Σαν σήμερα, πριν από 48 χρόνια, προσεδαφίζεται στην επιφάνεια της Αφροδίτης το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Venera 7. Αν και ο γειτονικός μας, ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο (η Γη είναι ο τρίτος) είχε παρατηρηθεί αρκετές φορές από διαστημικά σκάφη και των δύουπερδυνάμεων, στις 15 Δεκεμβρίου του 1970 το Βενέρα 7 («Βενέρα» θα πει «Αφροδίτη» στα ρώσικα) πάτησε πάνω στην επιφάνειά του.
Οι Αμερικάνοι είχαν κάνει πρώτοι μια κοντινή πτήση (flyby) από την Αφροδίτη το Δεκέμβρη του 1962 με τον Mariner 2, αλλά ήταν οι Σοβιετικοί που βάλθηκαν να κατακτήσουν το «Άστρο του Πρωινού», όπως έχει ονομάσει, ποιητικά, η λαϊκή παράδοση την Αφροδίτη. Έτσι ξεκίνησαν το πρόγραμμα «Βενέρα». Η τρίτη αποστολή του προγράμματος όντως έφτασε στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά το σκάφος συνετρίβη. Η επιτυχία ήρθε, όπως είπαμε, με τη Βενέρα 7, που αποτελούνταν από δύο σκάφη: το μητρικό, που παρέμενε σε τροχιά, και την κάψουλα προσεδάφισης.
Για να μην τα πολυλογούμε, η κάψουλα κατάφερε να εκπέμψει στη Γη συνολικά γύρω στα 20 λεπτά τις πληροφορίες που συνέλεξε από την επιφάνεια της Αφροδίτης. Έτσι μάθαμε πως ο πλανήτης που πήρε το όνομά του από τη θεά του Έρωτα και της Ομορφιάς, δεν είναι και τόσο ελκυστικός για τους ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου, εφόσον η ατμόσφαιρά του αποτελείται κατά 97% από διοξείδιο του άνθρακα, η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι 480 ο βαθμοί Κελσίου, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση είναι γύρω στις 90 φορές μεγαλύτερη της γήινης – παρόμοια με αυτή που επικρατεί σε θαλάσσιο βάθος 1000 μέτρων…
Με δυο λόγια μιλάμε για μια πνιγηρή καυτή βαρυτική κόλαση, εντελώς αφιλόξενη και εχθρική προς κάθε μορφή ζωής, μη εξαιρουμένης τηςανθρώπινης. Κάτι που όμως δεν ακυρώνει τη μεγάλη επιστημονική επιτυχία των Σοβιετικών, που κατάφεραν να στείλουν πρώτοι απ’ όλους ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.
Από πού κρατάει η σκούφια μας
Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.
…
Πηγή: https://www.news247.gr