Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, κυβερνητικές ιστοσελίδες έγιναν στόχος από άγνωστους χάκερ. Το θετικό ήταν ότι και από την επίθεση αυτή, το κύριο πλήγμα που υπήρξε αφορούσε μόνο το «γόητρο» και όχι την ουσία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, καμία άλλη επίπτωση δεν υπήρξε, είτε στα ίδια τα κυβερνητικά πληροφοριακά συστήματα είτε στα δεδομένα τους.
Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις της προχθεσινής επίθεσης, οι κυβερνητικές ιστοσελίδες παρέμειναν ανενεργές από τους ίδιους τους διαχειριστές τους, έτσι ώστε να αποθαρρύνουν τους επίδοξους χάκερ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι περισσότερη ώρα ήταν «κατεβασμένες» οι ιστοσελίδες με τη βούληση των διαχειριστών, παρά από τη συντονισμένη επίθεση των κακόβουλων χάκερ.
Το σίγουρο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες –αν όχι δύο ή τρεις εβδομάδες– η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο χάκερ. Πολλοί εικάζουν ότι είναι Τούρκοι, που επιθυμούν να εμπλακούν στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, αποδείξεις για τους συντελεστές των επιθέσεων πολύ δύσκολα μπορούν να βρεθούν, ειδικά όταν αυτές έχουν «καταδρομικό» χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της προχθεσινής επίθεσης ήταν μόλις μερικά λεπτά της ώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα οι επιθέσεις ήταν τύπου DDoS ή Distributed Denial of Service. Mε την τεχνική αυτή, το σύστημα που διαχειρίζεται μια ιστοσελίδα, «κατακλύζεται» από ταυτόχρονα αιτήματα πρόβασης, μην μπορώντας τελικά να τα εξυπηρετήσει. Οι επιθέσεις ήταν μάλιστα «κατανεμημένες (distributed)», επειδή δεν χρησιμοποιούν ένα κέντρο εκπομπής, αλλά πολλά και διαφορετικά. Αυτό συμβαίνει, αφενός μεν επειδή οι χάκερ θέλουν να κρύψουν τα ίχνη τους, αφετέρου γιατί έτσι επιτυγχάνουν μεγαλύτερο αριθμό υποβαλλόμενων αιτημάτων και ως συνέπεια μεγαλύτερη υπερφόρτωση στην ιστοσελίδα.
Κλειστά χαρτιά
Πάντως, η όλη υπόθεση έχει προβληματίσει την κυβέρνηση, η οποία κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Ολοι αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας περισσότερο συστηματικής προσπάθειας που θα επιτρέψει μια ισχυρότερη κυβερνοπροστασία. Πολλοί σημειώνουν ότι στο επίπεδο αυτό έχει γίνει μέχρι σήμερα λίγη δουλειά και ότι τα «τείχη προστασίας (firewalls)» στις κυβερνητικές ιστοσελίδες της χώρας χρονολογούνται από τη δεκαετία του 2000 και το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που τις χρηματοδότησε.