Κατερίνα Φασσέα
Στις 16 Ιουνίου του 2009, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έπαιρνε τη σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΕΑ και προχωρούσε στην μείωση της στρατιωτικής θητείας για τον Στρατό Ξηράς, από τους 12 στους 9 μήνες. Η κυβέρνηση Καραμανλή ήδη από το 2004 είχε δεσμευτεί να μειώσει την θητεία στους 6 μήνες, χωρίς αυτό να γίνει τελικά πραγματικότητα.
Τα τελευταία έντεκα χρόνια, η θητεία στον Στρατό Ξηράς έχει επανέλθει πολλάκις στην επικαιρότητα – άλλωστε ήταν πάντα ένα θέμα που προκαλούσε συζητήσεις. Συνήθως, επανέρχεται –κυρίως ως σπασμωδική αντίδραση- όταν οι σχέσεις με την γείτονα, Τουρκία, δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Τους τελευταίους μήνες, ο πάντα απρόβλεπτος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις και αναμενόμενα στη δημόσια συζήτηση έπεσε, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Ντόρα Μπακογιάννη με ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε: «Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18. Η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος».
Μια ημέρα νωρίτερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε πρώτος βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης, λέγοντας «Πέρα από τη συνολική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που χρειάζονται μέτρα, και η κυβέρνηση κινείται προς αυτό και είναι πολύ σημαντικό –στον νέο προϋπολογισμό υπάρχει το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε ελληνόπουλο που θα γεννιέται- οφείλουμε να βάλουμε στο τραπέζι καθαρά το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας».
Άμεσα βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διέψευσε τα σενάρια, αφού μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας το ζήτημα, είπε: «Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε». Μερικούς μήνες νωρίτερα και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε διαψεύσει ανάλογα σενάρια.
Το News 24/7 ζήτησε την γνώμη των πολιτών, με τους περισσότερους να τάσσονται ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, από τις απόψεις που ακούστηκαν στο γκάλοπ του News 24/7, πολίτες αναφέρουν πως χρειάζεται η βελτίωση υποδομών του στρατού, ενώ από τις προτάσεις που ακούγονται είναι η εθελοντική στράτευση για όσους έχουν την δυνατότητα αλλά και η προσθήκη μόνιμου προσωπικού αντί για υποχρεωτική στράτευση.
Ορισμένοι δε, έθιξαν και την δυσκολία που έχουν οι φΗντάροι και οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν οικονομικά κατά τη διάρκεια της θητείας, ειδικά όσοι ήδη εργάζονται ή διαχειρίζονται επιχειρήσεις πριν κληθούν στον στρατό.
Ψηφίστε (ΕΔΩ)