Μπορεί στην επικαιρότητα να είναι πρώτο θέμα η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο πρόσωπο που επέλεξε για ΠτΔ, ωστόσο, στην ημερήσια διάταξη, πρώτο θέμα εδώ και καιρό είναι η τουρκική παραβατικότητα. Η Διάσκεψη του Βερολίνου με απούσα την Ελλάδα και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι «φλέγοντα» θέματα.
Είναι οφθαλμοφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να «σφυροκοπήσει» το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τις έκνομες ενέργειές της. Το ηθικό πάντως του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καμφθεί, ιδίως αυτό το διάστημα που όλοι παρατηρούν το τι θέλει η Αγκυρα.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι πως τη στιγμή που η τουρκική πολεμική αεροπορία επιχειρεί έναν κορεσμό δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία απαντά με διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών για την αναχαίτιση. Οι αδυναμίες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι γνωστές ιδίως μετά και τη δημοσιοποίηση επίσημων εγγράφων τα οποία δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιτελείς της γείτονος.
Και μπορεί οι Τούρκοι ιπτάμενοι να μην περισσεύουν σε αριθμούς, αλλά υπάρχουν όσοι χρειάζονται για να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και Εθνικό εναέριο χώρο. Ομως τα 10 έως 20 αεροσκάφη δεν αρκούν ώστε να κορεστεί η ελληνική αεράμυνα που απαντά σχεδόν σε μόνιμη βάση με απογειώσεις διπλάσιου αριθμού μαχητικών. Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ξεχωριστό ρόλο, είναι μέρος αυτής, στέλνουν μηνύματα αποτελεσματικής ισχύος, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν σε καμία περίπτωση τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία.
Μπορεί οι επιτελείς να τονίζουν προς τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τους ιπταμένους ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τους έχουν πει να βρίσκονται μίλια μακριά όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το hellasjournal. Κυρίως το τελευταίο διάστημα έχει φανεί και μέσα από ερασιτεχνικές λήψεις νησιωτών ότι τα ελληνικά γεράκια βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα πίσω από τα τουρκικά υποχρεώνοντας τους ιπταμένους της γείτονος ν’ ασφυκτιούν από αυτό το «man to man» και το στενό «pressing».
Το άνοιγμα στην Ανατολική Μεσόγειο
Πάντως οι 77 παραβιάσεις από τα CN-235 και τα ελικόπτερα S-70 που απονηώνονταν από τις φρεγάτες του τουρκικού στόλου, ιδίως εκείνα που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Κρήτης, έκαναν και πάλι τις γνωστές απέλπιδες προσπάθειες μήπως εντοπίσουν κάπου τον ελληνικό αθέατο κυνηγό που κυκλοφορεί στην θαλάσσια περιοχή.
Πέρα όμως από τις ηχηρές απαντήσεις που παίρνει η Τουρκία, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν φαίνονται ή δεν μαθεύονται – και καλώς- στο ευρύ κοινό, το Γενικό Επιτελείο έχει καταστρώσει ένα σχέδιο εκπομπής μηνυμάτων που σίγουρα δεν αρέσει τόσο πολύ ούτε στην κυβέρνηση Ερντογάν, ούτε στο τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, το επόμενο διάστημα ξεκινούν πολύ νωρίς κάτι που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε ως προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επερχόμενη «Μέδουσα» του καλοκαιριού, στην οποία θα λάβει μέρος και η Γαλλία όπως όλα δείχνουν. Αυτό λένε οι ίδιες πηγές θα γίνει με την γαλλική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο η οποία ωστόσο θα συνοδεύεται από ελληνικές μονάδες επιφανείας
Εδώ υπάρχει ένας στόχος και μάλιστα πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι στα τέλη του μήνα. Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από Γαλλία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση με την επίδειξη δύναμης να γίνει «τσιφλίκι» της Τουρκίας. Εκτός όμως από την Ανατολική Μεσόγειο η γαλλική παρουσία στο Αιγαίο, είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά.
Ειδικές δυνάμεις από το Παρίσι και το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» θα συνεκπαιδευτούν μαζί με Έλληνες και Αμερικανούς πεζοναύτες, σε μια άσκηση που πλέον έχει καθιερωθεί.
Το 2020 ο «Μέγας Αλέξανδρος» δεν θα είναι σε διμερές αλλά σε τριμερές επίπεδο, με τους Γάλλους που υποστηρίζουν ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις αλλά και τους Αμερικανούς, των ίσων αποστάσεων…