Καμία απάντηση από την κυβέρνηση στις επιστολές των επιστημόνων
Στο τρίτο μέρος της έρευνας για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής μη ιονίζουσας ακτινοβολίας που προέρχεται από τα σύγχρονα δίκτυα και συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, με αφορμή το νέο δίκτυο 5G, που αναμένεται να έρθει από το 2021 και στη χώρα μας, η «δημοκρατία» δημοσιεύει σήμερα δύο επιστολές του καθηγητή Βιολογίας Λουκά Μαργαρίτη, τις οποίες απέστειλε στην κυβέρνηση, αλλά ουδέποτε πήρε απάντηση.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ήταν ακόμα σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Αδειοδότηση και έλεγχος κατασκευής κεραιών στην ξηρά», ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, ομότιμος καθηγητής Ραδιοβιολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργαζόμενος ερευνητής Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ http://kyttariki.biol.uoa.gr), απέστειλε μια επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μία στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.
Ύστατη προσπάθεια
Οι επιστολές ουσιαστικά ήταν μια υστάτη προσπάθεια, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο ερευνητής, να ακούσουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς του, που απορρέουν από 20 χρόνια μελετών πάνω στην ηλεκτρομαγνητική μη ιονίζουσα ακτινοβολία: «Ουσιαστικά τους ζητούσα μέσα από το νομοσχέδιο, που σήμερα είναι νόμος του κράτους, να μειώσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας του κοινού από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi. Δυστυχώς, δεν πήρα ποτέ απάντηση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν τους ενημέρωσαν οι συνεργάτες τους στα γραφεία τους ή εάν τελικά τις διάβασαν και επέλεξαν να μην απαντήσουν. Το θέμα είναι ότι δεν εκλήθη να εκθέσω τις απόψεις μου ως ειδικός».
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Οκτώβριο, που σήμερα δημοσιεύει η «δημοκρατία», ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει: «Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για το μέχρι τώρα έργο της Κυβερνήσεώς σας και τις πρωτοβουλίες σχετικές με επείγοντα θέματα της κοινωνίας. Σε συνέχεια προηγούμενης επικοινωνίας μας πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σας είχα ενημερώσει για το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορούσε και θέματα τηλεπικοινωνιών.
Πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε από τον αρμόδιο κ. Υπουργό Ανάπτυξης το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο το οποίο ευρίσκεται μέχρι 17-09-19 για διαβούλευση και που εμπεριέχει σχεδόν τις ίδιες διατάξεις με το περυσινό, το οποίο είχε αποσυρθεί. Επανέρχομαι στο θέμα ως ύστατη προσπάθεια, εδώ και 20 χρόνια, για τη μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας του κοινού από τις ακτινοβολίες κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi. Εχω διατυπώσει τις θέσεις μου ως ειδικού επιστήμονα στη σχετική ιστοσελίδα διαβούλευσης, αλλά φοβάμαι ότι θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τις προηγούμενες εκκλήσεις μου.
Εν συντομία ζητούμε, εκ μέρους 190 διεθνούς φήμης επιστημόνων-ερευνητών στο αντικείμενο της Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας να γίνει ορθολογισμός των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία, όπως έχουν κάνει αρκετές χώρες. Φυσικά αντιλαμβάνομαι τις οικονομικές πιέσεις και προοπτικές από πλευράς παρόχων κινητής τηλεφωνίας, αλλά πιστέψτε με, έχοντας διανύσει δεκαετίες στο θέμα αυτό και από τη θέση μου ως Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι με την αλλαγή αυτή θα προσφέρετε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους πολίτες».
Ανάλογη επιστολή απέστειλε και στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, όπου, αφού τον συγχαίρει για τη νέα του υπουργική θέση, του εκφράζει τους προβληματισμούς για το θέμα. Στην επιστολή ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σε επικοινωνία που είχα με τον αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τον είχα ενημερώσει για νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορούσε και θέματα τηλεπικοινωνιών. Πριν λίγες ημέρες καταθέσατε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο ευρίσκεται μέχρι 17-09-19 για διαβούλευση και που εμπεριέχει σχεδόν τις ίδιες διατάξεις με το περυσινό, το οποίο είχε αποσυρθεί. Επανέρχομαι στο θέμα ως ύστατη προσπάθεια, εδώ και 20 χρόνια, για τη μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας του κοινού από τις Κεραίες κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi».