Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι «ελαττωματική», σύμφωνα με έκθεση του Economist Intelligence Unit, που καταρτίζει σχετικό δείκτη κάθε χρόνο.
Παρά την αύξηση του σχετικού δείκτη για την Ελλάδα το 2019 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 – στις 7,43 μονάδες (με άριστα το 10) από 7,23 μονάδες – παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το 2006 (8,13 μονάδες).
Παραμένει, επίσης, ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όπου ο μέσος όρος για το 2019 ήταν 8,35 μονάδες, με τον δείκτη της Ιταλίας και της Ιταλίας να είναι λίγο υψηλότεροι (στις 7,52 και τις 7,59 μονάδες, αντίστοιχα). Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα είναι στην 39η θέση.
Όσον αφορά την Τουρκία, την οποία ο EIU κατατάσσει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η δημοκρατία της χαρακτηρίζεται «υβριδική» και η βαθμολογία της είναι μόλις 4,09 μονάδες, πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 5,44 μονάδες.
Από τους επιμέρους δείκτες που εξετάζει ο EIU, την υψηλότερη βαθμολογία έχει η Ελλάδα στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό στις εκλογές (9,58 μονάδες) και τις πολιτικές ελευθερίες (8,53), ενώ τη χαμηλότερη έχει αναφορικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης (4,86). Στην πολιτική κουλτούρα παίρνει 7,50 μονάδες και στη συμμετοχή στην πολιτική 6,67 μονάδες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο EIU αναφέρει ότι το 2019 ήταν χρονιά υποχώρησης της δημοκρατίας και λαϊκών διαμαρτυριών, με τον παγκόσμιο δείκτη να υποχωρεί ελαφρά σε σχέση με το 2018.
Δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης – η Γαλλία και η Πορτογαλία – μετακινήθηκαν στο επίπεδο της «πλήρους δημοκρατίας» από αυτό της «ελαττωματικής δημοκρατίας», ενώ η Μάλτα μετακινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Πέντε χώρες της Δυτικής Ευρώπης – Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Βέλγιο – θεωρούνται «ελαττωματικές» δημοκρατίες.