Μπορεί να είναι σχεδόν καθολικός ο σεβασμός στον αντικαπνιστικό νόμο από επιχειρηματίες και πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται από τουλάχιστον εννέα στα δέκα καταστήματα, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή που καταδεικνύει τεράστια πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με συνέπεια απολύσεις και λουκέτα – κυρίως σε μικρά καφέ και μπαρ.
Οπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, από τότε που έπιασαν τα κρύα ο τζίρος των καταστημάτων τις καθημερινές έχει μειωθεί κατά περίπου 40%, ενώ πτώση στα έσοδα των μαγαζιών παρατηρείται και τα Σαββατοκύριακα, που υπολογίζεται σε περίπου 10% – 15%.
Ο ίδιος επικαλείται και στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου θα βάλουν λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 εργαζόμενοι.
«Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σχεδόν καθολικά και όσοι δεν τον τηρούν αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό, οι οποίοι, βέβαια, αναλαμβάνουν και τις συνέπειες. Από την αρχή της εφαρμογής του νόμου είπαμε ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις μας. Ερευνα κατέδειξε ότι μέσα στον χειμώνα θα κλείσουν 3.000 με 4.000 επιχειρήσεις, και ότι θα απολυθούν περίπου 50.000 εργαζόμενοι εξαιτίας της πτώσης του τζίρου. Οι απολύσεις και κάποια λουκέτα είναι ήδη γεγονός.
Προσωπικά εγώ έδιωξα όλους τους εξτρατζήδες που είχα για τα Σαββατοκύριακα, ενώ το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου. Επίσης, πολλά μικρά καφέ έχουν μειώσει το προσωπικό τους μέχρι και 50%. Πελάτισσά μου για χρόνια, η οποία είχε να έρθει από τότε που ήταν καλός ο καιρός, μου είπε πρόσφατα ότι πλέον με τον άντρα της δεν βγαίνουν έξω. Εχουν μετατρέψει σε… ταβέρνα το σπίτι τους και εκεί απολαμβάνουν άνετα και στη ζέστη το τσιγάρο τους. Ενα ποσοστό γύρω στο 5% από αυτές τις 3.000 – 4.000 έχει ήδη κλείσει» τονίζει ο κ. Φιλοκώστας.
Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν υποστεί οικονομική ζημιά και από το γεγονός ότι πριν από τον τελευταίο νόμο επιτρεπόταν να διαμορφώνουν στα μαγαζιά τους χώρους για καπνιστές, κάτι που πλέον έχει καταργηθεί.
«Γιατί μας άφησαν να δώσουμε χρήματα γι’ αυτούς τους χώρους και πλέον μας λένε ότι καταργούνται; Ας απαγορεύσουν γενικά το τσιγάρο στη χώρα. Πόσες παρέες θα καθίσουν να πιούν καφέ και να συζητήσουν, όταν κάθε λίγο οι καπνιστές θα βγαίνουν έξω για τσιγάρο; Ετσι χάνεται η σειρά της συζήτησης» λέει ο κ. Φιλοκώστας.
«Σφιχτή η θηλιά» στα καφέ και τα καταστήματα με μουσική
Για σημαντική πτώση του τζίρου έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας, Γιώργος Κουράσης, ο οποίος τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται στα καφέ και τα μικρά κέντρα διασκέδασης που έχουν ζωντανή μουσική, όπως καφωδεία και μεζεδοπωλεία. Μάλιστα, τα τελευταία καλούνται να πληρώσουν στον τζίρο τους την υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ.
«Εχουν αρχίσει να φαίνονται στην αγορά οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει απολύσεις στο προσωπικό.
Επίσης, έχουμε και λουκέτα, όπως για παράδειγμα καταστήματα που πρόσφεραν μόνο αργιλέ. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν καταστήματα σε χειμερινά τουριστικά θέρετρα της χώρας, αφού και εκεί αναγκάζεται ο κόσμος να καπνίζει έξω. Ο νόμος είναι καθολικός και σκληρός. Αφήνει παράθυρα για κάπνισμα σε κάποιους εξωτερικούς χώρους, αλλά τον χειμώνα είναι πολύ δύσκολα» υποστηρίζει ο κ. Κουράσης.