Στον πίνακα που αποδίδει σκηνή από τη Ναυμαχία της Έλλης, το 1912, μεταξύ του ελληνικού και του οθωμανικού στόλου στους Βαλκανικούς Πολέμους στάθηκε την Παρασκευή κατά την είσοδό του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Λίβυος στρατάρχης έγινε δεκτός από τον Νίκο Δένδια το πρωί και οι δύο τους είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες διάρκειας μιας ώρας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με διευρυμένη σύνθεση.
Σύμφωνα με τη στήλη “Μικροπολιτικός” της εφημερίδας “Τα Νέα”, ο συγκεκριμένος πίνακας του ζωγράφου Βασιλείου Χατζή, φαίνεται πως τραβά τα βλέμματα των επισκεπτών γενικώς, αφού σε αυτόν είχε κοντοσταθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όταν είχε βρεθεί πέρυσι στην Αθήνα. Ο κ. Δένδιας μάλιστα, που είναι αυτός που τον μετέφερε από το γραφείο του στο λόμπι του κτιρίου, κάθε φορά εξηγεί στους καλεσμένους του και την ιστορία της ναυμαχίας, στην οποία οι χειρισμοί του Κουντουριώτη απώθησαν τον οθωμανικό στόλο στα Δαρδανέλλια.
Η ιστορία του πίνακα
Τον Ιούνιο του 1911 και λόγω απειθαρχίας του πληρώματος του θωρηκτού «Αβέρωφ», τη θέση του Κυβερνήτη ανέλαβε ο τότε Πλοίαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
Με την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων προάχθηκε σε Υποναύαρχο ενώ στις 16 Απριλίου του 1912 έγινε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 1912.
Στη συνέχεια γίνεται Αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου και αναλαμβάνει δράση.
Ως Κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ» καταλαμβάνει τη Λήμνο, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι Θάσος, Ίμβρος, Τένεδος, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος και Σαμοθράκη.
Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είχε κατορθώσει να ελευθερώσει όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Χίου.
Με το θωρηκτό «Αβέρωφ» συμμετείχε σε δύο ναυμαχίες, σε αυτή της Έλλης και σε αυτή της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913).
Η ναυμαχία της Έλλης κερδήθηκε χάρη σε παράτολμο ελιγμό του Κουντουριώτη, ο οποίος θεωρήθηκε ασυλλόγιστος ηρωισμός.
Οι επιτυχημένοι χειρισμοί του ανάγκασαν τον τουρκικό στόλο να αποσυρθεί στα Δαρδανέλλια