Ο Αρχιεπίσκοπος άφησε αιχμές για την Πολιτεία, λέγοντας ακόμα ότι βάσει του Συντάγματος, καλώς ή κακώς η Εκκλησία έχει αρμοδιότητα να πει τη γνώμη της για τα βιβλία των Θρησκευτικών. Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο σύμβουλος του ΙΕΠ Ευστράτιος Ψάλτου. Η αναφορά του στο μάθημα των Θρησκευτικών έφερε την «απάντηση» από τον Αρχιεπίσκοπο.
Μετά τον χαιρετισμό του συμβούλου του ΙΕΠ, ο Αρχιεπίσκοπος πήρε το λόγο. Μίλησε για τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτές «το κείμενο που θα διδαχθεί (σ.σ. στο μάθημα των Θρησκευτικών) πρέπει να φέρει τη σφραγίδα της Εκκλησίας ότι δεν είναι αντορθόδοξο και αντιχριστιανικό. Αυτό είναι βασικό πράγμα που πρέπει να το λάβουμε υπόψη».
Τόνισε δε ότι «εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι μας παραβλέπει η πλευρά της Πολιτείας. Τα συζητάμε όμως αυτά και πρέπει να πω ότι υπάρχει προαίρεσις».
Δεν ήταν αυτή η μοναδική αιχμή του Αρχιεπισκόπου για την Πολιτεία. Μίλησε για κάποιους που επιτίθενται και πληγώνουν την Εκκλησία. Που της καταλογίζουν αδιαφορία. Και έκανε λόγο για βιασύνη από πλευράς της Πολιτείας.
Όπως είπε, «εμείς ως Εκκλησία, ως Ιερά Σύνοδος μολονότι μας επιτίθενται, μας πληγώνουν, μας καταλογίζουν ότι είμαστε αδιάφοροι κλπ, έχουμε υπομονή. Και περιμένουμε. Και θα περιμένουμε να δούμε αυτά τα τετράδια (σ.σ. βιβλία Θρησκευτικών). Και θα συμβουλευτούμε τους καθηγητές πανεπιστημίου, τους θεολόγους ώστε η κρίσις μας να είναι αυτή που πρέπει να είναι. Και εκεί θα δούμε αν συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε για τα περαιτέρω. Όμως ενώ εμείς έχουμε υπομονή σαν Σύνοδος, βλέπουμε από πλευράς πολιτείας βιασύνη. Γιατί ήδη κυκλοφορούν τα νέα τετράδια (βιβλία Θρησκευτικών) και γίνεται το μάθημα στα σχολεία. Αυτό πρέπει να πούμε ότι μας ανησυχεί λίγο».
«Καλώς ή κακώς, έχουμε αρμοδιότητα»
Ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τον σύμβουλου του ΙΕΠ να μεταφέρει στο Ινστιτούτο την αγωνία της Ιεράς Συνόδου. «Πρώτον, ο Καταστατικός μας Χάρτης που βασίζεται στο Σύνταγμα λέει ότι έχουμε αρμοδιότητα εμείς (σ.σ. η Σύνοδος) -καλώς ή κακώς, το έχουμε – να πούμε τη γνώμη μας αν τα βιβλία των Θρησκευτικών είναι σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, όχι με τη δική μας γνώμη. Και το δεύτερο, αφού τέθηκε για κάποιο χρόνο σε δοκιμασία το νέο αυτό υλικό, να έχουμε υπομονή από όλες τις πλευρές ώστε να τα δούμε με ηρεμία και να αποφασίσουμε. Και η Σύνοδος αυτό κάνει. Και τελικά τότε θα φανεί ξάστερα τι επιδιώκουμε εμείς και τι επιδιώκει κάποιος άλλος χώρος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι ένας αγώνας που πρέπει με τιμιότητα και συνέπεια να τον συνεχίσουμε».
Πηγή: alfavita.gr