Μηταράκης Μόρια επεισόδια: Υπό έρευνα το ενδεχόμενο υποκίνησης

Στα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι «τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι  «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου». Πρόσθεσε πως οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε» δήλωσε.

Συγκρούσεις μεταξύ Αφγανών αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, και της αστυνομίας, σημάδεψαν τις πρωινές κινητοποιήσεις. Αίτημα των διαδηλωτών είναι η εξέταση των αιτήσεων 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά. Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με τον νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν φέτος προκειμένου, εφόσον το δικαιούνται, να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες πιο πριν.

Η διαδήλωση έφτασε, στις 10.30 το πρωί, σχεδόν στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης, λίγο μετά τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη, που δεν τους επέτρεψε να συνεχίζουν. Τότε, μια ομάδα 1.000 διαδηλωτών, έφυγε μέσω γειτονικών χωραφιών με σκοπό να φτάσει πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στον δρόμο της βόρειας παράκαμψης, και από εκεί να μπει στην πόλη για να διαμαρτυρηθεί. Στην πορεία τους άναψαν φωτιές για αντιπερισπασμό. Προς στιγμήν η φωτιά έκαιγε και σε κτήματα που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ. Οι φωτιές επεκτάθηκαν και τότε άρχισαν οδομαχίες προκειμένου να μην ενισχυθεί ο αριθμός όσων προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη.

Με ρίψη δακρυγόνων απωθήθηκε ο μεγάλος αριθμός των νεαρών Αφγανών που είχαν μείνει στο δρόμο και πίεζαν τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν. Το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή. Την ίδια ώρα, 500 άτομα που κατάφεραν και μπήκαν στην πόλη από τη βόρεια συνοικία της, μαζί με νεαρούς Αφγανούς που ήταν στην πόλη, κατέλαβαν τον δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ κάποιοι έστησαν και σκηνές.

Στο σημείο έφτασε και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «επείγει να υλοποιηθούν τα μέτρα αποσυμφόρησης του νησιού, καθώς και οι διαδικασίες ασύλου». Συνέστησε δε στους πολίτες «ψυχραιμία και υπομονή για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης». Από τις 16.00 έχει αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή του Καρά Τεπέ και σβήστηκαν οι φωτιές από την πυροσβεστική. Ήρεμη, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κατάσταση και στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ οι συγκεντρωμένοι μέσα στην πόλη με ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με πορεία οδηγούνται προς την πλατεία Σαπφούς, απ’ όπου θα γίνει προσπάθεια να αναχωρήσουν για τη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κινητοποίηση ήταν γνωστή στις αστυνομικές αρχές από την Παρασκευή, γι’ αυτό και το Σαββατοκύριακο υπήρξε ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με προσωπικό από την Αθήνα.


Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.