Το γεύμα του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη με μέλη της ΕΠΟ σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών για να διατυπώσει τα… παράπονα του για τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωκράτη Πιλάβιο, έκανε αίσθηση στους δικαστές κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Β Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών όπου εκδικάζεται η πολύκροτη δίκη για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου.
Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία απασχολεί εδώ και χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη και το ελληνικό Ποδόσφαιρο, με κατηγορούμενους τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και 27 πρώην διαιτητές, στελέχη της ΕΠΟ, ποδοσφαιριστές και άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου.
Στο… γεύμα που παρέθεσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το Δεκέμβριο του 2011 στο Χίλτον, ήταν παρόντες ο τότε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) και μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και κάποια μέλη της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην κατάθεση του το τότε μέλος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας.
Ο μάρτυρας κατέθεσε:
«Ο Μαρινάκης ήθελε να εκφράσει τα παράπονα του για τον Πιλάβιο. Σε εκείνο το γεύμα με τον Σαρρή και τον Μαρινάκη, με κάλεσε ο Σαρρής. Έχει ξαναγίνει να με καλέσει πρόεδρος σε γεύμα. Εκείνη την ώρα έδινε τηλεοπτική συνέντευξη ο Πιλάβιος και γω πήγαινα σε διπλανή αίθουσα και την παρακολουθούσα. Στη συνάντηση ήταν ο Προύντζος, ο Σαρρής, ο Κουρίδης.
Η συνάντηση δεν ήταν θεσμική. Τότε ο Μαρινάκης ήταν α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Θεώρησα ότι η συνάντηση θα ήταν θεσμική. Ο Μαρινάκης εξέφρασε τα παράπονα του και έγινε μια κουβέντα αν μπορεί να αντικατασταθεί ο Πιλάβιος.
Εγώ επέμενα ότι η συνάντηση ήταν άκαιρη, μόνο αν πιέζαμε τον Πιλάβιο να παραιτηθεί. Δεν μπορούσαμε να αντικατασταθεί».
Ο μάρτυρας διευκρίνισε πως δεν τον κάλεσε ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού αλλά ο κ. Σαρρής, τότε πρόεδρος της ΚΕΔ και μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ, στη θέση του Σ. Πιλάβιου…
Θύματα των παραγόντων οι διαιτητές
Ο μάρτυρας που έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης και παλιός διαιτητής, ήταν αποκαλυπτικός για την …κατάντια του ελληνικού Ποδοσφαίρου.
Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά αν είναι …πεντακάθαρο το πρωτάθλημα, ο μάρτυρας απάντησε:
«Εγώ δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στην φωτιά για όλους τους διαιτητές, αλλά 25 χρόνια που ασχολούμαι, οι διαιτητές στο σύνολο τους είναι τα θύματα της ιστορίας και σήμερα και πάντα».
Εισαγγελέας: Οι διαιτητές είναι θύματα. Ποιοι είναι οι θύτες;
Σάββας: «Πίσω από κάθε διαιτητή κάποιοι κάνουν παιχνίδι, γενικά οι παράγοντες.
Εισαγγελέας: Ποιοι;
Σάββας: Δεν μπορώ να πω ονόματα
Εισαγγελέας: Τι φοβάστε;
Σάββας: Αν πω ονόματα, θα πρέπει να τα αποδείξω και θα ξαναβρεθώ εδώ κατηγορούμενος. Βέβαια, γνωρίζω…
Δεν φοβάμαι τίποτα. Γνωρίζω περιστατικά. Οι τακτικές που ακολουθούνται έφεραν το ποδόσφαιρο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Παράνομες τακτικές.
Οι πίνακες το 2012 έγιναν από δύο άτομα ενώ έπρεπε να γίνουν τουλάχιστον από τρία. Κατά την άποψη μου υπήρχε η δυνατότητα να μην αλλάξουν οι πίνακες.
Εισαγγελέας: Αυτή η ήπια στάση σας σήμερα που οφείλεται;
Σάββας: «Δεν πήρα τίποτα πίσω από αυτά που έχω πει. Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο των δύο καταθέσεων μου. Ο Σαρρής μου είπε ότι υπάρχει ανάγκη να βγουν οι πίνακες. Ο Βασσάρας που διαφώνησε αποπέμφθηκε. Στον πίνακα τότε μπήκαν 9 νέοι διαιτητές.
Ο Σαρρής έβαλε διαιτητές στους πίνακες για να πάρει ψήφους στις εκλογές της ΕΠΟ.
Τα ίδια έχω κάνει κι εγώ.
Εισαγγελέας: Εκβιάσατε κι εσείς;
Σάββας: Με τον τρόπο μου, ναι.
Εισαγγελέας: Πείτε μου 2-3 Ενώσεις που στην εκλογή Σαρρή, κινήθηκαν έτσι
Σάββας: Δεν θυμάμαι. Υπάρχουν δύο διαιτητές που δεν αξιολογήθηκαν επειδή οι Ενώσεις τους ήταν στην αντίπαλη πλευρά.
Εισαγγελέας: Τώρα, θεωρείτε ότι σωστά παραιτηθήκατε;
Σάββας: Θα το έκανα και νωρίτερα.
Οι πίνακες διαιτησίας
Ως προς το βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου που αφορά την κατάρτιση των πινάκων διαιτητών της περιόδου 2012, ο μάρτυρας που ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, είχε συμφωνήσει μαζί με τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔ, να μην παραστούν στη συνεδρίαση του οργάνου, με τον όρο ότι δεν θα άλλαζαν οι πίνακες.
Όμως, σύμφωνα με τον μάρτυρα, προστέθηκαν 9 διαιτητές.
Ως προς την καταγγελία του μέλους της ΚΕΔ Κύρου Βασσάρα, 20 ημέρες μετά την επιλογή των πινάκων των διαιτητών, ο κ. Σάββας ανέφερε:
«Ο Βασσάρας με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι δεν συμμετείχε στον καταρτισμό των πινάκων και μάλιστα, τις επόμενες ημέρες έστειλε και επιστολή.
Τα παιδιά που μπήκαν στους πίνακες, δεν τα γνωρίζω.
Μπήκαν έπειτα από πιέσεις των Ενώσεων. Όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων ήθελαν να βάλουν διαιτητές για το πρεστίζ των Ενώσεων τους.
Κάθε χρόνο πίεζαν οι πρόεδροι των Ενώσεων αλλά εκείνη τη χρονιά ένας λόγος παραπάνω ήταν οι εκλογές».
Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσης του: «Διαπραγματεύονταν τις ψήφους τους στην ΕΠΟ με τους διαιτητές».
«Υπήρχαν δύο διαιτητές που δεν αξιολογήθηκαν επειδή οι Ενώσεις τους δεν ήταν στην πλευρά της διοίκησης της ΕΠΟ» κατήγγειλε.
Πιλάβιος: Οι συμμαχίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν
Πρώτος μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη για τους στημένους αγώνες, είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος.
Ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε στη θητεία του και στη συγκρότηση των πινάκων διαιτητών κατά το επίδικο διάστημα, τον Αύγουστο του 2012.
«Θυμάμαι ότι υπήρχαν κάποια τηλεφωνήματα, αλλά δεν θυμάμαι αν συνεδρίασε η ΚΕΔ στις 13/8 του 2012 για να βγάλει τους πίνακες. Τότε η UEFA είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης διαιτητών. Δεν ήταν μόνο για την Ελλάδα. Ήμουν 3,5 χρόνια πρόεδρος και σε 15 μέρες έφευγα. Λυπάμαι που θα το πω αλλά προτεραιότητα μου ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές και να πάω σπίτι μου».
Ως προς τη λήξη της θητείας του ο κ. Πιλάβιος κατέθεσε: «Το 2012 είχα παρατηρήσει μια δυσαρέσκεια στο πρόσωπο μου και στη γενική συνέλευση ενώ ο οικονομικός απολογισμός είχε περάσει με 55-0 ο διοικητικός απολογισμός πέρασε με 32. Εγώ δεν ήθελα να μείνω άλλα 4 χρόνια στην ΕΠΟ. Κάποιοι δεν με ήθελαν».
Και συμπλήρωσε: «Οι συμμαχίες στο Ποδόσφαιρο υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν».
Πρόεδρος: Τι εννοείται με τις συμμαχίες;
Πιλάβιος: Ότι ψηφίζουν τα ίδια πράγματα.
Εισαγγελέας: Αναφέρεστε σε συμμαχίες στο ποδόσφαιρο ή επαγγελματικά;
Πιλάβιος: Στο ποδόσφαιρο. Επαγγελματικά δεν ξέρω.
Ο μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τον εισαγγελέα της Έδρας κ. Λακαφώση ως προς τις καταγγελίες για τη διαιτησία, δίχως ο μάρτυρας να επιβεβαιώσει το κατηγορητήριο.
Αρκέστηκε να πει πως «αντιδράσεις υπήρχαν. Εμπιστοσύνη υπήρχε στη διαιτησία. Αν ένας διαιτητής δεν ήταν καλός, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός ο πρόεδρος της ΚΕΔ».
Για την επιστολή του τότε μέλους της ΚΕΔ Κ. Βασσάρα και τις καταγγελίες του 20 ημέρες μετά την κατάρτιση των πινάκων διαιτητών τον Αύγουστο του 2012, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα περιστατικά.
Ο κ. Πιλάβιος είπε πως είναι φίλος του ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, προκαλώντας την ερώτηση του εισαγγελέα της Έδρας.
Εισαγγελέας: Τι λόγο είχε ο φίλος σας Θεοδωρίδης να μιλάει για την επανεκλογή σας με τον Μαρινάκη;
Πιλάβιος: «Δεν ξέρω μπορεί να μιλούσαν γενικά…»
Για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της κατάθεσης του: «Είμαι δικηγόρος με γραφείο με τέσσερις υπαλλήλους. Δεν διαπραγματεύτηκα για καμία θέση».
Για τις καταγγελίες του επίτιμου αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη ανέφερε: «Ο Σάββας ήταν δυσαρεστημένος. Ο Σάββας και ο κάθε Σάββας έχει το καλό υπόψιν του αλλά έχει και το καλό της ένωσης του. Άρα για κάθε ένα από τα παιδιά των ενώσεων είχαν και το δικό τους συμφέρον, όχι μόνο το κοινό καλό».
Απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο κ. Πιλάβιος ανέφερε μεταξύ άλλων: Δεν υπήρχε ποτέ επίσημη καταγγελία για στήσιμο αγώνων. Δεν είχα ακούσει ότι κάποιοι διαιτητές δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Ανέφερε πως είχε ακούσει παράπονα για έναν από τους κατηγορούμενους διαιτητές, από τον Θοδωρή Ζαγοράκη εκ μέρους του ΠΑΟΚ και από τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά όπως είπε «αδίκως έγιναν τα παράπονα».
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου με τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων προς το μάρτυρα Χρήστο Σάββα.
Τη Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν οι ισχυροί άνδρες της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης και του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας.
Πηγή: zougla.gr