκία ήδη πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο; Ή μήπως οι Τούρκοι στρατιώτες θα καταλάβουν ένα ελληνικό νησί; Ο καθηγητής Τσάκωνας από τη δεξαμενή σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ κουνά το κεφάλι του: «Όχι, όχι, δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί»: «Πιο πιθανό είναι ο Ερντογάν – ή, ας πούμε, “η Τουρκία του Ερντογάν”- να στείλει ένα πλοίο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για παράδειγμα στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης, για να δοκιμάσει την ελληνική αντίδραση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε “θερμό επεισόδιο”. Κάτι παραπάνω όμως όχι».

Ένα «θερμό επεισόδιο». Τι σημαίνει αυτό; Ίσως μερικές ανταλλαγές πυρών; Ο Παναγιώτης Τσάκωνας δεν θέλει να προχωρήσει σε εικασίες. Η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί πολύ περισσότερο στη διπλωματία και την αποτροπή. Διπλωματία σημαίνει να κρατηθούν ανοικτά όλα τα κανάλια συνομιλίας με την Τουρκία και να γίνει διαπραγμάτευση. Αποτροπή σημαίνει: επιμονή στις θέσεις, ακόμη και με στρατό στη Μεσόγειο. Αυτό το πιστεύει και ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς και επικαλείται τον Πρώσο στρατηγό Carl von Clausewitz και τις απόψεις του περί στρατηγικής, τακτικής και διεξαγωγής πολέμου, οι οποίες σήμερα είναι πολύ δημοφιλείς στην Ελλάδα. Για να αποφύγουμε μια σύγκρουση, θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για αυτή τη σύγκρουση, λέει ο διπλωμάτης παραθέτοντας τις απόψεις του ηγέτη της πρωσικής στρατιωτικής σκέψης. Στο κομμάτι της αποτροπής συγκαταλέγονται και οι σύμμαχοι. Ο καθηγητής Τσάκωνας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Γαλλία έχει σαφώς ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Πιστεύει ότι η δέσμευση της Γαλλίας θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα και θα εμποδίσει την Τουρκία να προκαλέσει σκόπιμα μια στρατιωτική σύγκρουση.

Η Γαλλία ακολουθεί τα δικά της συμφέροντα στη Μεσόγειο -άλλωστε, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε στη γαλλική εταιρεία Total την έρευνα για φυσικό αέριο. Στο τέλος αυτού του μήνα, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle πρόκειται να αγκυροβολήσει στο στη Λεμεσό για μερικές μέρες ως μήνυμα αποτροπής της Τουρκίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.